Eljutottunk oda, hogy a zsír helyett inkább növényi olajt használnak a háztartásokban. Ötven évvel ezelőtt például a drágább volt a sertés zsírja, mint a húsa, de innen is tovább kell lépni. A teflon edények használata, több párolt zöldség fogyasztása a legegyszerűbb módja az olajhasználat csökkentésének. Külföldön járva tapasztaljuk, hogy nem csak rizs vagy krumplipüré a köret, mindig van mellette párolt vagy grillezett zöldség is, sőt gyakran csak az. A friss zöldséget nemcsak saláta dresszingekkel, hanem különböző növényi olajokkal is lehet ízesíteni. Ilyen az olivaolaj.

Étrendi követelmény, hogy az étolaj tartalmazzon egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat. Az olívaolaj telítetlen zsírsavai megvédik az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben és erősítik az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére.

A telített zsírsavak hátránya, hogy növelik a vér LDL (kis sűrűségű lipoprotein) tartalmát, melynek oxidációja szív- és érrendszeri betegségeket idéz elő.

Az olívaolaj nagy mennyiségű antioxidáns hatású természetes anyagokat is tartalmaz (pl. E-vitamin, polifenolok).

Az olívának tisztító hatása van, minden lerakódást eltüntet a száj nyálkahártyájáról, ezért tanácsos naponta egyszer egy teáskanálnyi oliva olajjal szájöblítést végezni (fogmosás előtt).

Más olajok is vannak

A tökolaj például ugyanúgy használható saláták ízesítésére, sőt kezdődő prosztata problémákra kifejezetten ajánlják. A hidegen sajtolt tökmagolajban a következő hatóanyagok találhatók: delta-7 fitoszterol és szelén, telítetlen zsírsavak, E-vitamin, F-vitamin komplex, Koenzim-Q, amelyek csökkentik az emelkedett koleszterin szintet, lassítják a szervezet öregedési- és érelmeszesedési folyamatait, illetve előnyösen befolyásolják az agyi keringés normális állapotának fenntartását.

A dió magvakból hidegen sajtolt olaj 73-84% telítetlen zsírsavat tartalmaz ezért értékesebb a napraforgó- vagy szója- sőt az olivaolajnál is.

Mákolaj friss állapotban bódító, korábban a drágább olajok „hamisítására” használták.

Számos más olajról sajátos tulajdonságai miatt a lapunkban más helyeken részletesebben lesz szó.

Egyes növényi olajok zsírösszetétele

Olajfajta

Egyszeresen telítetlen zsír

Többszörösen telítetlen zsír

Telített zsír

Olívaolaj

77%

9%

14%

Repceolaj

62%

32%

6%

Mogyoróolaj

49%

33%

18%

Kukoricacsíra-olaj

25%

62%

13%

Szójaolaj

24%

61%

15%

Napraforgóolaj

20%

69%

11%

Dr. Kovács János