Az üzleti fórumon részt vett Abdelwaheb Maatar, a Tunéziai Köztársaság kereskedelmi és kézműipari minisztere is. A minisztert kísérő 20 fős, üzletemberekből álló delegáció több mint 60 magyar vállalat képviselőjével találkozott.

A közlemény szerint a rendezvényen a külgazdasági hivatal két együttműködési megállapodást is aláírt tunéziai partnerszervezetekkel. Az exportfejlesztést célzó tunéziai társszervezet, a CEPEX (Tunisian Export Promotion Center), illetve a befektetés-ösztönzést elősegítő FIPA (The Foreign Investment Promotion Agency Tunisia) és a HITA közötti megállapodások a jövőben lehetővé teszik, hogy a két ország az eddigieknél szorosabb kereskedelmi és gazdasági együttműködést folytasson.

Az észak-afrikai régión belül Egyiptom és Marokkó mellett Tunézia Magyarország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország közötti külkereskedelmi termékforgalom az elmúlt években folyamatosan nőtt. Kisebb visszaesést követően 2011-ben kiugró értékű volt, meghaladta a 100 millió dollárt - ismertette a HITA.

Magyarország tavaly 22 millió dollár értékben importált termékeket Tunéziából, amelynek nagy részét gépek és szállítóeszközök tették ki. Tunéziában egyre több a magyar tulajdonú befektetés. A fórumon több ágazat, a többi között az élelmiszer-, a szálloda-, a textil- és a járműipar területén történtek tárgyalások.

A rendezvényen Bilek Péter, a HITA elnökhelyettese ismertette a keleti nyitás politikáját és stratégiáját, amely a tradicionális piacok mellett újak megnyerését tűzte ki célul. A tervek szerint a következő években Magyarország növelni szeretné kivitelét a nem európai uniós országokba, elérve, hogy a teljes export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon - közölte a külgazdasági hivatal.

Abdelwaheb Maatar, a Tunéziai Köztársaság kereskedelmi és kézműipari minisztere elmondta: Tunézia a hagyományos piacai, például Franciaország, Németország, Olaszország mellett bővíteni szeretné az EU-ba irányuló exportját. Az ország tovább erősítené gazdasági kapcsolatait Magyarországgal, elsősorban a mezőgazdaság, az ipar és a műszaki segítségnyújtás terén - áll a közleményben.