A jövőben feleslegessé válhat a nitrogénműtrágya
Kutatók olyan eljáráson dolgoznak, ami a jövőben képessé teheti a növényeket arra, hogy saját maguk termeljék meg a fejlődésükhöz szükséges nitrogénmennyiséget. Ez a felfedezés forradalmi változást hozhat a világ mezőgazdaságában és a környezetvédelemben.

Hogyan érhetünk el kiemelkedő repcehozamot?
Az őszi káposztarepce népszerűsége töretlen Magyarországon köszönhetően annak, hogy évről évre biztos jövedelmet garantál a termelőknek. Az EURALIS cirokban és szójában piacvezető Magyarországon, és köszönhetően a kiemelkedő képességű hibridjeinknek dinamikusan növeli részesedését a repceszegmensben is.

Mutatjuk, hol találsz rengeteg mezőgazdasági videót!
Az Agroinform.hu stábja ott van minden fontos mezőgazdasági eseményen, Youtube-csatornánkon megtalálhatjátok a legizgalmasabb gépbemutatókat, szántóföldi és kertészeti rendezvényekről készült tudósításokat, érdekes interjúkat és az Agroinform saját készítésű Híradóit is. Gépújdonságok, brutális gépkapcsolatok, szántóföldi bemutatók és minden más, ami érdekelhet egy gazdálkodót.

Már a héten indul a szőlőszüret a korai fajtákkal
A nagy meleg miatt már augusztus elején elkezdik a szőlőszüretet a korai fajtákkal, de a középérésű fajtákat is a szokásosnál három héttel előbb szüretelik a gazdák. Ha az előttünk álló időszak időjárása átlagosan alakul, akkor még a kánikulai napok ellenére is jó minőségű, átlag feletti mennyiségű termés várható. Az Agrárminisztérium a tavalyinál magasabb borszőlőárakra számít idén.

szüret

A meleg hatására felértékelődnek az ország délkeleti, keleti hegyoldalai – fotó: Shutterstock

Stabilan magas hozamú, herbicidtoleráns repcehibrid
A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket. A Nébih 2015-ös és 2016-os fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végzett, két nagyon eltérő évjáratban is stabil és magas termésmennyiséget adva.

A fiatalok nélkül nem sikerülhet az agrárium fejlesztése
Az AMC feladatrendszere kettős: egyrészt pozitív üzeneteket kíván eljuttatni a fiatalokhoz a mezőgazdaságról, hogy az ágazatba tudja őket vonzani. Másrészt az agrártermékek promócióját a lehető legnagyobb hatékonysággal végezni, bel- és külföldön egyaránt. Ondré Péterrel, az Agrármarketing Centrum (AMC) frissen kinevezett ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Európa-szerte terjed az afrikai sertéspestis
Az elmúlt két hónapban több európai országban is súlyosbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. A Nébih összegyűjtötte a leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat. Ezeknek a szabályoknak a betartásával előzhető meg a sertéspestis.

Érdemes a nagy és biztos termést adó ősziárpa-fajták közül választani
A SAATEN-UNION hagyományosan erős ősziárpa-portfóliója mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben rendszeresen bővül. Magyarország piacvezető sörárpája mellett annak új kihívója is a cég termékpalettáján található. Így biztosítják a termelők számára, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Mi minden befolyásolja a búzatermesztés sikerességét?
A kalászosok termesztése és ezen belül a búza kifejezetten érzelmi kérdés a magyar gazdák számára. Az adottságaink kedvezőek, a termesztési gyakorlat, a tudás a termelők kezében van, a mennyiségi és a minőségi kalászostermesztéshez egyaránt bőséges fajtaválaszték áll rendelkezésre. A termesztés sikerét azonban néhány egyéb szempont erősen befolyásolja.

Jó szójatermésre számítanak Baranyában
Az átlagot meghaladó, hektáronként 3,5-4 tonnás szójatermésre számít a fehérjenövény második legnagyobb Baranya megyei termelője, a mohácsi Margittasziget 92 Kft. ügyvezetője. Eberhardt György szerint a növényeknek 5-8 fokkal alacsonyabb hőmérséklet és néhány jótékony eső kedvezne.

szója

Az átlagot meghaladó, hektáronként 3,5-4 tonnás szójatermésre számít a fehérjenövény második legnagyobb Baranya megyei termelője – fotó: Pixabay

Növényvédelmi előrejelzés: Mit hoz ez a gyümölcsérlelő meleg?
A meteorológusok fogalmaztak így, hogy „gyümölcsérlelő meleg”, s el kell ismerni, valóban érik minden, a gyümölcs és a szőlő is. Végre csökken a fertőzési nyomás. Az Agroinform.hu 2018. 32. heti növényvédelmi előrejelzése.

Új repceszakkönyv termelőknek!
A kiadvány röviden, lényegre törően, számos színes kép segítségével segít alaposan megismerni a repcében előforduló betegségeket, kártevőket, gyomnövényeket és élettani eredetű fejlődési rendellenességeket.

Veszélyes növénybetegség jelent meg Németországban
Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Emsland környékén egy veszélyes növényi betegség, a burgonyarák (Synchytrium endobioticum) megjelenését észlelték. Ahol ez a karantén károsító megjelenik, ott az egész állományt ki kell irtani és 20 évig tilos burgonyát ültetni.

Agrárinnovációk, szakmai konferenciák, fajtabemutatók: idén is Farmer-Expo!
Négy nap, tíz rendezvény, mintegy 300 kiállító, 17.000 m2-en – röviden így foglalható össze számokban a 2018-as Farmer-Expo.

A mezőgazdaságnak fel kell készülni a klímaváltozás kihívásaira és a hatékonyságnövelésre
Az öntözésfejlesztés, a technikai újítások átvétele és használata mellett legalább ilyen fontos a jövő generációjának megnyerése is.

kép

A jövő a precíziós gazdálkodásról szól – fotó: Shutterstock

Korán ért véget a dinnyeszezon Vajszlón
Az idén a megszokottnál két héttel korábban ért véget a görög- és sárgadinnye szezonja Vajszlón. A termés mennyisége közepes volt, a minősége viszont átlagon felüli, a felvásárlási árak pedig a tavalyihoz hasonlóan alakultak. Fejér megyében is véget ért a dinnyeszezon, a betakarított mennyiség jelentősen csökkent a tavalyi évhez képest.

2020 után is megmarad a szarvasmarha-ágazat támogatása
Az Agrárminisztérium (AM) 2020 után fenn kívánja tartani a szarvasmarha-ágazatot érintő, termeléshez kötött támogatásokat, piaci programokat és nemzeti támogatásokat. Előtérbe fog kerülni a technológiai és a tudásra alapozott fejlesztés, illetve az állategészségügyi feladatok.

Hozzászokunk az ismétlődő szárazságokhoz, vagy betartjuk a párizsi klímaegyezményt?
A FAO arra hívta az európai államok vezetőit, hogy maximálisan igyekezzenek teljesíteni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat, és az átlaghőmérséklet emelkedését világszerte 2 Celsius-fok alatt tartani. A világ élelmiszer-ellátását csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának fékezésével lehet biztosítani.

A Monsantónak 290 millió dolláros kártérítést kell fizetnie rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának
Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.