A növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata miatt új korszak kezdődhet a növényvédelemben
Amikor a jelenleg forgalomban lévő összes hatóanyag felülvizsgálati eljáráson megy keresztül az EU-ban, és az eddig használt kalászos gombaölő szerek akár 90 százaléka is kieshet a következő években, különösen felértékelődnek a BASF egészen új technológiákat képviselő termékei. Minderről Hajnal Gáborral, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjével az AGROmashEXPO-n beszélgettünk.

Ford Transit Custom: haszonjármű vagy kényelmes, családias SUV?
Ahogy egyre olcsóbb a technika, úgy alakulnak szériafelszereléssé a nemrég még prémiumnak számító finomságok. Sőt, már a haszonjárműveket is elérte ez a dicséretes haladás. Legalábbis a Ford Transitot biztosan.

A 2020 utáni uniós támogatáspolitikában is preferálnák a precíziós gazdálkodást
A kormányzat támogatja, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitika keretei között minél szélesebb körű eszközrendszer jelenjen meg a precíziós gazdálkodás, sőt ezen túlmenően a szélesebb értelemben vett digitalizáció elterjesztését szolgálva. Mindezt Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár mondta, akivel a PREGA Science-en beszélgettünk.

A magyar gazdáknak is alkalmazkodniuk kell a változó világhoz
Nekünk is el kell sajátítanunk a precíziós technológiát, hogy a legkorszerűbb módszerekkel tudjuk megtermelni azokat a hagyományos élelmiszereket, amelyeket a magyar lakosság is kedvel, és amelyeket a külpiacokon is sikeresen tudunk értékesíteni. Mindezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk.

Tippek a Szekeres családi gazdaságtól: hogyan jussunk több profithoz?
Egy családi gazdaság irányítása egy fiatal termelő számára nem egyszerű feladat. Döntések folyamata, amelyek nyomán súlyos pénzek folynak be vagy ki a családi kasszából... A kívánt profithoz pedig olyan technológiai elemeket kell ötvözni, amelyek eredményeképpen terméstöbbletet kapunk. Szekeres Lajossal, a Szekeres Kft. növénytermesztési vezetőjével beszélgettünk, aki 1000 hektáron termel, rend szerint 6 növénykultúrával.

Így védhetjük növényeinket a fagytól
Már a meleg januárban megindult a találgatás. Ha korábban felébrednek a növények, és a megszokottnál előbb bontják a szirmaikat, mennyi kárt okoz majd a tavaszi fagy? Zsigó György a következő módszert ajánlja a kerttulajdonosoknak a fagykár mértékének megállapításához.

kép

Japánbirs – fotó: Zsigó György

ÉLENJÁRÓ TELJESÍTMÉNY
Napraforgó-vetőmag a SAATEN-UNION-tól – akár rovarölő szerrel csávázva is!

Maximális termésbiztonság az Artesian hibridekkel
Az Artesian kukoricahibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekkel szemben.

Öt fontos kérdés és válasz a zöldségfélék szerves trágyázásáról
Sok írást és szaktanácsot közöltünk a zöldségnövények szerves trágyázásával kapcsolatban, néha az az érzése a szaktanácsadónak, hogy újat nem tud az olvasónak a témában mondani. Csak akkor változik meg a véleménye a szaktanácsadónak és tudatosul benne, ha a témához kapcsolódó leveleket olvassa vagy termesztőkkel beszélget, hogy vannak új kertészek, vannak, akik még a cikkeket nem olvasták, esetleg maradtak ki fontos információk. Tisztázzuk, mit kell tudni, és mire kell odafigyelni a zöldségek szerves trágyázásával kapcsolatban.

Uniós jogot sért a mezőgazdasági földterületek haszonélvezetének magyar szabályozása
Ellentétes az uniós joggal azon emberek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak – közölte az Európai Unió Bírósága.

Indítsa így a szezont tavasszal, és a növények meghálálják!
A tavaszi munkálatok elvégzésére már rengeteg technológia létezik, és nem mindig könnyű a megfelelőt kiválasztani. Kattintson, és segítünk dönteni!

Fogytán a bőtermő szójavetőmagok!
Érdemes sietni a vetőmagrendeléssel! Tekintettel a kiemelkedő érdeklődésre, a Karintia Kft. 2 szójafajtájára (Sigalia-00 és Energy-0) sajnos nem tudunk további megrendelést felvenni. Érdemes sietni a szója-fajtaválasztással, mert az előző éveknek megfelelően a stabilan teljesítő, bőtermő, további szójafajtáinkból is idejekorán hiány várható!

szója

A bőtermő és prémium kategória 6 faj 33 fajtáját kínálja a Karintia Kft. – fotó: Shutterstock

Április elejéig igényelhető a méhbetegségek elleni védekezés támogatása
A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a méz termelésének és forgalmazásának támogatása keretében igényelhető a varroa atka, a nozematózis, illetve az egyéb kártevők, betegségek elleni gyógyszeres védekezés támogatása.

Növényvédelmi előrejelzés: Így teleltek a növények
Végre tavaszodik! Nem tudom, hogyan lehet elég óvatos az ember az ilyen kinyilatkozással. Egyszer már tettünk ilyen kijelentést, meg is lett az eredménye – megjött a kései tél. Az Agroinform.hu 2018. 10. heti előrejelzése.

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!
A kora tavaszi fejtrágyázást követően megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása. Fontos a gyomfelvételezés és ezt követően a megfelelő gyomirtó kiválasztása.

A tulajdonostól a gépkezelőkig komoly szemléletváltásra van szükség
A precíziós gazdálkodás elterjedéséhez szükséges szemléletváltozást nem lehet tovább húzni, különben lemaradunk. A technológia akkor lesz valóban átütő erejű, ha vertikálisan és horizontálisan is rendszerré áll össze. A KITE úgy gondolja, ez az igazi kihívás.

A magyar gazdák is részesülnek a digitális átállás előnyeiből
A Digitális Agrár Stratégia többek között azt a célt szolgálja, hogy a magyar gazdák versenyképesebbek legyenek, könnyebben és takarékosabban termelhessenek. A változások az életformát is érintik, hiszen a technika jóvoltából kényelmesebben lehet majd gazdálkodni.

Hogy lesz így generációváltás a mezőgazdaságban?
A nemzedékváltás továbbra is az egyik legfőbb problémája a magyar agráriumnak. Az AGRYA javaslatcsomagot dolgozott ki a helyzet javítására.

kép

Az AGRYA szerint a támogatásoknál jóval többre van szükség – fotó: Shutterstock

Hatalmas elismerés a „Legyél Te is mezőgépész!” programnak és a MezőgépÉSZek játéknak!
A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Szakképzési díjának különdíját kapta meg a MEGFOSZ „Legyél Te is mezőgépész!” programja és a MezőgépÉSZek játék!

Rekordszámú nevezés, kiváló díjazottak a Syngenta borversenyén
Minden eddiginél több, 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a XVII. Országos Syngenta Borversenyre. A szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pincészet kapta a SynVino-díjakat.

Elindult felfelé a búza ára!
Ígéretes kezdet a 2018-as terménypiacon: a búza és a kukorica ára is felfelé kúszik az utóbbi hetekben.

Túl kevés marhahúst eszik a magyar
Marhahúsfogyasztás-ösztönző kampányt indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az akciót szükségességét alátámasztják az adatok is: miközben a hazai szarvasmarha-állomány évek óta növekszik, a marhahúsfogyasztás stagnál, és alig éri el az egészségügyileg indokolt érték harmadát.

Megjelent az afrikai sertéspestis elleni védekezést összefoglaló új határozat
Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az országos főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata.