A rómaiak ezen a napon ünnepelték Maiát, a termékenység egyik istennőjét és a természet virágba borulását. A középkorban a diákok és a céhlegények kivonultak a természetbe, és vidám majálist tartottak. 1889-ben május elsejét a munkások nemzetközi ünnepévé nyilvánították. Magyarországon 1890 óta felvonulásokkal és majálissal ünneplik ezt a napot. A majálisnak nincs előírt, kötött szertartása, nincsenek formaságai. Lényeg a szabadba vonulás és a közösségi megnyilvánulás.

A magyar nyelvterület nagy részén május l-jére virradó éjszaka állítják a májusfát. A XV. századtól kezdődően szólnak forrásaink májusfa állításáról. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék. A májusfákat pünkösdkor bontják le.

Május 3. – A szentkereszt megtalálása

Ilona, Nagy Konstantin császár édesanyja 320 szeptemberében ásatta ki Jézus keresztjét a Kálvária dombon. Csoda történt - a három megtalált keresztből az egyik érintésétől tüstént meggyógyult egy beteg asszony. Ez volt a jel, hogy megtalálták az igazit.

Május 4. – Flórián ünnepe

Flórián a tűzoltók védőszentje a mai Felső-Ausztriában született a III. században. Római katonából a Caecia erőd parancsnoki posztjára emelkedett. A monda szerint egymaga hatalmas erdőtüzet fékezett meg, megmentve ezzel katonáit a biztos tűzhaláltól. A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete fellázadt a hatalom kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns folyóba vetették.