A magyar föld legjavával és változatos programokkal várja nagyközönségét a 78. OMÉK
Megújul a 78. OMÉK! Kiváló magyar élelmiszerekkel, látványos kertészeti kiállítással, állatbemutatóval, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas és látványos programokkal, koncertekkel, játszósarkokkal kápráztatja el nagyközönségét az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szeptember 20-24. között a Hungexpo és a Kincsem Park területén.

A poloskák lassan elfoglalják otthonainkat
A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska nemcsak kellemetlen lakótársak, de polifág kártevőként komoly károkat okozhatnak a termesztett növényeinkben is. A lakossági bejelentések is beindultak, úgy tűnik, a poloskák sokfelé elkezdték a korai beköltözésüket. A szakember a paradicsomon látható ázsiai márványospoloska szárnyas imágóival találkozott leginkább a napokban.

Eltűnhet a magyar málna
A kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett hazánkban, ez mára 1,5-2 ezer tonnára csökkent. A málnaültetvények elöregedtek az elmúlt években, sokan felhagytak a termeléssel, egyre kisebb területen egyre kevesebben foglalkoznak a munkaigényes gyümölccsel.

Kihagyhatatlan lehetőség fiatal gazdáknak
Elképesztő lehetőséget biztosít az Európai Unió és a kínai mezőgazdasági minisztérium összefogása. Kéthetes, 100%-ban fizetett tanulóutat fiatal gazdáknak. Tíz-tíz uniós fiatal gazdát keresnek, akik két turnusban, egy-egy alkalommal két hetet tölthetnének el Kínában, ahonnan fontos tapasztalatokkal térhetnek haza.

Van hova fejlődnie a magyar mezőgazdaságnak
A mezőgazdaság teljesítményét nagymértékben meghatározza a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása. Ennek feltétele a humánerőforrás képzése, a méretgazdaságosság optimalizálása, a technológiai fejlődés és a hatékonyság növelése. A tét nem csekély, hiszen az elmúlt 10 évben jelentősen lemaradtunk ezen a téren az EU-átlaghoz képest.

Követjük az amerikai példát
Hatékonyság a kulcsszó abban az állattartási módszerben, ami mostanra meghódította a világot. Egyedül az Egyesült Királyság maradt meg a saját módszereinél.

Románia ebben az évben az EU legnagyobb kukoricatermelője lehet
A Romániai Kukoricatermesztők Egyesülésének (APPR) előrejelzése szerint Románia ebben az évben az EU legnagyobb kukoricatermelő országává léphet elő, mivel a tavalyi mintegy 10 millió tonnával szemben várhatóan több mint 13 millió tonnát takarít be.

kép

Románia folyamatosan növeli a termelését – fotó: Shutterstock

A búza már a magtárakban, jó minőségre számítanak
Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van, az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint. Előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentős az érdeklődés Kína részéről is.

Csendes gyilkos baktérium ólálkodik hazánk körül
A betegség több alfajra oszlik és rendkívül széles növényskálát veszélyeztet. A hatóságok mindenekfölött a lakosságot kérik: ne hozzanak be növényeket külföldről! 2013-ban fedeztek fel egy betegséget Olaszországban, ami addig Európában nem fordult elő. Nálunk nincs természetes ellensége, nincs mesterséges növényvédelmi módszer, ami megállíthatja.

Mi is az a Nyitott tér workshop? – Legyen képben az I. OMÉK Szakmai Nap előtt!
Hazánkban még gyerekcipőben jár, külföldön azonban hatalmas sikerekkel használják a "Nyitott tér" workshop módszert, ami az I. OMÉK Szakmai Nap gerincét is szolgáltatja majd. A Millefolium Stratégia Kft. képviseletében Varga Pétert, vezetési tanácsadót, CMC és trénert kérdeztük.

Fontos információ a VP-pályázatok feltételeiről
A NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét arra, hogy ha a családi gazdaság tagja szeretne pályázni a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében, akkor őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie!

Növényvédelmi előrejelzés: A forróság tünetei gyötrik a növényeket
Nem véletlenül mondjuk már sokadjára, hogy az aszály lett az első számú károsító. Láttuk tüneteit, s látta mindenki, aki a határban járva ránézett a növényekre. Az Agroinform.hu 2017. 32. heti előrejelzése.

kép

Napégés tünete szőlőbogyón – fotó: Agroinform.hu

Megjelent a tanyafejlesztési program 5. célterülete
Szentgál és környéke, valamint Heves megye 3 déli járása került bele a programba. Az egyedi kérelmeket 2017. augusztus 25-ig kell benyújtani.

Magyarország rendezi jövőre a Kína-Európa szója kongresszust
A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvényének, a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumnak Budapest és Bécs ad otthont, ami jelentős agrárdiplomáciai siker – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A rendezvény kiváló lehetőség az ország mezőgazdasági tudományos-kutatói eredményeinek és pozícióinak erősítésére Európában és a Távol-Keleten egyaránt.

Eredményesebb tápanyag-hasznosítás repcében
A nitrogénhasznosítás témaköre rendkívül komplex, hiszen az egyes évjáratokban az időjárási körülmények mellett az éppen fellépő kártevő- és betegségnyomás is nagymértékben befolyásolhatja az állományok termőképességét és ezáltal a nitrogénfelvétel hatékonyságát is.

Reménykednek a termelők, emelkedhet a méz ára
Argentínában és Amerikában kriminális rossz volt a termés, azonban az Ukrán import lenyomta az árakat. Ősszel viszont helyre billenhet a magyar termelők helyzete. A hazai árak letörésében annak is lehet szerepe, hogy a korábbi aggodalmak ellenére kiderült, jó lett a hazai akác- és napraforgóméz-termés, javarészt viszont az ukrán importnak tudható be az árcsökkenés.

Románia védelmi övezettel állítaná meg a sertéspestist
A román kormány kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította szerdán az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, megelőzendő, hogy újabb állatokat fertőzzön meg az országban az afrikai sertéspestis.

sertésRománia védelmi övezettel állítaná meg a sertéspestist – fotó: Shutterstock

Kiemelt támogatást kaphatnak a fagy- és jégkárosultak
Kiemelt támogatással segítheti a szaktárca azokat az ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, aki az idén szenvedtek fagy- és jégesőkárt. Három lehetséges konstrukció egyikében kell azonban részt venni hozzá.

Elküldte időben a támogatáshoz szükséges dokumentációit?
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a támogatáshoz szükséges dokumentációk elküldésének határideje van, és pótlásra nincs lehetőség.

Rovarirtó szerrel szennyezett tojást találtak Romániában
Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszer-biztonsági ellenőrök Romániában az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján. A Németországból érkezett egytonnás folyékony tojássárga-szállítmányt egy Temes megyei raktárban foglalták le, még mielőtt az áru a felhasználókhoz került volna.

tojás

Itthon eddig nem találtak szennyezett tojáskészítményt – fotó: Shutterstock

Oroszország kivirágzott az embargó alatt
Az orosz agrárminiszter szerint szinte hálásak is lehetnek az embargóért, hiszen az motiváció volt saját mezőgazdaságuk fejlesztésére. Az embargóval hozható összefüggésbe többek között, hogy az orosz mezőgazdaság éves termelési értéke három év alatt 11 százalékkal növekedett, az agrárimport pedig 43 milliárd dollárról 21,2 milliárd dollárra csökkent.

Támogatási előleg igényelhető a Vidékfejlesztési Program keretében
A támogatási okirattal jóváhagyott és megvalósítani kívánt beruházások előfinanszírozásához előleg vehető igénybe – tájékoztat a NAK.

Brüsszel "tojáscsúcsot" hív össze a helyzet rendezésére
Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság
a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására.

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján
Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában.