A jó termés múlhat rajta – milyen káliumtrágyát használjunk az őszi alaptrágyázáshoz?
A kertészeti növények őszi, talajforgatás előtti trágyázása kapcsán gyakori kérdés a káliumtartalmú műtrágyák megválasztása, tekintettel arra, hogy a foszfor és kálium nagyobbik részének kijuttatása ekkor történik.

Rejtett toxinok a takarmányban és az élelmiszerben
Annak ellenére, hogy nagyon sok cég rengeteget költött a kutatásaira, a toxinok elleni védekezés még mindig nehéz feladat. A takarmány- és az élelmiszeripar sebezhető maradt a mikotoxinokkal való szennyeződés problémájában.

Még vetés előtt áll? 6+1 ok, amiért nem érdemes kihagyni ezt a lépést!
Néhány héten belül befejeződnek az őszi vetések, ám sokaknál még hátravan az évszak egyik legfontosabb feladata. Ha Ön is közéjük tartozik, jó hírünk van: sok gazdával ellentétben nem maradt le egy költséghatékony, egyben igencsak fontos lépésről. A vetés előtti talajoltásról van szó, ami segíthet az egészséges állomány kialakításában és a költségek optimalizálásában is. Miért is érdemes mikrobiológiai talajoltót használni? Eláruljuk!

A mezőgazdaságban fel kell gyorsítani az innovációt
A Syngenta Magyarország a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos fórumra invitálta a mezőgazdaságban és a fenntartható gazdálkodásban érintett szervezetek, intézmények és vállalkozások képviselőit.

drón

A mezőgazdaságban fel kell gyorsítani az innovációt – fotó: Shutterstock

Fűts okosan! Te is tehetsz a légszennyezés ellen!
Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Rácz András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szálló por miatt több városban volt rossz a levegő minősége.

Több mint 30 új termék bevezetésére készül a BASF
A BASF mezőgazdasági üzletág új stratégiájának célja, hogy a vetőmag, a növényvédelem és a digitális megoldások teljes összekapcsolásával támogassák a gazdálkodók sikerét itthon és világszerte – írja a cég közleménye.

Az EU-ban naponta 1000 gazda hagy fel a termeléssel
Egy évtized alatt 4 millió gazdát vesztett el az Európai Unió. Az új uniós agrárbiztos ellenintézkedéseket sürget. Janusz Wojciechowski kijelölt mezőgazdasági biztos az első meghallgatásán hívta fel a figyelmet a családi gazdaságok számának nagy mértékű csökkenésére.

vidék

Az EU területén működő gazdaságok kétharmad része öt hektárnál kisebb területen termel, amely nem versenyképes – fotó: Pixabay

Növényvédelmi előrejelzés: Ideje elvégezni az őszi lemosó permetezéseket
A különböző betegségek támadása a tenyészidőszak alatt alapos okot ad erre. Az Agroinform.hu 2019. évi 43. heti növényvédelmi előrejelzése.

Módosult az állatjóléti rendelet – megemelt támogatási keretek tojótyúkok, tenyészbaromfik esetén
2019. október 14-én módosult az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfifajok állatjóléti támogatásának feltételeiről szóló 38/2016. (VI. 6.) FM rendelet. A változás az egyes támogatási keretösszegek emelését érinti.

EXTRÉM SZÁRAZ, MELEG ŐSZ? Nem működnek az alapgyomirtó szerek repcében?
A korábban kiszórt, levélen keresztüli hatással nem vagy csak alig rendelkező preemergens vagy korai posztemergens készítmények hatása nem érte el az elfogadható szintet, és erős gyomosodás indult el, illetve a már kikelt gyomok megerősödtek. Ilyen gyomok elsősorban a nyári gyomok közül a libatopfajok, pásztortáska, zsomborfajok. Mit kell és lehet tenni ellenük?

kép

Belkar hatása pásztortáska ellen a kezelést követő 49. napon. Novaj, 2016. – fotó: Corteva Agriscience

Hogyan érintene minket, magyarokat egy megállapodás nélküli brexit?
Akár megállapodással, akár anélkül valósul meg a kiválás, az EU célja, hogy mielőbb kialakítsa a határon átívelő élelmiszerlánc-folyamatok zökkenőmentes működését a brexit utáni átmeneti időszakban, majd hosszú távon is. A Nébih összefoglalta, milyen változásokra kell felkészülni az élelmiszerlánc szereplőinek egy megállapodás nélküli brexit esetén.

Hatalmas lehetőség azoknak a diákoknak, akik agrárpályán képzelik el a jövőjüket
Idén Azerbajdzsántól a Dél-afrikai Köztársaságon, Hollandián át Mexikóig 20 országból jelentkeztek egyetemi hallgatók az Agrovirtus versenyre. Jövőre a szántóföldi növénytermesztésen túl a virtuális állattenyésztés feladataival is meg kell birkózniuk a résztvevőknek. Tovább erősítenék a nemzetközi jelenlétet is.

Már Magyarországon is öntöznek kukoricát csepegtető rendszerrel
Ráadásul egyre több területen választják ezt a megoldást, hiszen kukoricában akár 18 tonna termés is elérhető hektáronként.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.