A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége az idén jó szezonra számít – mondta el a lapnak Hajduk Péter, a szövetség ügyvezető igazgatója. A szokottnál korábban, március végén lesz húsvét, és március közepére csak néhány uniós tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat. A fogyasztás húsvétkor várhatóan idén is élénk lesz, és az árak is tovább emelkednek majd március végéig.

A magyar állattartók évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban, húsvét környékén ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra a szakember szerint. Az átlagos 100-120 ezer húsvéti bárányhoz képest az idén várhatón mintegy 10 ezerrel kevesebbet lehet majd exportálni.

juh

Idén remélhetőleg folytatódik az áremelkedés – fotó: Shutterstock

Az ágazat jó-közepes évet hagyott maga mögött Hajduk Péter szerint: 2017 első fele minden szempontból gyengén sikerült, az időjárás és a piaci körülmények sem voltak kedvezők, majd az év második felében az árak növekvő pályára álltak. A drágulás egészen az év végéig kitartott, sőt a várakozások szerint idén is folytatódik.