A küldöttséget fogadó Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint van mód a kétoldalú kapcsolatok bővítésére, mind a kereskedelem, mind pedig a szakmai együttműködések terén.

Louis Lahoud, a libanoni agrártárca államtitkára és kísérete néhány hete már járt Magyarországon, ezúttal többnapos látogatáson ismerkedik agrárgazdaságunkkal. A küldöttség a Földművelésügyi Minisztérium mellett látogatást tesz egyetemeken, kutatóintézetekben és termelőüzemekben is.

A libanoni delegáció nem titkolt célja, hogy kiegyenlítse az exportmérlegben meglévő különbségeket. Van is min dolgozniuk, hiszen amíg a közel-keleti országból gyakorlatilag semmiféle agrárgazdasági termék nem érkezik Magyarországra, addig a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások évi 30 milliárd eurónyi terméket juttatnak el Libanonba.

Elsősorban feldolgozott tejtermékekkel vagyunk jelen, de az utóbbi években jelentős az élőhúsmarha-kivitelünk is – tette hozzá Czerván György. Van lehetőség ezen termékkör bővítésére is, hiszen a libanoni lakosság 40 százaléka keresztény, így az ottani piacon helye lehet a magyar feldolgozott sertéshústermékeknek is. Libanon jelentős olívaolaj, illetve déligyümölcs termelésével jelentkezhet Magyarországon.

kép

fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Czerván György a megbeszéléseket követően elmondta, a jövőbeni együttműködés kereteit egy vegyesbizottság megalakítása adhatja meg. A felek megegyeztek abban is, hogy 2018 márciusában üzleti fórumra kerül sor a két ország között. A libanoni magyar jelenlétet indokolja az is, hogy Bejrút kapu lehet a teljes közel-keleti térség felé.