Kiemelte: Magyarország részesedése a KAP forrásaiból összességében az előző időszakhoz - azaz a mostanihoz - képest 2,4 százalékról 2014-2020 között 3,2 százalékra emelkedik. Így 2014-2020 között 12,3 milliárd euró áll rendelkezésre, szemben a mostani időszak összességében 10,4 milliárd eurót kitevő forrásával szemben.

A végleges jogszabályokat 2013. november végén elfogadta az Európai Parlament, és decemberben elfogadja Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek tanácsa. A végrehajtási szabályok 2014 tavaszán-nyarán várhatóak. A jogszabályok Magyarországon - a többi tagállammal együtt - csak 2015-től lesznek bevezetve. Ezért 2014 még a megszokott rendszert alkalmazó, átmeneti év lesz, az elosztás új modelljét jövő májusig kell kialakítani - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Kép: MF

A helyettes államtitkár sikerként értékelte, hogy a KAP kötelezően bevezetendő zöldítés elemében a tárgyalások alkalmával sikerült kedvezőbb feltételeket elérni. Eszerint a tárgyévben termesztett növények diverzifikálásában az eredeti bizottsági javaslat szerint 3 hektár felett 3 különböző növényt kellett volna termeszteni, ehelyett 10 hektár szántó felett 2 növényt, míg 30 hektár szántó felett 3 növény termesztése a feltétel.

Ez alól mentesülnek azok az üzemtípusok, ahol egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek. (pl. biogazdaságok, döntően gyepgazdálkodással foglalkozók, egyes tanúsítási rendszerekben résztvevő gazdaságok) valamint az állandó gyepterületek. Az ökológiai célterület fenntartása (állandó kultúrával fedett területen felüli jogosult területen) csak 15 hektár szántó felett kötelező. A konkrét lista magyar szempontból több kedvező elemet is tartalmaz. (pl. lucerna, tájelemek, teraszok, kemikáliák használata nélkül termesztett energianövények, ugar).

Az helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az új KAP megteremti a feltételeit a kisgazdaságok egyszerűsített, valamint a fiatal gazdák kiemelt támogatásának is. A kisgazdaságok egyszerűsített támogatási lehetősége a tagállamok számára önkéntes, a gazdálkodók számára választható elem lesz. A közvetlen nemzeti kifizetési keretösszeg 10%-a fordítható majd erre a formára. A támogatás mértéke legfeljebb 1250 euró lehet, de nem haladhatja meg a tagállami átlagos támogatási összeg 25%-át. Fontos, hogy ebbe a rendszerbe csak 2015. október 15-ig lehet belépni. Előnye, hogy nem kötelező a zöldítés követelményeinek betartása, és a kölcsönös megfeleltetés elleni vétség esetén közvetlen támogatását nem szankcionálják.

Az új rendszerben fiatal gazdálkodónak számít az a termelő, aki 40 évnél fiatalabb, most kezd mezőgazdasági tevékenységbe, vagy gazdaságát az első támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül hozta létre. A támogatás legfeljebb 5 éven keresztül nyújtható, alsó területi korlátja 25 hektár, magyar kezdeményezésre végül a felső területi korlátja 90 hektár lett. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a fiatal gazdálkodó 25%-os többletforrást kap a támogatható hektárszámig.

Illusztráció: umvp.eu

Feldman Zsolt megerősítette, Magyarország a tárgyalások során sikeresen képviselte azt az érvet, hogy az érzékeny ágazatok mozgásterét ki kell bővíteni. A közvetlen támogatások esetében az úgynevezett termeléshez kötött támogatásoknál a támogatási szintet sikerült a mostani 3,5 százalékról 13 százalékra növelni. További 2% fordítható fehérjenövények termesztésének elősegítésére.

A helyettes államtitkár hozzátette: a kormány kiemelt célja a vidékfejlesztési támogatások - vagyis a második pillér - esetében a prioritásoknál az öntözés és a kertészeti ágazat támogatása pályázati formában, továbbá az alternatív energiák szélesebb körű használata szintén szerepel a 2014-2020. közötti új uniós költségvetési időszakban. Fontos szempont a vidékfejlesztési források felhasználásában a termelői szervezetek (tészek) integráló szerepének növelése, a rövid értékesítési láncok és a helyi termékek értékesítésének előmozdítása, illetve a hazai termékek fogyasztásösztönző programjainak kiszélesítése.