E szabványok magyar nyelvű kiadását a szakemberek (a bizottság is) régóta sürgették, mivel az ilyen területen működő laboratóriumok számára minden mikrobiológiai vizsgálathoz nélkülözhetetlenek. A sorozatot teljessé tevő ISO 6887-5 új kiadása várhatóan májusban fog angol nyelven megjelenni – a magyar nyelvű változat megjelenését pedig év végére tervezik –, amelynek köszönhetően 15 év után elérhető lesz az egész korszerűsített sorozat.

A sorozat eddig megjelent részei a következők:

MSZ EN ISO 6887-1:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 1. rész: Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítésének általános szabályai (ISO 6887-1:2017) (magyar nyelven 2019. április 1-jén jelent meg);

MSZ EN ISO 6887-2:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 2. rész: A hús és a húskészítmények előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-2:2017) (magyar nyelven 2019. április 1-jén jelent meg);

MSZ EN ISO 6887-3:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2017) (magyar nyelven 2019. április 1-jén jelent meg);

hal

A 3. rész a halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályairól szól – fotó: Shutterstock

MSZ EN ISO 6887-4:2017 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 4. rész: Különféle termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-4:2017) (magyar nyelven 2019. április 1-jén jelent meg);

MSZ EN ISO 6887-5:2010 Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 5. rész: A tej és tejtermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-5:2010) Angol nyelvű!;

MSZ EN ISO 6887-6:2013 Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 6. rész: Az elsődleges termelési szakaszban vett minták előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-6:2013) (magyar nyelven megjelent);

Az MSZ EN ISO 11133:2019 Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A tápközegek előkészítése, előállítása, tárolása és teljesítményvizsgálata (ISO 11133:2014, 2014. 11. 01-jei helyesbített változat + Amd 1:2018) EGYESÍTETT VÁLTOZAT tartalmazza az ISO 11133:2014 helyesbített változatát és a 2018-ban kiadott első módosítását. A 116 oldalas szabvány szakkifejezéseket határoz meg a tápközegek minőségbiztosításával kapcsolatban, és részletezi azoknak a tápközegeknek az elkészítésével kapcsolatos követelményeket, amelyeket az élelmiszer és takarmány gyártási környezetéből származó minták éppúgy, mint emberi fogyasztásra szánt vagy élelmiszergyártásban használt bármilyen típusú víz mikrobiológiai vizsgálatára akarnak használni. E követelmények a mikrobiológiai vizsgálatot végző laboratóriumokban a használatra előkészített tápközegek minden kategóriájára alkalmazhatók. Mindemellett a szabvány követelményeket állít és módszereket határoz meg a tápközegek teljesítményvizsgálatára vonatkozóan (produktivitás és szelektivitás).

A szabványt a kész tápközegek végfelhasználói és a gyártók is alkalmazhatják. A szabványok részletes ismertetésére az MSZT 2019. május 28-án a szakemberek számára neves előadókat felkérve szakmai fórumot szervez. További részletek az MSZT oldalán olvashatók.