Hogyha csak egy egyszerű beszélgetés folyamán merülne fel a kérdés, hogy írná le a "Nyitott tér" technikát valakinek, aki még sose hallott róla?
Aki már járt konferencián tudja, hogy a szünet sokszor a legizgalmasabb. A résztvevők közötti beszélgetés, vagy az előadókkal folytatott személyes, kiscsoportos beszélgetések sokszor több információt jelentenek, mint az előadások. A "Nyitott tér" kitalálói a szünet „hatást” akarták beépíteni a rendezvénybe. Egy hagyományos konferencián az előadóknak is nehéz eltalálni, mit szeretne hallani a közönség. Kevés a visszajelzés, még akkor is ha lehet kérdezni. Ilyenkor csak a „bátor” emberek kérdeznek, pedig mindenkiben vannak kérdések és vélemények.

Varga Péter a Szakmai Napon, egy előadás formájában tárja majd fel a módszer titkait, mielőtt a résztvevők első kézből tapasztalhatják meg annak előnyeit – Fotó: Agroinform.hu

Ön szerint mi a legfontosabb előnye ennek a technikának a megszokottakhoz képest?
Kis csoportban megszólalhatnak a résztvevők, véleményt nyilváníthatnak, kérdezhetnek, vitatkozhatnak. A résztvevőknél nagyon sok értékes tudás, tapasztalat van, ami a többiek részére is fontos lehet. Ezeket szeretnénk, ha megosztanák egymással, ebben fogunk segíteni.

Amikor azt mondjuk kis részben moderált egy ilyen workshop, mit értünk alatta? Milyen szerepet tölt be itt egy moderátor?
Vezeti a beszélgetést, időnként serkentgeti a résztvevőket, vagy egy kicsit provokálja. Vigyáz rá, hogy lehetőleg senki ne vigye el a témát és ne rabolja el az időt. Fontos, hogy aki akar, az meg tudjon szólalni, ezért nagyon figyeli az időkereteket. A jó moderátort nem lehet észrevenni, nem ő a középpont, de mégis ott van és irányít.

Minden témában előfordulhatnak élesen szembehelyezkedő álláspontok. A "Nyitott tér" technika hogyan kezeli a konfliktusokat?
A konfliktus kis mértékben jó dolog, serkenti a gondolkodást. De a moderátornak kereteket kell adnia a beszélgetésnek vagy akár a vitának is. Esetleges szakmai vitákban ügyel rá, hogy minősítések, sértések ne hangozzanak el, vagy ha mégis akkor kezelve legyenek. A téma alapján szinte biztos, hogy lesznek ellentétes érdekek, vélemények. A fő téma a termékpályák kockázatának csökkentése. Ehhez fontos elem, hogy az ellentétes vagy nem azonos álláspontokat kimondják a résztvevők. Így máris közelebb kerülnek a kockázatmegosztáshoz vagy közös kockázatvállaláshoz. Persze az igazi kockázatcsökkentés az, ha sikerül továbblépni, megérteni, elfogadni a másik álláspontját és megkeresni a kockázatmegosztás módját.

Cégek és szervezetek vezetői is részt vesznek majd az OMÉK Szakmai Napon. Pusztán a részvétel útján egy vezető képes lehet utólag adaptálni ezt a módszert a saját céges környezetébe?
A saját tapasztalat fontos, de azért a moderálás, a workshopvezetés is egy szakma. Van elméleti része, de a gyakorlat legalább olyan fontos a vezetőknek akár a cégük irányításához, akár a partnereik, vevőikkel való kapcsolat minőségének fejlesztéséhez. Szeretnénk visszajelzéseket gyűjteni a mostani rendezvény résztvevőitől, és ha igénylik, szívesen átadjuk tudásunkat, tapasztalatunkat a kis- és nagycsoportok vezetésében.

"A résztvevőknél nagyon sok értékes tudás, tapasztalat van, ami a többiek részére is fontos lehet. Ezeket szeretnénk, ha megosztanák egymással, ebben fogunk segíteni." – Fotó: Shutterstock

Szükséges előzetesen készülni egy "Nyitott tér" eseményre vagy jobb, ha a helyszínen alkalmazkodunk a hallottakhoz?
Nem szükséges a felkészülés. Talán annyi, hogy ne féljenek az új helyzetektől, ami persze nem is új, hiszen a szünetekben szinte mindenki gyakorolni szokta. Vagyis kérünk mindenkit, hogy viselkedjen úgy, mint egy konferencia szünetében.

Mi az, ami kerülendő, ha valaki részt vesz egy ilyen eseményen?
A passzivitás, a másik résztvevő kritizálása, minősítése.

Mi a végső cél ebben az esetben? Inkább nagy igazságokra kell törekedni, vagy a kompromisszumok felé jobb mozdulni?
A kockázatok csökkentésének útja az együttműködés. A nyitó előadásokban sok kihívás kerül majd azonosításra. A kihívások többsége egyedül nem leküzdhető. A kompromisszumok helyett én a konszenzust ajánlanám, az úgynevezett win-win helyzetet, ami minden félnek nyereséget hoz. A megoldásokat nem a Kormánytól, az EU-tól, vagy más szervezettől kell várni, hanem az együttműködésektől.

Végezetül mit üzenne azoknak, akik ódzkodnak egy kicsit ettől az idehaza alig ismert élménytől?
Ne féljenek, legyenek nyitottak és kíváncsiak. A "Nyitott tér"-hez hozzátartozik, hogy ha valami nem tetszik, akkor az ember feláll és átmegy a másik csoportba. Szabadon lehet jönni, menni, beszélgetni, hozzászólni, kérdést feltenni. Erre fogják biztatni a moderátorok résztvevőket.

További információ a folyamatosan frissülő weboldalon található: omekszakmainap.hu

Szakmai- és médiapartnereink:
OMÉK