Hamisított bor az, mely lényegileg a szőlő levéből vagy természetes borból készül ugyan, de olyan alkotórészeket is tartalmaz, melyek a természetes borokban nem találhatók. A mai jogkövető ember számára borhamisítás fogalma a jogi szabályozás be nem tartását jelenti. A jelenleg hatályos bortörvény – a 2004. évi XVIII. trv. 15. § (1) – kissé nagyvonalúan hamisítványnak tekint minden olyan bort, melyet nem a jogszabályok előírásainak maradéktalan betartásával készítettek. A borhamisítás és a hamis bor fogalmában kissé összemosódik a termékhamisítás fogalma is.

A jogszabály alapvetően két nagy csoportra bontja a hamisítványok fajtáit:

  • Nem megengedett anyagok használata (víz hozzáadása, szintetikus színezékek,     mesterséges édesítőszerek, glicerin, izocukor, természetes színezékek, nem megengedett     tartósítószerek hozzáadása, egyéb gyümölcsborral történő keverés).
  • Megengedett anyagok használata nem megengedetett mennyiségben (must túljavítása,     édesítés nem megengedett mértékben, savtartalom növelése).

Mindezek kiegészülve hamis vagy megtévesztő megjelöléssel, és a számlanélküli forgalmazással gazdasági hatásukat tekintve azonosak, de pl. élelmezés-egészségügyi szempontból eltérő veszélyekkel járnak.