Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója a megnyitó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az esemény célja az elmúlt időszak mezőgazdasági eredményeinek bemutatása, de agrárdiplomáciai esemény is egyben, mert helyszínt ad a visegrádi négyek agrár-csúcstalálkozójának.

Az OMÉK Magyarország leggazdagabb tradíciókkal rendelkező agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza - mondta. Kiemelte, hogy az idén minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a szakmai jelleg megtartása mellett a városi fogyasztók és az ifjúság megszólítása. A vidék értékeit minél sokszínűbben mutatják be a fővárosiaknak, így a legutóbb megismert paletta tovább bővül: Magyarország 9 turisztikai régiója várja a látogatókat a G pavilonban, valamint a dísznövény ágazat is bemutatkozik a C pavilonban - mondta Denéné Tóth Marianna. Hozzátette: a kiállítás főszervezője a Magyar Turizmus Zrt., együttműködve a szervezetbe sikeresen integrálódott Agrármarketing Centrummal.

Simon Péter, az MT Zrt. Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese a programokat ismertetve kiemelte: a vásár az élőállat-kiállítás mellett az év legnagyobb mezőgazdasági gépbemutatójának ad otthont. Az idei OMÉK-ra 90 ezer látogatót várnak - mondta.

A védjegyes standokon bemutatkoznak a hungarikumok és a kiváló magyar élelmiszer védjeggyel rendelkező termékek. Ismertetése szerint az agrárseregszemléhez számos kísérőrendezvény és program kapcsolódik, összesen 35 belföldi és nemzetközi konferenciát rendeznek. Szavai szerint a rendezvényt a vidék fővárosi vendégszereplésének tekintik, amelyen az összes jelentős termékpálya  - a tejterméktanácstól a hússzövetségen át a zöldség-gyümölcs terméktanácsig - képviselteti magát.