A kormányfő beszédében kiemelte, hogy az új földtörvény az európai uniós jogok megsértése nélkül képes megvédeni a magyar földet, és biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon.

A kabinet megtalálta a megoldást arra is - folytatta -, hogy a zsebszerződéses rendszert gyorsan és hatékonyan felszámolja. A mezőgazdasági hatóságok pedig megkapták azokat az eszközöket, amelyekkel meg tudják védeni a magyar termékeket a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint "mi, magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük", hiszen az éghajlat kiegyensúlyozott, a termőtalaj jó és mentes az ipari szennyezéstől. "A föld megmutatja, kik vagyunk" - fogalmazott, kijelentve: Magyarország egy mezőgazdasági ország. Ezért a kormány gyökeres változtatásokat hajtott végre az agráriumban: "lezártuk a küszködés korszakát a magyar föld, a magyar mezőgazdaság és a magyar vidék ügyében" - mondta a miniszterelnök.

Megerősítette, hogy a 2020-ig érvényes vidékstratégia céljai és menetrendje következtében az állami földek 75 százalékát őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők művelhetik meg. "A rosszul felhasznált EU-s források háza táján is rendet tettünk", 1400 milliárd forintnyi támogatásnak több mint a 90 százalékát lekötötték, és ezzel háromezer-milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg - ismertette Orbán Viktor, kiemelve a mezőgazdaság nemzetgazdasági jelentőségét is.

A kormányfő kitért az agrárium foglalkoztatási adataira, jelezve, hogy három év alatt 30 ezer új munkahely létesült a mezőgazdaságban. Mindehhez arra is szükség volt, hogy növekedjen a magyar fogyasztók vásárlóereje: ezt a célt szolgálja a rezsicsökkentés is, vagyis hogy több pénz maradjon a családoknál jó minőségű magyar élelmiszerek megvásárlására - mondta. A miniszterelnök egyúttal üdvözölte az OMÉK orosz vendégeit, hangsúlyozva, hogy bár Oroszországot az elmúlt évszázadokban többször is leírták, mégis mindig feltámadt, és ma újra erős, tekintélyes, a világnak pedig a jövőben is komolyan számolnia kell vele. Megjegyezte, hogy az idei év első négy hónapjában jelentősen emelkedett a két ország közötti kereskedelem volumene.

"Ismerjük a saját fajtánkat. Egy magyar ember, különösen egy magyar gazda, soha az életben nem fogja azt mondani, hogy jól mennek a dolgok. Mi már csak ilyenek vagyunk. Annyit azonban láthatunk (...), hogy a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll" - zárta szavait Orbán Viktor.

Képünkön: Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter Orbán Viktorral
Fotó: Miniszterelnökség