2018-ban már negyedik alkalommal jelentkezik a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezésében, melynek fókuszában idén a megoldások és a megtérülés áll. A gazdálkodók részéről folyamatos igény van a precíziós gazdálkodás újdonságainak megismerésére, illetve a technológiák gyakorlatban történő alkalmazásának bemutatására, így ennek megfelelően kérjük fel a PREGA Konferencia és Kiállítás előadóit is szakmai prezentációjuk megtartására.

A 2017-ben bemutatkozó PREGA SCIENCE tudományos konferencia ismét helyet kap a programban, és célja továbbra is, hogy a gyakorlati felhasználók mellett a tudományos élet képviselői is tapasztalatot cseréljenek.

A PREGA Konferencia plenáris előadásainak számát ebben az évben csökkentjük, és közvetlenül megtartásuk után szekciókra osztva folytatjuk a szakmai munkát, ezzel is biztosítva azt, hogy a résztvevők az érdeklődési körüknek megfelelő szakmai információkkal gazdagodjanak. A konferencia hagyományaihoz ragaszkodva a magyar szakemberek mellett, neves külföldi előadók számolnak be a precíziós gazdálkodás irányairól és előrelépéseiről.

Dr. Nicolas Tremblay – Nitrogén-ellátottság - A JÓ a ROSSZ és a CSÚF
a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke
kutató – Agriculture and Agri-Food Canada

Viacheslav I. Adamchuk – A precíziós gazdálkodás rendszerszerű megközelítése
a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület titkára
Ph.D, P.E, egyetemi docens, Bioresource Kutatóegység, McGill Egyetem
adjunktus, Biológiai Rendszerek Kutatóegysége, Nebraska-Lincoln Egyetem

Kiemelt programok:

A Digitális AgrárStratégia újdonságai
Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) bemutatkozása
Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Szövetség (ISPAG) elnöki és titkári szakmai előadásai

Szekcióelőadások témája: gyarkorlati megoldások a precíziós gazdálkodásban
Szekciók: Szántóföld, Kertészet, Állattartás, Élelmiszeripar

PREGA

Fókuszban a megoldások és a megtérülés – fotó: Agroinform.hu

Szántóföldi növénytermesztési szekció:

Koncentrálunk a talajra, valamint a talajadatok gyűjtésének fontosságára, az abból kinyerhető információk megbízhatóságára, illetve az adatok alapján készített szaktanácsadási lehetőségekre, eljárásokra. Bár a precíziós szántóföldi gazdálkodás igencsak technológia-intenzív, annak elkezdése, valamint

az első lépések szemléletváltást kívánnak inkább, mint túlzott technológiai beruházást.

A szekció egyik célja, hogy azokat a lehetőségeket is bemutassa, amelyek a közepes, vagy kisebb gazdálkodók érdeklődését is felkeltik a helyspecifikus gazdálkodás megvalósításának lehetőségére. Továbbá szeretné megismertetni a már gyakorló precíziós gazdálkodókkal, hogy milyen lehetőségeik vannak a digitalizálódó mezőgazdaság legújabb eredményeinek adaptálására. Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan több éve precíziós növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat is megszólaltassunk, akik gyakorlati tapasztalataikat meg tudják osztani az érdeklődőkkel.

A robotkormányzás "veszélyei" – fotó: Shutterstock

Ízelítő a szántóföldi szekció előadásainak témáiból:

A térinformatika és a geostatisztika szerepe a precíziós növénytermesztésben –  Mesterházi Péter Ákos, Axiál

Precíziós kísérletek (differenciált tápanyag és tőszám) nagyüzemi kísérletek kiértékelése kukorica és napraforgó kultúrákban – Szabó Szilárd, AgroAim

Big Data a fekete felhőben, avagy lehetőségek és veszélyek a digitális forradalomban – Juhász Anikó, Agrárgazdasági Kutató Intézet

Azé az adat, aki megműveli – Híri István, GDI ESRI

A precíziós gazdálkodás bevezetésének gyakorlati tapasztalatai – Takács András, gazdálkodó

A precíziós mezőgazdaság egy drága dolog lenne? – Nagy Bence, AgroMatic Kft.

Miért nem bajlódik papírmunkával a szomszéd gazda? – Figus András, Eflotta Járműkövetés Kft.

Precíziós gazdálkodás gyakorlati megoldásai az AGCO világában – Horváth János, AGCO

Fajtaválasztási módszerek és tesztelési lehetőségek precíziós kukoricavetéshez – Dr. Szieberth Dénes, Magyar Kukorica Klub

A precíziós gazdálkodás bevezetése egy családi gazdaságban – Szekeres Lajos, gazdálkodó

Autonóm gyomfelvételező robotra épülő precíziós gyomszabályozási technológia – Borsiczky István, Tomelilla Kft.

Szabályozott tápanyagleadású műtrágya technológia (CRF) - Út a preciziós tápanyag-utánpótlás felé – Vasilis Tsambardoukas, Haifa Group (EN)

Segít vagy elvesz a precíziós gazdálkodás? – Lajos Mihály, Agrofil SZMI

Több mint farm menedzsment! – Gorotyák Igor, AgroVIR

Hogyan termeltem 5 tonna repcét? – Jancsó Tibor, gazdálkodó

Kerekasztal-beszélgetés "megoldások és megtérülés" témában precíziós gazdálkodókkal
Moderátor: Dr. Milics Gábor, Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület, elnök
Résztvevők: Bűdi Károly – Agro-tár Kft., Kauser Jakab – K-Prec Kft., Heicz Péter – Syngenta Kft.

Agribussiness elvárások a digitális mezőgazdaságtól
Moderátor: Hollósi Dávid, Takarék Csoport
Résztvevők: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid – T-Systems, Lengyel Zsolt – Pannonia Ethanol Zrt., Pusztavámi Márton – NAK, Reng Zoltán – Hungrana Kft.

Kertészeti szekció:

Az elmúlt években megrendezett PREGA konferenciákon világossá vált, hogy a szabadföldi és üvegházi kertészeti termesztésben egyaránt fontosak az innovációk, mellyel fokozható a zöldség- és gyümölcstermesztés hatékonysága. Az idei évben, a kertészeti szekcióban ismét jelentős szerepet kapnak a precíziós rendszerekkel támogatott zöldég-, gyümölcs, valamint szőlőtermesztési lehetőségek, érintve a termesztéstechnológia több pontját. Emellett a szekció kibővül szenzorokkal segített vadgyümölcstermesztési lehetőségekkel is.

A IV. PREGA Konferencián a Kertészeti szekció fővédnöki tisztségét – hasonlóan az előző évekhez – a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács fogja ellátni. Az előadók között a precíziós kertészeti megoldásokat biztosító cégek mellett olyan gazdák/gazdaságok is szerepelni fognak, akik bevezették a mindennapi gyakorlatukba a hatékonyság-növelést előidéző technikai újdonságokat. A szakmai előadásokat követően, az előadók tapasztalatot cserélhetnek olyan gyakorló gazdákkal, akik már letették voksukat a precíziós technológia mellett.

Analízis robottechnológiával – fotó: Shutterstock

Ízelítő az előadások témáiból:

Precíziós technológiák munkaerő-hatékonyságban nyújtott lehetőségei a zöldség ágazatban – Ledó Ferenc, FruitVeB

Precíziós technológiák munkaerő-hatékonyságban nyújtott lehetőségei a gyümölcs ágazatban – Dr. Apáti Ferenc

Agrobotok a precíziós kertészetben – Kéki László, P+K 3000 Kkt.

Precíziós kertészeti/szőlészeti támogatási lehetőségek – Tresó István, K&H

Energiamegtakarítás a modern kertészeti termesztésben – Homor Miklós, Homor és Lányai Kft.

VNIR szenzorok a precíziós kertészeti gyakorlatban, fejlődési potenciál és korlátozó tényezők – Jung András, Szent István Egyetem

A digitalizáció jelentősége a szőlészet-borászat ágazatban – Okner Péter, AgroVIR

Állattenyésztési szekció:

PLF – e hármas betűszó ma még néhányuk számára nem sokat jelent, pedig hasonlóan mélyreható és robbanásszerű változások rejlenek benne, mint amilyet a precíziós szántóföldi növénytermesztésben kezdünk megismerni.

PLF (Precision Livestock Farming) a precíziós állattenyésztést jelenti. Szinonimái a smart farming vagy smart animal, azaz okos farmok vagy egyenesen okos állatok! Mitől okosak? Attól, hogy az iparszerű állattartás körülményei között nap mint nap keletkező sok millió digitális adat az állatokról és azok környezetéről feldolgozhatóak, és így lehetővé válik, hogy az adatokon keresztül az információk összekapcsolódjanak, majd ezekből a kapcsolatokból komplex vezérlések, azonnali visszacsatolások, összetett, öntanuló és önszabályozó rendszerek alakuljanak ki! Hasonlóképpen ahhoz a folyamathoz, ami a növénytermesztésben a szemünk láttára megy végbe. Mindez a világban zajló digitális átalakulásnak (vagy 4. ipari forradalomnak) köszönhető, amely életre hívta a Mezőgazdaság 4.0-t.

Az Állattenyésztés szekció előadói a halaktól – baromfiakon és sertéseken keresztül – a szarvasmarhákig komplex áttekintést kívánnak nyújtani a mai hazai eredményekről, melyek nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket, sőt néhol még a világ előtt is járnak!

Nemcsak állatfajonként (nevezzük így: horizontálisan), hanem szektoronként (vertikálisan) is bejárjuk a területeket. Lesznek takarmányozással, tartástechnológiával, szenzorokkal, adatfeldolgozással, komplex telepirányítási rendszerekkel foglalkozó előadások, és bepillantást nyerhetünk abba is, hogy miképpen használhatják fel a digitalizáció adta előnyöket komplex ágazati szolgáltatásokat nyújtó rendszerek.

Hisszük, hogy a legközelebbi jövőről lebbentjük fel a fátylat! Arról a jövőről, ami 5-10 éven belül a mindennapok gyakorlatává válik.

A szekció abban kíván segítséget nyújtani, hogy Önök is az elsők között lehessenek, akik mindebből profitálni fognak.

Távoli felügyelet precíziós eszközökkel – fotó: Shutterstock

Ízelítő az előadások témáiból:

Precíziós takarmányozás a hatékonyság növelésére; hol vannak még tartalékok? – Dr. Halas Veronika, Kaposvári Egyetem

Költség- és hatékonyságelemzés új útjai az állattenyésztésben – Dr. Pajor Gábor

Animalcontrol – Moldován András, Animalsoft

Baromfi tartástechnológia – Hadfalvi Márton, Poultry Tech Kft.

Mitől okos az OKOSFARM? – Kövesdi József, Senit Kft.

VetAsyst szarvasmarha bendő szonda nemzetközi piacra való bevezetése, elért sikerek – Gesler Péter, Moonsyst

Szakértői alapú hitelezés lehetséges útjai az állattenyésztésben – Fábián Tamás, Ernst & Young

Merj Mérni Mértékkel – Czompó Krisztián, Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Holstein Genetika precíziós fejlesztései – André Gergely, Holstein Genetika Kft.

Precíziós haltenyésztés – új utakon a halgazdálkodás – Dr. Fehér Milán, Debreceni Egyetem

A sertés ENAR rendszer és a benne rejlő lehetőségek – Fitos Gábor, MSTSZ

Képfeldolgozó rendszerek felhasználása az állattartásban a betegségek korai felismerése és a gyógyszerhasználat csökkentése érdekében – Nagy Kristóf, Serket

Állat és élelmiszer nyomonkövetési rendszer egy hazai vállalkozás nemzetközi megoldásai alapján – Árokszállási Erik, TE-FOOD

Kerekasztal-beszélgetések

Az ipar 4.0 már a spájzban van – Élelmiszeripari szekció

Az élelmiszerlánc-biztonsági tudástranszfer megteremtése és az élelmiszerlánc-kockázatok kezelése a jövő élelmiszeriparának megválaszolatlan kérdései. Az egyik lehetséges megoldást a precíziós technológia feltételrendszere szolgáltatja a XXI. század élelmiszeripara számára.

Segítségével a jövőben egyre szigorodó élelmiszerbiztonsági, valamint élelmiszerminőségi követelmények teljesítésére válik lehetőség.

Az élelmiszerfeldolgozási technológiák terén jelenleg is zajló digitális innováció hozzájárul a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszeripari termékek előállításához, a rendelkezése álló erőforrások optimális felhasználása mellett. A forráshatékony gyártási folyamatok, illetve az integrált és nyomon követhető ellátási láncok továbbfejlesztésében az adatalapú technológiai megoldások szerepe egyre fokozódni fog a következő években.

A szenzortechnológia, a csomagolási- és a különböző tárolási környezet megteremtése, a tartósítás, a melléktermékek hasznosítását célzó folyamatok, az energiaszegény gyártási folyamatok kialakítása továbbá a nano- és mikrotechnológia területén megvalósult fejlesztések biztatóak, de a mesterséges intelligencián alapuló legújabb megoldásokban rejlő lehetőségek kihasználásával létrejön a jövő élelmiszeriparának alapja.

Ízelítő az előadások témáiból:

A Vidékfejlesztési Program aktualitásai - fókuszban az élelmiszeripar – Dr Kiss Miklós, Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Új innovatív technológiák az élelmiszeriparban – Éder Tamás, Bonafarm Zrt.

Élelmiszeripari kihívások a Pápai Hús Kft.-nél – Dr. Vajda Balázs

Digitalizálódó malomipar – Dr. Véha Antal, Szegedi Tudományegyetem

Hűtött áruk nyomonkövetése RFID rendszerekkel – Udvardy István, SmartFreq Kft.

Okos energetikai megoldások az élelmiszeriparban – Zarándy Tamás, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

B2B platformok jelentősége az élelmiszeriparban – Balogh Zsolt, Supp.li

Az élelmiszeripari kutatás és innováció fő irányai és a digitalizáció alkalmazási lehetőségei – Sebők András, Berczeli Attila, Campden BRI Magyarország

SMARK – Barta György

Ne maradjon le az ország legnagyobb precíziós gazdálkodási konferenciájáról! Kedvezményes jegyek még elérhetők, regisztráljon a prega.hu oldalon!

Résztvevői létszám: 600+ (gazdálkodók, ágazati szereplők)

Helyszín: AquaWorld Resort****, Budapest

Kiállító partnerek:

Agro Aim Hungária Kft., AgroMatic Automatizálási Kft., AgroVIR Kft., Axiál Kft., BPW Hungária Kft., Eflotta Járműkövetés Kft., Eurofins Agroscience Service Kft., GDi Esri Magyarország Kft., Homor és Lányai Kft., Hungrana Kft., NAK - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, P+K 3000 Kkt., Pannonia Ethanol Zrt., Seed-Imex Kft., TakarékBank Zrt., T-Systems Hungary Zrt., Väderstad Kft.

Mentse el a naptárába Magyarország precíziós konferenciáját!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Fókuszban: megoldások és megtérülés
Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar

PREGA

Precíziós gazdálkodás és az élelmiszeripar kapcsolata - Mik lesznek a fogyasztói igények 5 év múlva? – Éder Tamás, NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnök
Dr. Oravecz Márton - NÉBIH (felkérve) helyette Kasza Gyula?
ebédszünet 100 fő
Daka Zsolt Attila - Gyulahús Kft. (felkérve)
Kovács László - Pápai Hús Kft. (felkérve)

Kerekasztal I. (4fő+szekciószervező)
RFID rendszerek a jövő élelmiszeriparában (felkérve)
Zarándy Tamás, Századvég Gazdaságkutató Zrt., (??Okos energetikai megoldások az élelmiszeriparban) (Felkérést elfogadta)
(??B2B platformok az élelmiszerbiztonságért??) - Supp.li - Balogh Zsolt (Felkérését elfogadta)
kávészünet
Dr. Lakner Zoltán - SZIE (felkérve) Innovatív technológiák az élelmiszeriparban
Sebők András, Berczeli Attila (Campden BRI Magyarország) - Az élelmiszeripari kutatás és innováció fő irányai és a digitalizáció alkalmazási lehetőségei . (felkérést elfogadta)
SMARK - Barta György (felkérést elfogadta)
Kerekasztal II. (4fő+szekciószervező)

Sole-Mizo (Bonafarm?)