Az Eurobarometer 2019 áprilisában végzett felmérése az élelmiszer-biztonság fogyasztói megítélését vizsgálta az Európai Unió országaiban, amely során csaknem 28000 embert kérdeztek meg.

Az eredmények alapján a vásárlók számára a származás helye, az ár és az íz mellett az élelmiszer-biztonság az egyik legfontosabb tényező, amelyet vásárláskor mérlegelnek. A felmérés számos kérdést tartalmazott az élelmiszer-biztonsági aggodalmakra vonatkozóan (adalékanyagok, élelmiszer-higiénia, antibiotikum- és növényvédőszer-maradványok, élelmiszer-mérgezések, valamint környezetben előforduló szennyezők). A kutatás eredményei alapján

a magyar vásárlókat az élelmiszerekben jelen lévő növényvédőszer-maradványok és az adalékanyagok (például színezékek, tartósítószerek) aggasztják legnagyobb mértékben.

Az európai uniós átlagnál jobban a figyelem középpontjában van hazánkban a genetikailag módosított alapanyagok élelmiszerekben történő felhasználásának kérdése.

zöldségfélék

A magyar fogyasztókat az európai uniós polgárok átlagánál kevésbé aggasztják az élelmiszer-biztonsági problémák – fotó: Pixabay

A felmérés eredményei ugyanakkor azt tükrözik, hogy a magyar fogyasztókat az európai uniós polgárok átlagánál kevésbé aggasztják az élelmiszer-biztonsági problémák. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy

hazánkban az élelmiszer-biztonsági helyzetet kiegyensúlyozottnak érzékeli a lakosság.

Ezt a megállapítást támasztják alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2019 tavaszán végzett kutatásának eredményei is. Ebből kiderül, hogy a vásárlók az egészségügyet követően a legfontosabb állam által felügyelt területnek tartják az élelmiszer-biztonságot. A hazai fogyasztók többsége, 58%-a ugyanakkor stabilitást érzékel e téren, a változást észlelők túlnyomó hányada (88%-a) pedig kifejezetten javulást tapasztalt.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tavalyi kutatása rámutatott, hogy a magyar lakosság bízik a Nébih munkájában. Ezt az adatot az idei Eurobarometer-felmérés is alátámasztja. A magyarok 72%-a hiteles, megbízható információforrásnak tartja a Nébihet, amellyel továbbra is az európai hatóságok élmezőnyéhez tartozik. A Nébih saját adatai hasonló eredményt mutattak 2019 márciusában: a válaszadók 87,5%-a ismeri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, és 74%-a megbízik a munkájában. Ezzel az értékkel a vizsgált állami intézmények közül az állampolgárok szerint a legmegbízhatóbb hivatal lett.