Több van a magyar mezőgazdaságban
Jelentősen nőtt a magyar mezőgazdaság teljesítménye az utóbbi években, ám a termelékenység és a jövedelmezőség terén még komoly a lemaradás – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

A sertésekre ez a toxin különösen veszélyes
Számos Fuzárium-törzs képes a B-típusú trichotecén, a deoxynivalenol (DON, vomitoxin) termelésére. A trichotecének általános aktív csoportja minden esetben egy epoxicsoport, amelyik a DON riboszómákhoz való kapcsolódásáért felel, ezzel gátolja a fehérjeképződést.

Nagy lépésre szánta el magát Magyarország
Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

Elképesztő eredmény Zalában
A zalai gazdák a kevésbé jó minőségű talaj ellenére az országosnál magasabb búza- és kukorica-termésátlagot értek el.

kukorica

Hektáronként 0,72 tonnával volt több a kukorica termésátlaga az országos átlagtól – fotó: Pixabay

Kedvező vagy rossz évjárat lesz a következő? A kukoricatermesztőknek mindenre fel kell készülniük!
A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

Már webshopban is vásárolható szendvicspanel és trapézlemez
A Buildnow webáruházat azzal a céllal hozták létre, hogy azok is hozzájuthassanak korszerű, könnyen beépíthető termékeikhez, akik saját maguk akarják megépíteni kisebb mezőgazdasági épületeiket vagy éppen otthoni garázsukat.

Hatalmas gazdatüntetés volt Berlinben, ötezer traktor hajtott a fővárosba – VIDEÓ
Több mint tízezer gazda tüntetett a német fővárosban a szerintük túl szigorú környezetvédelmi szabályozás és a Dél-Amerikából származó árukra vonatkozó importkorlátozások feloldása miatt. A németek után a francia termelők is utcára mentek: hatalmas tüntetést tartottak a francia gazdálkodók szerdán, több ezer traktor zárta le a belváros forgalmát.

traktor

A glifozát tervezett korlátozása is nagy felháborodást váltott ki.

Újítsa meg biztosítását – hogy ne fagyjon arcára a mosoly!
Bár a legtöbb fagykárt a már kifejlett növény szenvedheti el a tavasz vége felé, a mezőgazdasági fagykárok közel harmada így is télen fordul elő, nem árt tehát most megújítani biztosításunkat, ami mellé jövőre akár műholdas „riasztást” is kérhetünk.

Folyamatosan vásárolják fel a magyar kukoricát
A kukoricabetakarítás végén járunk, így egyre jobban látjuk, hogy milyen mennyiséggel és minőséggel zárhatják a termelők az idei szezont. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint az idei év a tengeriből mind mennyiségben, mind minőségben kiválónak mondható, ugyanez sajnos a búzahozamról hazánkban nem mondható el 2019-ben.

Mit tegyünk a rózsákkal az ősz utolsó napjaiban?
Régen azt mondtuk, hogy november elején kell a rózsaágyásokat felkészíteni a telelésre. Az utóbbi évek időjárása alapján ez az időszak kitolódik. Ez nemcsak egyszerűen lehetőség a munka halasztására, a növénynek sem tesz jót a korai – még jó időjárásban végzett – metszés és felkupacolás.

rózsa

Rózsarozsda tünete a levél színén.

Egy baktériumalapú biogyomirtó lenne a megoldás a glifozát helyettesítésére?
A Marrone Bio Innovations vállalat által a közelmúltban bejelentett MBI-015 jelű herbicid az összehasonlító kísérletekben hatékonyabbnak bizonyult a glifozátnál.

Egyre drágábban lehet földhöz jutni Magyarországon
Az előző évhez képest 11 százalékkal nőtt tavaly a mező- és erdőgazdasági területek ára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványa szerint.

Alaptrágyák a legextrémebb talajokra is!
A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztett kultúrák fejlődését és a termés minőségét. A talaj egy komplex rendszer, amelynek szerkezetét, biológiai aktivitását és tápanyag-szolgáltató képességét több tényező egyszerre befolyásolja.

A magyar gazdálkodók 56%-a már használ valamilyen precíziós eszközt
A Budapest Bank szervezett rendezvények keretében segíti az ismeretterjesztést, ahol a digitalizáció és precíziós gazdálkodás stratégiai és vállalati szintű kérdéseire adnak választ szakértők és érintett vállalatvezetők.

drón

"A Budapest Banknak érdemes finanszíroznia az agrárgazdaságban lezajló digitalizációs és technológiai fejlődést”

KAP 2020 után: Az agrárvállalkozások megerősítése a legfontosabb cél
Az agrárvállalkozások versenyképességének erősítése az egyik legfontosabb célja Magyarország agrárpolitikájának, hiszen ennek sikeressége kulcsszerepet játszik a jövedelemtermelő képesség növelésében.

KKV-k, figyelem! Vannak még nyitott támogatások, pályázatok!
A jelenlegi programozási ciklus a végéhez közeledik, azonban még így is számos támogatási lehetőség közül választhatnak a kis- és középvállalkozások.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.