A támogatás célja egyebek mellett a mezőgazdasági termékek feldolgozásának, illetve forgalmazásának javítása, az új termékek, eljárások, technológiák bevezetésének segítése, valamint a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások összteljesítményének és versenyképességének növelése.
A szakállamtitkár a fóti Cora áruházban jelentette be, hogy indul az EMVA-támogatás, amikor megnyitotta az áruház Magyar hetek elnevezésű akcióját. Ez szerinte ugyancsak azt a célt is szolgálja, amit a támogatás, hogy a boltok polcain minél több belföldi áru legyen.
Az uniós támogatás révén anyagi forrásokhoz juthatnak terveik megvalósításához az egyéni vállalkozók és cégek, a jogi személyiség nélküli, valamint jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok, a szövetkezetek, amelyek a rendelet fogalom meghatározása szerint kkv-nak illetve nagyvállalatnak minősülnek.
Támogatás kérhető többek között: a gépbeszerzéshez, az építéshez, a felújításhoz, a szoftver-fejlesztéshez és -beszerzéshez.
Ha a támogatást kérő mezőgazdaság termelő, akkor a támogatás mértéke: az elszámolható kiadások 40 százaléka lehet. A fiatal mezőgazdasági termelő esetén, vagy ha a beruházás kedvezőtlen adottságú vagy Natura 2000-es területen valósul meg, akkor az elszámolható kiadások 50 százaléka igényelhető támogatásként. A fiatal mezőgazdasági termelő esetében és ha a beruházás kedvezőtlen adottságú vagy Natura 2000-es területen valósul meg, akkor az elszámolható kiadások 60 százalékát lehet támogatásként kifizetni.
Amennyiben a kérelmező nem mezőgazdaság termelő, akkor az elszámolható kiadások alapján a támogatás mértéke 50 százalék. Kivéve a Közép-Magyarországi régióban megvalósuló beruházásokat, ahol a támogatási mérték 40 százalék. A nagyvállalatok esetében pedig a támogatás mértéke a rögzített támogatási nagyság 50 százaléka.
A támogatás legkisebb összege 8.000 euró - azaz mintegy 2 millió forint -, a legmagasabb összege 1.600.000 eurónak - azaz mintegy 400 millió forint lehet.
A kérelmeket a pályázók május 5. és június 16. között adhatják be.


Forrás: MTI