Egyértelmű kormányzati elhatározás a hazai vadhúsfogyasztás növelése, de a kivitelt is növelni akarják. Ehhez szintén elengedhetetlen a feldolgozó kapacitások bővítése, amiről egyeztetett is a cégvezetéssel – Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter Soponyán, ahol látogatást tett a VADEX Mezőföldi Zrt. vadfeldolgozó üzemében is.

vadhús

Komoly lehetőség van a vadhúskészítmények előtt a közétkeztetés területén.
fotó: Shutterstock

Az erdei termékkínálat részeként az ivólevekkel, lekvárokkal, fűszerekkel együtt "egész étkezési kultúrát képeznek". A soponyai feldolgozóüzem bővítéséről a jövőben születhet döntés, miután megjelentek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) élelmiszeripari kapacitásbővítést célzó pályázatai.

Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója kiemelte: a több mint negyvenéves múlttal rendelkező soponyai üzemükből a termékek 90 százaléka exportra kerül és csak 10 százalék jut a belföldi piacra. Elmondta, hogy Magyarországon évente mintegy 11 ezer tonna lőtt vadhús árualap keletkezik, ennek 25 százalékát a Vadex vásárolja és dolgozza fel, ami összesen évi 900 tonna vadhúst jelent. Mindkét piacon komoly keresletbővülés mutatkozik, amit a jelenlegi helyszínen és a meglévő műszaki adottságok mellett nem tudnak kielégíteni. Reményét fejezte ki, hogy a kormány támogatja majd egy új vadfeldolgozó építését, amelynek megvalósítását a térségben tervezik.