Bulgáriával, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával kiegészített V4-es körben agrárminiszteri találkozón vett részt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Szlovákiában. A meghívotti kör a francia agrárminiszter érdeklődésére Franciaországgal V4+8 országra bővült. A Felsőerdőfalván (Stará Lesna) megrendezett konferencia fő témája a BIOEAST-kezdeményezés, valamint a régiónkat érintő élelmiszerek kettős minőségének kérdése volt.

A BIOEAST-kezdeményezés – amely közös platformot jelent a közép- és kelet-európai országok számára biomassza-alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó módon a mezőgazdasági és erdészeti kutatás, innováció területén – segíti a szektorok további fenntartható növekedését ebben a régióban.

Magyarország számára kiemelten fontos ez az együttműködés, amelynek keretében az elmúlt években végzett kemény munka kezd megtérülni, hiszen a magyar agráriumhoz kapcsolódó intézmények, vállalatok egyre nagyobb eséllyel jelennek meg EU-s kutatási hálózatokban, közös programokban és projektekben – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A találkozó végén az agrárminisztériumok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el a BIOEAST továbbfejlesztéséről. Hatalmas lépésnek tekinthető, hogy a nyilatkozatot várhatóan a kutatásért felelős miniszterek is aláírják a közeljövőben, mely így bázisként tud szolgálni a biomassza-alapú gazdasági megközelítés területén történő együttműködésre a különböző területen tevékenykedő kormányzati intézmények együttműködése során.

élelmiszer

A termékek kettős minősége elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása – fotó: Pixabay

A találkozó másik kiemelkedő témája a kettős minőségű élelmiszerek kérdése volt. A magyar kezdeményezésre indult folyamatot a szlovák elnökség mindvégig napirenden tartotta, a régió országainak egyetértésével. Az új uniós fogyasztóvédelmi javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a Visegrádi országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak.

A termékek kettős minősége elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása

– emelte ki Feldman Zsolt.

A fogyasztók Unión belüli megkülönböztetését elfogadhatatlannak tartjuk, a jelenség felszámolását prioritásként kezeljük, és a V4-es országokkal együtt uniós szintű jogi megoldás kidolgozását szorgalmaztuk – hangsúlyozta az államtitkár felszólalásában. Magyarországon elutasítjuk a termékek kettős minőségének mint jelenségnek a létezését, ezért fontos az uniós szintű fellépés és szabályozás a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében.