A rendezvényt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a tanya a jövőnek egy korszerű formája, egyre több fiatal választja ezt a létformát. A magyar tanya tradicionális létforma, melyet a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén beválasztott a Magyart Értéktárba.

tanya

Négy év alatt 6,17 milliárd forintot tettek a programba. – fotó: mnvh.eu

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a 2011. óta működő Tanyafejlesztési Program célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, megújítása, valamint a tanyasi életmód, a tanyán működő családi gazdaságok hátrányainak csökkentése. A Tanyafejlesztési Program eddigi négy éve során a minisztérium 6,17 milliárd Ft támogatást nyújtott a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése és a tanyán élők életszínvonalának, gazdálkodási feltételeinek javítása érdekében.

A közeljövőben várható a 2015. évi tanyafejlesztési pályázatok megjelenése. A rendezvény egyik célja volt ennek előzetes beharangozása, a tanyagazdákkal, tanyás települések polgármestereivel, civil szervezeteivel történő tapasztalat- és gondolatcsere.