Mi fenyegeti a kertjeinket? – éledeznek a gombakártevők, veszélyben a csonthéjasok
A hónapok óta tartó szárazságban senyvednek a növények, de ebben az időjárásban idáig a monília és a tafrina sem okozott komoly gondot. Péntekre esőt jósolnak! A két gomba is beindulhat.

Újabb kihívás előtt állnak a kukoricatermesztők
Április elején az ország jelentős részén aszály tapasztalható, a téli csapadék sem volt nagy mennyiségű, márciusban pedig helyenként 10 mm eső sem esett. A kukorica vetése folyamatos, a vetés mélységében talán még van annyi nedvesség, ami elegendő a csírázáshoz. Ilyen körülmények között különösen fontos a gyomirtás helyes megtervezése is.

Új mezőgazdasági kamattámogatási program indulhat
Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) folyószámlahitele kellő biztonságot nyújt az agrárvállalkozásoknak – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter egy budapesti sajtótájékoztatón. Bejelentette azt is, hogy 2019-ben új kamattámogatási programot indítanak.

traktor

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahiteléhez a tárca saját költségvetéséből kamat-, kezességi díj és költségtámogatást ad

A talajjal nincs gond, a növény mégis tápanyaghiányban szenved – mit tegyünk?
Szabadföldi és hajtatásos termesztésben, szántóföldi növények, zöldségfélék, gyümölcs- és szőlőültetvények esetében gyakran előfordul olyan eset, amikor kedvező (jó) talajvizsgálati eredmények ellenére is a növények jól azonosítható tápanyaghiány-tüneteket mutatnak. Vagyis bizonyíthatóan a talaj tápanyagokkal jól ellátott, ugyanakkor a növény tápanyaghiányban szenved. Az ilyen eseteket szaknyelven relatív tápanyaghiány-betegségeknek nevezzük.

Idén bőven van még mire pályázni, új gyümölcskultúrákra is kérhető támogatás
Idén mintegy ötven jogcímen 470 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Feldman Zsolt elmondta, a támogatás például kompenzálja azokat a többletköltségeket, amelyek a szigorúbb előírások betartása miatt keletkeznek, és jövedelempótlásként is szolgálnak, hogy ne szűnjenek meg a kisebb gazdaságok.

Az aszály miatt odaveszett a kalászos gabona 30 százaléka, és lehet még rosszabb
Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba. Az elmúlt napok esőzései nem mérsékelték a szárazságot – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke. Az elnök, aki egyben az Országgyűlés alelnöke, elmondta, az ország nagy részén aszály van, s ezt a hétvégi esőzések sem mérsékelték; körülbelül 100-150 milliméternyi csapadékra lenne szükség.

aszály

Az utóbbi napok esőzései sem javítottak sokat a helyzeten – fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Rengeteg a rossz beidegződés a műtrágyázásban, ami visszaveti a fejlődést
Mit kell máshogy csinálnunk a megszokotthoz képest a tápanyag-utánpótlásban, hogy az meg is látsszon a terméshozamokban?

Az agrárkárenyhítés összegének csak felét kapja az, akinek nincs biztosítása
A kárenyhítési alapból a termelő kizárólag akkor kapja meg a számára megítélt támogatás 100 százalékát, ha rendelkezik piaci növénybiztosítással is, egyébként csak 50 százalékos térítésre számíthat.

Nem lesz többé gondod a vadkárral! Értékes vadriasztót nyerhetsz!
Csatlakozz az Agroinformhoz, adj fel apróhirdetést nálunk, és válassz a gondozásmentes vad-, rágcsáló- és seregélyriasztók közül! Sőt, egy igazi vadriasztó újdonságot is megnyerhetsz!

Jéggel a fagy ellen a gyümölcsösökben!
Gyümölcseinket fagyvédelmi öntözéssel is megóvhatjuk a fagykártól. Leírtuk, pontosan mit takar ez a technológia és mire kell figyelni az alkalmazása során.

fagy

Fagyvédelmi öntözés során a víz fagyáshőjének felszabadításával termelünk hőt – fotó: KITE Zrt.

Növényvédelmi előrejelzés: a szárazság mellett a szeptória fenyegeti a kalászosokat, de a vetésfehérítő is beindult
Tagadhatatlan, hogy ennek a rövid kis elemzésnek a célja a növényvédelmi helyzet áttekintése, s hogy a jelen állapotból kiindulva a közeljövőben várható tendenciákat jelezze. Ennek fényében talán érthető, ha a „felemás” jelzőt használjuk, ami a száraz tavasz kedvező hatásaira utal a növényvédelem területén. Az Agroinform.hu 2019. évi 15. heti növényvédelmi előrejelzése.

Egy magyar fejlesztéssel folyamatosan nyomon követheti, mi játszódik le az állat szervezetében
Telepmérettől függetlenül akár a teljes állomány egészségi állapota, viselkedése, "jóléte" (animal welfare) folyamatosan digitális megfigyelés alatt tartható. A tejelő gazdaságok mellett a húshasznosítású állományok esetén is használható a rendszer!

Tavaly a magyar sertéságazat a piacainak egyharmadát elveszítette
A sertéshús fogyasztásának magyarországi ösztönzése mellett fontos a szakmai tapasztalatok átadása és a belföldi fogyasztás emelkedése, mert ez ellensúlyozhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést.

Biztonságos gyomirtás csapadékfüggetlenül
A szántóföldi területeink nagy részén alig volt csapadék április közepéig. A talajok kiszáradtak, átlagosan legalább 100-150 mm hiányzik a közepesen nedves évjáratokhoz viszonyítva is.

traktor

Jelenleg átlagosan legalább 100-150 mm nedvesség hiányzik a talajokból – fotó: Pixabay

Lombtrágyázás 3. generációs módra – szélsőséges időjárási viszonyok között is megoldást nyújt!
Az 1. generációs levéltrágyák elsősorban tápanyaghatásúak voltak, ezekkel az egyoldalú NPK-trágyázást tudtuk ellensúlyozni. A 2. generációs termékek megjelenésével már nemcsak mikroelemeket juttatunk ki, hanem olyan bioaktivátorokat is, amelyekkel irányíthattuk a fejlődést. Az ennél is modernebb lombtrágyázástól ezeknél sokkal többet várunk el.

Még a fejlettebb és a legagresszívabb gyomokat is irtja
A Genius™ WG az egyik legszélesebb hatásspektrumú gyomirtó szer egy- és kétszikűek ellen. Az elmúlt három évben piacvezető volt a tavaszi, egyszikű gyomok elleni szegmensben kalászosokban.

Segítünk védekezni a lisztharmat ellen
2019 tavaszán korán érkezett a felmelegedés, ezzel szemben sokat késett a csapadék. Ennek következtében a kalászosállományokban legkorábban a lisztharmatbetegséget találtuk meg, így észszerűnek tűnt, hogy egy rövid technológiai összefoglalóban e betegséget járjuk körbe.

Idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés
A kormány az elmúlt években több határozattal segítette az öntözésfejlesztést, a legutóbbi döntés értelmében a 2019-es beruházás-előkészítési feladatokra 594 millió forintot különítettek el. Egy új számítási modellel pedig tervezhetővé is válik az öntözés az érintett gazdálkodók számára.

öntözés

Az összes, közel ötmillió hektárnyi hazai termőterületből mindössze alig százezer hektáron öntöznek – fotó: Shutterstock

Készülni kell a tűzelhalás-betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben!
Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, más néven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez.

Az előírások betartásával a beporzókra jelentett kockázat minimálisra csökkenthető!
Gyümölcsfáink virágoznak: a mandula és a kajszi ugyan már elvirágzott, de mások még csak most kezdik bontogatni szirmaikat. Ahhoz, hogy a virágokból termés legyen, gyümölcsöseink nagy részénél beporzó rovarokra van szükség, akiknek egészségéért felelősek vagyunk.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.