Húsz tenyészállattal indult, 9 év alatt nagyot nőtt a családi gazdaság
Kilenc év alatt 180 egyedből álló charolais húsmarhaállományt hozott létre Várvölgyön két gazdálkodó, akik szerint ez az ágazat az egyik, mely rentábilisan tud működni ma Magyarországon.

Pintér Zsolt: Technológiai ugrás küszöbén állunk
Az AXIÁL Kft. ügyvezetőjével, Pintér Zsolttal készült interjúban a hannoveri Agritechnica kiállítás gépcsodái mellett szóba kerül, hogy mit gondol a szántásról, hogyan lehet megbirkózni a műholdas rendszerben tapasztalható fennakadásokkal, hol tart a precíziós pályázatok megvalósítása.

talaj

Sok tényezőtől függ, hogy milyen talajművelési technológia felel meg, de a legfontosabb a talaj ismerete – fotó: Shutterstock

Fogságból, kabátbélésben érkeztek a magok, ma már beborítják Dél-Zala dombjait a fák
Nem könnyű ma elkezdeni a karácsonyfa-termelést, igény ugyan változatlanul mutatkozik az illatos örökzöldekre, de a környezeti és gazdasági kihívások egyre nagyobbak.

Az utolsó klasszikus betakarítások a 2070-es években várhatóak a földeken
Az összeomlás-kutató szerint pillanatnyi luxus az, amiben jelenleg élünk. De nem a klímát kell gyászolni, az köszöni szépen, jól van, inkább magunkat kellene félteni.

aszály

Ebben a fél évszázadban közel 60 százalékkal nő a vízigény. A legnagyobb vízigényű ágazat pedig a mezőgazdaság – fotó: Shutterstock

Banki szakember: Nem a szép, nagy hozamok fogják nekünk a nyereséget hozni
Akkor mégis mi? Kijózanító szavak Fórián Zoltán agrárpiaci szakértőtől és Tarpataki Tamás helyettes államtitkártól.

Két oka is van annak, hogy nem fogjuk tudni radikálisan csökkenteni a növényvédő szerek használatát
Mit jelent pontosan az 50 százalékos csökkentési elvárás? Hol tart Magyarország az ökológiai gazdálkodásban? Interjú a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetőjével.

alma

A hazai biotermékek jó része exportra kerül – fotó: Shutterstock

Óriási a beruházás költsége, de 100 százalék, hogy megtérül
A gombatermesztésben nagy lehetőség van: kiszámítható piac, folyamatos kereslet. Egy modern gombaház 30 évig alkalmas lehet minőségi termék előállítására. Az ágazat helyzetéről Mutsy Árpáddal, a Magyar Gombatermesztők Egyesületének elnökével, egyben az egyik legnagyobb termelési volumennel rendelkező magyar gombatermesztő vállalat, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosával beszélgettünk.


Igazi kincs a homoktövis – családi gazdaság avatott be minket a termesztés rejtelmeibe
Velő, magolaj és gyümölcslé is készül a göcseji homoktövisből Belső László és Somogyi Anikó zalai családi gazdaságában.

Nagy Istvánt kérdeztük a szántásról és hogy milyen jövő vár a kis- és közepes gazdaságokra
A miniszteri interjúban az is szóba került, hogy milyen változásokra lenne szükség a vetésszerkezetben.

Újabb szempontok a döntésekhez: szántsak vagy ne? Kell nekem a precíziós gazdálkodás?
Interjú Prof. Dr. Nagy Jánossal, aki 40 évvel ezelőtt tette le voksát az agráradatok gyűjtése, elemzése és gyakorlatban való alkalmazása mellett. Arról beszélgettünk, hogy melyek a legfőbb megállapítások a négy évtizedes munka alapján, milyen eredmények születtek forgatás nélküli és hagyományos technológiával, megváljunk-e az ekétől, mit gondol a precíziós gazdálkodásról, tényleg csak a nagy gazdaságok luxusa marad-e.

Rabszolgasors Magyarországon – létezik még csicskáztatás? (Videóval)
Egy időben nagy divat volt a mezőgazdaságban a "csicskáztatás". Mára visszaszorult ez a jelenség – pontosabban átalakult, mert a lényeg, a szegényebb emberek kizsákmányolása mit sem változott.

szántóföld

Az emberek jogellenes kihasználása főleg az építőiparban és a mezőgazdaságban gyakori – fotó: iStock

Gazdainterjú: Nem volt még olyan év, hogy ez a kajszi teljesen elfagyott volna
A Vadalma Tanya tulajdonosával, Tóth Zoltán Ferenccel beszélgettünk a kései érésű sárgabarackfajtákról és arról, hogy mi a legnagyobb gond a magyar gyümölcstermesztésben.

Az agrárium lehetőségeiről, a finanszírozási környezet várható változásairól beszélt a banki szakember
Miben jobb a versenytársam nálam? Lehet-e nyertes a termékem az importtal szemben? Mit tegyek, ha nem tudom megvalósítani a nyertes pályázatomat? Interjú Hollósi Dáviddal.

sertés

A sertéságazatban jelen pillanatban kedvezőek a körülmények – fotó: Shutterstock

A költségek követésével biztosra mehetsz – termessz kukoricát úgy, hogy megérje
Gazdainterjú a Kukorica Kör Egyesület kukoricatermelési versenyében részt vevő Tolna megyei gazdálkodóval. Pájtli József és családja Tamási környékén gazdálkodnak több mint 500 hektáron, fiával, Péterrel beszélgettünk az általuk alkalmazott kukoricatermelési technológiáról és arról, hogy miért vesznek részt a Kukorica Kör Egyesület által szervezett kukoricatermelési versenyben.

Azért gazdálkodsz, hogy pénzt keress? Ismerd meg a tőzsdeguruk módszerét!
Nemcsak gabonát kell tudni termelni, hanem profitot is. A körülmények pedig nem kiszámíthatatlanok, máshol erednek a problémák. Interjú Fórián Zoltán agrárpiaci szakértővel.

repce

A repcemag és a kőolaj árának alakulása szorosan összefügg – fotó: Shutterstock

Éjjeli szüret? A Belward Pincészet főborásza avatott be minket a XXI. századi borászat kulisszatitkaiba
Hogyan lett nagyüzemi pincéből nívós pincészet a Belward? Mi a titka a különleges pécsi Cirfandlinak? Interjú Wilhelm Dáviddal, a Belward Pincészet főborászával.

Fontos lenne, hogy a gazdák pontosan ismerjék a költségeiket – a tudatosabb gazdálkodás kifizetődik!
Azok a gazdák lesznek versenyelőnyben, akik most megteszik a szükséges fejlesztéseket. Interjú Demeter Zoltánnal, a K&H Bank agrárüzletágának vezetőjével.

Mi alakítja a gabonaárakat és hogyan úszhatod meg a válságot?
Van-e jó stratégia egy olyan gazdasági helyzetben, amibe belekényszerültek a magyar termelők? Interjú Mezei Dáviddal, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével létrejött MBH Bank Agrárkapcsolatok és Agrártámogatások Központjának vezetőjével.

aratás

A terménykereskedelmi kockázat csökkentésében a kulcsszó a diverzifikáció – Fotó: Shutterstock

Mindent felforgat a klímaváltozás a szőlészetben és a borászatban
Hogyan lehet csökkenteni például a borok alkoholtartalmát? Ugyanis ma már nem az a kérdés, hogy elég magas-e a mustfok szüretkor.
A XX. Syngenta Országos Borverseny eredményhirdetésén egy olasz borászat vezetője mutatta be, hogy milyen termesztéstechnológiával dolgoznak, mire figyelnek a növényvédelemben, hogyan zajlanak a mindennapok egy mediterrán térségben működő szőlészetben.

Óriási kihívás lesz a 12 százaléknál meredekebb területeken megfelelni az előírásoknak
Szűcs Andrással, a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusával arról beszélgettünk a PREGA-n, hogyan fognak tudni megfelelni az új elvárásoknak. Rengeteg kérdés merül fel például az HMKÁ 5-ös előírással kapcsolatban, amely a 12%-nál meredekebb lejtésű területeken való növénytermesztés korlátozásaira vonatkozik.

Jól járhat az a termelő, aki ezt a növényt be meri venni a vetésforgóba
Érdemes-e cukorrépát termeszteni, mennyiért lehet eladni, hogyan lehet megbirkózni a növényvédelmi problémákkal? Gazdainterjú.

Cukorrépa-termelők: abban bíznak, együtt többre mennek
Termelői csoport megalakításával növelnék a cukorrépa-termelés volumenét és erősítenék az érdekképviseletet a dél-zalai gazdák.

Mire megy a gazda a KAP zöldelvárásaival? Többre, mint elsőre gondolnád
Egy korszak lezárult. Meg kell szokni a párbeszédet, vége van a fekete-fehér látásmódnak a mezőgazdaságban. Már régen nem arról van szó, hogy kénytelenek vagyunk elviselni a zöld civil szervezetek riogatását a klímaváltozással és a környezeti állapot romlásával kapcsolatban, hiszen a szemünk előtt történik minden.