„Az új téma kiválasztása többféle jelentést hordoz” – mondta Marie Servais, az Agritechnica projektigazgatója. „Ez a téma nemcsak a mezőgazdaság eszméjét, vagyis a növények termesztését és bolygónk élelmezését érinti, hanem azt is érzékelteti, hogy a termelők a világban hogyan használnak ésszerű ötleteket a mezőgazdaság fejlesztése érdekében. És, természetesen, a technológia alkalmazása a mai mezőgazdaság központi kérdése. Az új, hatékonyabb termelési eszközök kulcsszerepet játszanak a mezőgazdaság jövedelmezőbb és fenntarthatóbb jövőjében” – tette hozzá Servais.

A világ mezőgazdasága olyan problémákkal küzd, mint a vízhiány, a talajminőség romlása, a talaj szűkössége, a biodiverzitás csökkenése, sőt a mezőgazdasági munkaerő hiánya – írja az agritechnica.com. Ezen túlmenően, a kártevőkkel szembeni rezisztencia, a tápanyagveszteségek és a klímaváltozás hatásai tovább gyűrűznek. A „zöld jövő” felé törekvés azt jelenti, hogy olyan megoldásokat kell találni, amelyek támogatják a gazdálkodási rendszereket, és műveleteik ésszerűbb elvégzését követelik a gazdálkodóktól. Az is fontos, hogy az új technikai fejlesztések többsége segítse a gazdákat a termelési folyamatok optimalizálásában, így a „smart technológia” kulcsszerepet játszik a sikerben.

Mit jelentenek a smart techológiák?

A smart technológiák nem feltétlenül csúcstechnológiát jelentenek, lehetnek olyan egyszerű megoldások, amelyek elősegítik bizonyos műveletek jobb megszervezését, az energiafelhasználás csökkentését, a talaj védelmét, a tápanyag- és a vízfelhasználás optimalizálását, a kártevők és a gyomok azonosítását és abszolút speciális kezelését.

Néhány példa a smart technológiára a növénytermesztési folyamat egyes fázisaiban:

  • Talajművelés: tökéletesebb művelési technológiák, pl. talajművelés műtrágya kiszórással kombinálva (sortrágyázás), sávos művelés (a mélyművelés és a direktvetés kombinálása) és a szármaradványok betakarítás utáni ésszerűbb kezelése.
  • Vetés: a vetés és a műtrágyakiszórás kombinálása, helyspecifikus állománysűrűség és a fajta megválasztásának a helyi adottságokhoz való igazítása.
  • Műtrágyázás: a műtrágyázás tervezése, talajtesztelés, szenzorra alapozott műtrágyázás, tökéletesebb műtrágya szórók a tápanyag kijuttatáshoz,
  • Növényvédelem: előrejelzési modellek, kártevők bemérése (szenzorok, drónok és műholdak), a sodródás csökkentése, a növényvédőszer-adagok és növények egyenkénti kezelése.
  • Betakarítás: a betakarítási veszteségek csökkentése, az optimális betakarítási időpont meghatározása (szenzorok, drónok és műholdak segítségével), tökéletesebb logisztika, a tarlómaradványok jobb kezelése.
  • Szoftver: kezelési rendszerek, táblakatalógusok előrejelzési modellekkel vagy döntéshozatali modellekkel kombinálva, adatkezelés.

Mint a világ vezető mezőgép kiállítása, az Agritechnica az új mezőgazdasági fejlesztések bemutatására kiváló platformot jelent. Bár ez főképp a technológiára vonatkozik, vannak olyan kiállítók is, akik szolgáltatásokat és szaktanácsadást kínálnak.

Agritechnika

A kiállításon minden évben a legújabb gépeket és technológiákat mutatják be – fotó: agritechnica.com

Európa gazdáinak találkozóhelye

És természetesen, a Zöld jövő – Smart technológia téma nem csak az Agritechnica házigazda országának, Németországnak a farmereit érinti. Ugyanolyan fontos a többi európai országokból érkező látogatók számára is, egy francia termelő például így beszélt a rendezvényről: „A kiállítás lehetővé teszi számomra, hogy lássam a legújabb fejleményeket, és segít megtalálni, illetve megvásárolni a megfelelő berendezéseket a megfelelő munkafolyamatokhoz. A különböző típusú gyártók széles körét vonultatja fel. Főleg a kisebb, szakosodott gyártók vonzzák, akik rendszeresen kiállítanak az Agritechnicán – ezek olyan vállalkozók, akik szerinte magas fokú szakértelemmel és olyan, érdekes termékekkel, illetve szolgáltatásokkal rendelkeznek, amilyenek nem mindig szerepelnek az otthoni bemutatókon.

Az Agritechnica 2017. november 12-18 között kerül megrendezésre Hannoverben. Az eseményen 2015-ben több mint 452.000 látogató és 2.892 kiállító vett részt, amelynek révén az Agritechnica a világ legnagyobb, mezőgazdasági gépeket és technológiákat bemutató kereskedelmi vásárává vált.

Az Agritechnicát a Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) szervezi, amelyet Max Eyth mérnök és író alapított 1985-ben. Az eseményt kezdetben Frankfurtban tartották, majd 1995-ben a mai helyére, Hannoverbe került. A DLG rendezi az EuroTier állatkiállítást az Agritechnicával váltakozva a Hannoveri Vásár területén, az Energy Decentral-t, a DLG Szántóföldi Napokat és a Kölni Vásárral közösen az Anuga FoodTec Kiállítást.

A 2017-es Agritechnica kiállítás újdonságairól nem marad le, ha idén is követi az Agroinform.hu helyszíni tudósításait. Az előző kiállításról készült cikkeket és videókat megtekintheti ide kattintva.