Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megalakultak a NAK szövetkezeti, illetve agrár-környezetgazdálkodási osztályai

  2013. december 09., hétfő 11:29 Szántóföld

  A napokban megalakultak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Szövetkezeti, Integrációs és Agrárgazdasági Szolgáltatási, illetve az Agrár-környezetgazdálkodási, Vízgazdálkodási és Innovációs Országos Kamarai Osztályai.

 • Január 1-től változik a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés módja

  2013. december 09., hétfő 11:05 Szántóföld

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint 2014. január 1-től módosul a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés igénylésére vonatkozó bevallás benyújtásának módja.

 • Python család - Új dimenzió a kukorica korai posztemergens gyomirtásában

  2013. december 09., hétfő 10:30 Szántóföld

  A kukorica gyomirtásában az elmúlt években a legnagyobb sikert a korai posztemergens gyomirtás érte el, mely a gyomnövények szik-2 leveles állapotában történő kezelést jelenti. Sikerének feltétele, hogy kikelt gyomok legyenek a területen, illetve a tartamhatást adó készítmény használata, mivel későbbi csapadék esetén a kezelt terület újra...

 • Vásárcsarnok épül a gyulai piacon

  2013. december 09., hétfő 09:06 Terménypiacok

  Vásárcsarnok épül a gyulai piacon 48 millió forintból. Az önkormányzat sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Minisztérium tanyafejlesztési program keretére, és a költségek kilencven százalékára nyert támogatást - jelentette be Görgényi Ernő polgármester vasárnap sajtótájékoztatón a beruházás helyszínén.

 • A magyar GMO-stratégia tiltja génmódosított növények belföldi termesztésbe vonását (+Videó!)

  2013. december 08., 12:27 Gazdaság

  Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől (GMO), e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Kisbusz ütközött össze egy pótkocsis traktorral

  2013. december 08., 11:59 Gazdaélet

  Többen megsérültek, amikor egy kisbusz az előtte haladó traktor pótkocsijába ütközött vasárnap reggel az 52-es úton, Fülöpszállás közelében tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t. Gál Kristóf főhadnagy közlése szerint a pótkocsi felborult.

 • Felborult egy lovakat szállító utánfutó

  2013. december 07., szombat 17:35 Gazdaélet

  Baleset helyszíne az M5-ös autópálya kiskunfélegyházi szakaszán, ahol felborult egy személygépkocsi lovakat szállító utánfutója. A balesetben nem történt személyi sérülés, a lovak elszabadultak, de nem esett bajuk.

 • Megjelent a vidékfejlesztési miniszter rendelete az átmeneti nemzeti támogatási összegekről

  2013. december 07., szombat 16:17 Gazdaság

  Megjelent a vidékfejlesztési miniszter rendelete az átmeneti nemzeti támogatási összegekről a szombati Magyar Közlönyben.

 • Biogázerőművet épít a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.

  2013. december 07., szombat 15:56 Környezetvédelem

  Biogázüzemet épít a Hidasháti Mezőgazdasági társaság Békés város határában 1,3 milliárd forintos beruházással, az 1,2 megawatt teljesítményű erőmű 2014. májusra készül el - tájékoztatta a társaság vezérigazgatója az MTI-t szombaton.

 • Hatan ültek a traktorral ütköző autóban

  2013. december 07., szombat 09:47 Gazdaélet

  Hárman súlyosan megsérültek, amikor traktorral ütközött egy személyautó Nyirád és Sümeg között péntek délután - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

 • Korszerű víziszárnyas-feldolgozó üzem létesül Orosházán

  2013. december 07., szombat 09:19 Gazdaság

  Modern víziszárnyas-feldolgozó üzemet létesít a Pannon Fine Food egymilliárd forintos barnamezős beruházás keretében Orosházán - tájékoztatta Kutni József, a társaság egyik tulajdonosa, a Green-Divízió Kft. ügyvezetője az MTI-t pénteken.

 • Olajnövény-piaci jelentés

  2013. december 06., péntek 20:03 Terménypiacok

  Magyarországon 510 ezer tonna repcét takarítottak be a gazdák, az előző évi gyenge termésnél 27 százalékkal többet. A szakértők ugyanakkor a globális magkereskedelem élénkülésére nem számítanak, inkább a készletek feltöltődésére és a repcemag feldolgozásának az emelkedésére.

 • Emelkedik a kukorica termelői ára - agrárpiaci jelentés

  2013. december 06., péntek 19:49 Terménypiacok

  Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon október vége óta enyhén emelkedik a kukorica termelői ára, 2013. november 18-24. között 42 ezer forintért lehetett felvásárolni, míg a repcemagot 110 ezer forint/tonna áron kínálták.

 • Borpiaci jelentés

  2013. december 06., péntek 17:02 Terménypiacok

  Becslések szerint a világ bortermelése (must és szőlőlé nélkül) 2013-ban 276,5 és 285,4 millió hektoliter (átlagban 281 millió hektoliter) között alakul. Az EU 2013. évi bortermelése (szőlőlé és must nélkül) 163,9 millió hektoliter körül várható, ez 16 millió hektoliterrel, vagyis 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Friss...

 • Aktuális zöldség-gyümölcs termelői árak a Nagybani Piacról

  2013. december 06., péntek 15:58 Terménypiacok

  A hazai padlizsán 400 Ft/kg, a kígyóuborka 355 Ft/kg leggyakoribb termelői áron még a 48. hét kínálatban volt. Az AKI Statisztikai Osztálya által vizsgált gazdaságokban az elmúlt évinél 14 százalékkal kevesebb, 397 ezer tonna burgonyát takarítottak be az idén. Magyarországon a fejes káposzta termőterülete 2,5 ezer hektár körül alakult az...

 • Vándordíjat alapítottak a helyi termékek támogatására

  2013. december 06., péntek 15:49 Terménypiacok

  Egyre kedveltebbek a helyi élelmiszerek, amit az is jelez, hogy a korábbi 6-8 százalékról 8-12 százalékra emelkedett arányuk a fogyasztáson belül - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

 • Az év bortermelője címet Gálné Dignisz Éva kapta

  2013. december 06., péntek 15:38 Kertészet és szőlészet

  Első női borászként Gálné Dignisz Éva nyerte el 2013-ban Az év bortermelője címet - jelentették be a Magyar Bor Akadémia által rendezett pénteki budapesti díjkiosztón.

 • Agro+MashExpo 2014: Széleskörű szakmai összefogás = nagyszabású kiállítás

  2013. december 06., péntek 15:31 Gazdaság

  2014. januárjában ismét együtt kerül megrendezésre az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A kiállítási terület nagyságát illetően már most elmondható, hogy ismét a teljes területen, azaz nettó 30.000 négyzetméteren várják a kiállítók a látogatókat.

 • Már többeknek is igényelhető TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram

  2013. december 06., péntek 12:57 Gazdaság

  A Kormány döntésének megfelelően módosította az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramot.

 • CLAAS VOLTO: Öt új modell MAX SPREAD-del

  2013. december 06., péntek 11:49 Gépészet

  A szálastakarmány-betakarítás során minden perc számít. A kiemelkedő terméktulajdonságok, a magas takarmányminőség, az AXIÁL Kft. megbízható alkatrész- és szervizháttere mind-mind nélkülözhetetlen feltétele a minőségi takarmány előállításnak.

 • Olcsóbban tankolhatnak a Mol-kutaknál a NAK tagjai

  2013. december 06., péntek 11:45 Gazdaság

  A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodást írt alá a Mollal, melynek értelmében tagjai januártól olcsóbban tankolhatnak a Mol-kutaknál. A két fél képviselői által pénteken, Lajosmizsén aláírt dokumentum kitér arra is, hogy az érvényes kamarai tagsággal rendelkezők igényelhetik a kedvezményes kártyát, melyet a Mol...

 • Megkezdte működését a Tejfeldolgozási Országos Kamarai Osztály

  2013. december 06., péntek 11:42 Állattenyésztés

  A Tejfeldolgozási Országos Kamarai Osztály alakuló ülését Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök nyitotta meg, majd a szakmai kérdésekben az ülést az országos osztályvezető, Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója irányította.

 • Évjárattól független starter hatás mérése: idén 13,8 %-os termésnövekedés kukoricában

  2013. december 06., péntek 10:26 Szántóföld

  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban Martonvásáron 2011. óta folytatunk startertrágyázási kísérletet műtrágyáinkkal. 2012-ben és 2013-ban már kombinált, az UMG MICRO ZeaStart és a széles mikroelem tartalmú Gramix NPK kettősének hatásvizsgálatai mellett cégünk egyedülálló újdonsága, a Rizodyne talajaktivátor hatásának mérése is a...

 • Dánszentmiklósi almát oszt a Mikulás a Heim Pál Gyermekkórház betegeinek

  2013. december 06., péntek 10:13 Gazdaélet

  Mintegy kétmázsányi almával érkezik a dánszentmiklósi Mikulás pénteken a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba. A válogatott gyümölcs a Dánszentmiklóson élő gazdák jóvoltából kerül a "puttonyba", onnan pedig a gyógyuló gyerekekhez.

 • Partnerségi megállapodást kötött az IPOSZ és a VM

  2013. december 05., csütörtök 20:39 Gazdaság

  A megállapodás célja az információcsere, valamint a mikrovállalkozások érdekeinek képviselete a jogszabályok előkészítésében, végrehajtásában - közölte az IPOSZ.

 • Megkezdődik a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója

  2013. december 05., csütörtök 20:06 Erdő- és vadgazdálkodás

  A jövő év elején megkezdődik Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója. A csaknem kilencven hektáros terület kétharmadának vagyonkezelője, a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. erre a munkára 250 millió forintot nyert uniós pályázaton - tájékoztatta a társaság az...

 • Befejeződött a GMO Roadshow (+Videó!)

  2013. december 05., csütörtök 16:29 Gazdaság

  Befejeződött a Vidékfejlesztési Minisztérium „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezésű rendezvénysorozata. Az előadásokon Budai Gyula az agrártárca parlamenti államtitkára, Tóth Katalin parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint a szaktárca szakértői, a...

 • VM és EMMI – Közös cél: egy mezőgazdasági tudástér és tudásközpont megteremtése (+Videó!)

  2013. december 05., csütörtök 16:13 Gazdaság

  A cél egy erős kárpát-medencei mezőgazdasági tudástér létrehozása, amely a mezőgazdaságra fókuszál.

 • Magyarország nyertese a Közös Agrárpolitikának

  2013. december 05., csütörtök 15:19 Gazdaság

  Magyarország egyértelműen nyertese a Közös Agrárpolitikának (KAP), ezért a kormány minden lehetőséget megad, hogy a gazdálkodók élni tudjanak a kiharcolt lehetőségekkel, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár egy szakmai konferencián, Siófokon.

 • Megkezdődött a juh-és kecske elektronikus jelölésre vonatkozó támogatások kifizetése

  2013. december 05., csütörtök 14:58 Támogatások - pályázatok

  Decemberben közel 3200 gazdálkodó több mint 46 millió forintnyi támogatást kap az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés támogatása keretében.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]