Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Vinaszszennyezés - Kisebb a halpusztulás mértéke a vártnál a Sión

  2013. október 01., kedd 16:12 Gazdaság

  A vártnál kisebb mértékű a Kaposból érkezett szennyező anyag miatti halpusztulás a Sión - tájékozatta a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója kedden az MTI-t.

 • Orvhalászatért fél év fogházra ítéltek egy szegedi férfit

  2013. október 01., kedd 15:59 Gazdaság

  Egy szatymazi halastóból fogott ki társával hat pontyot egy férfi, akit első fokon hat hónap fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

 • Készül az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

  2013. október 01., kedd 15:27 Gazdaság

  Készül Magyarország új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája, a dokumentumot a tervek szerint ez év őszén nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a parlament fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén.

 • Munkahelyteremtő dohányipari beruházás Debrecenben

  2013. október 01., kedd 13:18 Gazdaság

  Új dohánygyár épül Debrecenben, a Róna Dohányfeldolgozó Kft. 2,5 milliárd forintos beruházásához 322,5 millió forint európai uniós támogatást nyert - közölte Stefan Blattner, a többségi tulajdonos luxemburgi Vandewyck Tobacco ügyvezetője kedden, a beruházás bokrétaünnepségén.

 • A Kühne bemutatta KTL 7K/2,5-ös talajlazítóját és a KH 7,2 méter széles talajlezáró nehéz hengerét a 76. OMÉK-on (+VIDEÓ)

  2013. október 01., kedd 12:12 Gépészet

  A magyar tulajdonban lévő, mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár megújult arculattal, céglogóval, honlappal, facebook oldallal, és két új géppel, a KTL 7K/2,5-ös talajlazítójával és a KH 7,2 méter széles talajlezáró nehéz hengerével jelentkezett a 76. OMÉK-on.

 • Vizsgálják a tömeges baranyai halpusztulás okait

  2013. október 01., kedd 11:55 Gazdaság

  Vizsgálatot folytat a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a napokban történt tömeges baranyai halpusztulás miatt – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

 • Rendkívüli ajánlatok az Axiál októberi katalógusában (Letölthető!)

  2013. október 01., kedd 11:28 Gépészet

  Megjelent az Axiál októberi katalógusa, amiben gépek, kiegészítők és rendkívüli szolgáltatások várják. Kiváló termékek, fantasztikus árakon!

 • Új sertéstelepet épít a Döbröközi Mezőgazdasági Zrt.

  2013. október 01., kedd 11:19 Állattenyésztés

  Új, 3600 férőhelyes sertéshizlaló telepet épít a Döbröközi Mezőgazdasági Zrt., amely több mint egymilliárd forint értékben hajt végre beruházásokat - közölte a cég műszaki igazgatója az MTI-vel.

 • Martonyi: több mint száz ország és szervezet vesz részt a budapesti Vízügyi Csúcstalálkozón

  2013. október 01., kedd 11:07 Gazdaság

  Több mint száz ország és nemzetközi szervezet jelentette be részvételét a jövő heti budapesti Vízügyi Csúcstalálkozón, amely javaslatokat fogad majd el az ENSZ 2015 utáni időszakra vonatkozó fejlesztési céljaival kapcsolatban - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter hétfőn New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszakának általános...

 • A gesztenyéseket sújtó betegség ellenszerét kutatja az Állami Gyümölcskutató Intézet

  2013. szeptember 30., hétfő 21:05 Kertészet és szőlészet

  Intézményesített keretek között keresik a megoldást a gesztenyéseket egész Európában sújtó kéregrákra az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet nagymarosi kísérleti telepén.

 • Vinaszszennyezés - Feljelentést tett a zöldhatóság

  2013. szeptember 30., hétfő 20:35 Gazdaság

  Környezetkárosítás miatt feljelentést tett a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Kaposba került vinaszszennyezés miatt, amely hétfőn elérte a Siót - közölte a Tolna megyei kormánymegbízott hétfőn az MTI-vel.

 • Ötszáz mázsa halat telepítenek az idén a Tisza középső szakaszán

  2013. szeptember 30., hétfő 19:39 Gazdaság

  Az őszi kihelyezésekkel együtt közel 500 mázsa halat telepít vizeibe az idén a Halász Kft.- tájékoztatta Csoma Gábor ügyvezetője hétfőn az MTI-t.

 • Vinaszszennyezés - A Kapos után Sión mentik már a halakat

  2013. szeptember 30., hétfő 19:06 Gazdaság

  Jelentős halpusztulás történt a Kapos folyóban, és csak később derül ki, hogy a Balaton vizének ráengedése a Kapos Sióba ömlő, vinasszal szennyezett vízére véget vet-e a további halpusztulásnak - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t hétfőn.

 • Költségvetés - VM: mintegy 48 milliárddal nő a költségvetés

  2013. szeptember 30., hétfő 18:19 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tervezett jövő évi kiadási, bevételi és támogatási főösszegei is magasabbak az ideieknél - derül ki a hétfőn közzétett 2014-es központi költségvetésből, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

 • Zala kincse az erdő - Erdésznap a Göcseji Falumúzeumban

  2013. szeptember 30., hétfő 17:25 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az erdőt, az erdőgazdálkodást mutatják be a Zala kincse az erdő - Erdésznap című egész napos rendezvényen szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

 • Már szedik a kékfrankost a soproni borvidéken

  2013. szeptember 30., hétfő 16:36 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál - mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek hétfőn.

 • Legfőbb ügyészi aggályok a termőföldszerzést korlátozó javaslat kapcsán

  2013. szeptember 30., hétfő 14:03 Gazdaság

  A legfőbb ügyész levélben fogalmazta meg aggályait a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban - közölte Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület hétfői...

 • Tömeges halpusztulás Baranyában

  2013. szeptember 30., hétfő 13:57 Gazdaság

  Haladéktalan tájékoztatást kért az Ormánság területén átfolyó Fekete-víz Drávához közeli szakaszán történt aggasztó méretű halpusztulás miatt Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő.

 • A bor ökológiai lábnyoma

  2013. szeptember 30., hétfő 11:08 Környezetvédelem

  Ismeretes, az ökológiai lábnyom számszerűsíti, hogy életmódunk mekkora hatást gyakorol a természetre, környezetünkre. Közismert a mezőgazdaság környezetkárosítása. A hagyományos mezőgazdaság - jellegénél fogva - erősen környezetkárosító (agrokemikáliák, hígtrágya felhasználása, talajszennyeződés, stb.), miközben energia- és vízigénye igen...

 • Takarékoskodás a vízzel

  2013. szeptember 30., hétfő 11:00 Környezetvédelem

  Az Európai Környezeti Ügynökség (EEA) az Unió szervezete, de nemcsak a tagállamokra terjed ki tevékenysége. Az EEA legújabb beszámolójában a szűkében lévő vízzel való takarékoskodás fontosságára hívta fel a figyelmet. A mezőgazdaság, az energiatermelés, az ipar, a közvízellátás és az ökoszisztémák szinte versenyeznek az éltető vízért.

 • Szél- és napenergia a mezőgazdaságban

  2013. szeptember 30., hétfő 10:53 Környezetvédelem

  Az EU a szélerőműveknek köszönhetően 100 GW-nyi energiatermelést ért el, ami 57 millió háztartás energiafogyasztásával vagy 30 atomerőmű termelésével egyenértékű. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) rámutatott arra, hogy az első 20 év alatt 10 GW-nyi áramot tápláltak a villanyhálózatba, s az utóbbi 13 év során sikerült 90 GW-t...

 • Helyettesíthető a műtrágya - Refertil-projekt megoldást jelenthet a foszfátutánpótlásra

  2013. szeptember 30., hétfő 10:43 Szántóföld

  Félidejéhez érkezett a Refertil elnevezésű, nyolc európai ország részvételével zajló projekt, amelynek legfőbb célja a mesterséges trágyák arányának csökkentése, a hiányzó tápanyagok hulladékeredetű visszapótlása a talajba. A kutatásban résztvevő WESSLING Hungary Kft. független laboratórium környezetanalitikai üzletágának vezetője,...

 • Itthon vagy!-hétvége - A tiszai halászat hagyományait elevenítették fel Szolnokon

  2013. szeptember 30., hétfő 09:29 Gazdaság

  Hagyományteremtő szándékkal, először rendezte meg a tiszai hal napját vasárnap Szolnok önkormányzata. Az esemény a tiszai halászat és horgászat megismertetésével, valamint az ezekhez kötődő hagyományok, értékek felelevenítésével hangulatos színfoltja volt az Itthon vagy!-hétvége gazdag programkínálatának.

 • A honlap nevének kiválasztása – internetes praktikák II.

  2013. szeptember 30., hétfő 07:55 Gazdaság

  Online kommunikációval foglalkozó sorozatunk első részében a weboldal létrehozásával illetve frissítésével kapcsolatos kezdeti lépésekről írtunk. Most a domain (domain = webcím, a honlap egyedi azonosítója) nevének kiválasztási trükkjeit foglaljuk össze.

 • A Vogel-Noot talajművelő eszközei a 76. OMÉK területén. Kiemelt sztár: ProfiDrill D vetőgép (+ VIDEO)

  2013. szeptember 30., hétfő 07:24 Gépészet

  A hazai viszonylatban is egyre több gazdálkodót sikerre segítő, kiváló ár-érték arányú Vogel-Noot termékek a 76. OMÉK területén is megtalálhatók voltak. A figyelmét a legapróbb részletekre is kiterjesztő gyártó ezúttal is kedveskedett újdonságokkal az érdeklődőknek.

 • Navracsics: a kormány kinyitja az emberek előtt az elzárt területeket

  2013. szeptember 29., 07:48 Gazdaság

  A kormány kinyitja az emberek előtt az elzárt területeket, így például az eddig elzárt turistautakat, erdei utakat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. látogatói központ és vadászkápolna avató ünnepségén Olaszfalu-Alsóperén szombaton.

 • Halpusztulás a Kapos Tolna megyei szakaszán

  2013. szeptember 29., 07:13 Gazdaság

  Halpusztulást észleltek horgászok, természetbarátok a Kapos Tolna megyei szakaszán, a szennyezett folyórészen több hatóság helyszíni szemlét tart.

 • Tájrehabilitációs projektet zárt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

  2013. szeptember 28., szombat 09:45 Környezetvédelem

  Több mint 176 millió forintból mintegy 160 hektárnyi rét és legelő növénytársulásait állította vissza eredeti állapotába a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága - tájékoztatta Ilonczai Zoltán ökológiai szakreferens az MTI-t.

 • Fazekas Sándor: jelentősen nőtt a gazdálkodók száma

  2013. szeptember 28., szombat 09:35 Gazdaság

  Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a gazdálkodásból élők száma és ezzel párhuzamosan a szarvasmarha állomány Magyarországon – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcag határában, a Szilágyi Gazdaság húsmarha telepének avató ünnepségén.

 • John Deere harvester bemutató, STIHL Timbersports Show az V. InnoLignumon! (+Videó)

  2013. szeptember 28., szombat 07:27 Erdő- és vadgazdálkodás

  A soproni InnoLignum erdészeti és faipari rendezvénysorozaton idén is pezsgett az élet, dübörögtek a gépek! Az Agroinform stábja a legemlékezetesebb pillanatokat örökítette meg, -érdemes megnézni a videónkat!

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 64,0 millió tonna (-2% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: cukor - termelés 2018/2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (-5% vs 2017/2018) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

EU-28: napraforgómag - termelés 2018 előrejelzés: 9,7 millió tonna (-7% vs 2017) (Európai Bizottság, 2018-07-06)

Kanada: repce - vetésterület 2018 becslés: 9,20 millió hektár (-1% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

Kanada: szója - vetésterület 2018 előrejelzés: 2,56 millió hektár (-13% vs 2017) (Oil World, 2018-07-06)

[bezárás x]