Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Több mint 1 milliárd forint 9 és fél ezer igénylő részére

  2014. április 11., péntek 14:07 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott képzésekhez igényelhető támogatásra a beérkezett kérelmek alapján 1,07 milliárd forintot fizetett ki 9 529 ügyfél részére.

 • Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás: április 1-től újra pályázható!

  2014. április 11., péntek 13:43 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja a szőlész-borászgazdálkodók figyelmét, hogy a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján a 2014. április 1. és július 15....

 • Az adószakértő szerint nem lehet adómentesen, az uniós jognak megfelelően pálinkát főzni

  2014. április 11., péntek 12:01 Gazdaság

  Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője az adózási szabályokat figyelembe véve nem lát olyan megoldást, amellyel egyszerre lehetne jövedékiadó-mentesen, és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon.

 • Megkezdődött az anyakecske-tartók támogatásának kifizetése

  2014. április 11., péntek 11:23 Támogatások - pályázatok

  Megkezdte a csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését az anyakecske-tartóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével, ezen a héten 60 millió forintot folyósítottak az állattartóknak.

 • Fazekas Sándor: felháborító provokáció az uniós bírósági ítélet pálinkaügyben (+ videó!)

  2014. április 10., csütörtök 19:59 Gazdaság

  "A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten rendkívüli sajtótájékoztatón azután, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta: ellentétes az...

 • A gabonafelvásárlási árak növekedésére számít a termelők szövetsége (frissített)

  2014. április 10., csütörtök 16:15 Gazdaság

  A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOV) - közölte a szervezet elnökségének besztereci kihelyezett ülésén a szövetség vezetője csütörtökön.

 • NGM: a kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett

  2014. április 10., csütörtök 15:43 Gazdaság

  A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az Európai Unió bíróságának ítéletére.

 • Ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége

  2014. április 10., csütörtök 14:48 Gazdaság

  Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.

 • „Fiatal gazda" pályázat – ingyenes pályázati tájékoztató

  2014. április 10., csütörtök 10:32 Támogatások - pályázatok

  A Bács Agrárház Nonprofit Kft. a NAK szakértői közreműködésével szakmai tájékoztatókat hirdet, amelyeken a 2014. május 1-15. között pályázható „Fiatal gazda" támogatási jogcím részleteiről informálódhatnak – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

 • Figyelem! Ellenőrizni kell az ügyfél-nyilvántartási adatokat az egységes kérelem benyújtása előtt

  2014. április 10., csütörtök 10:08 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felhívja a figyelmet, hogy az egységes kérelem benyújtásához kapcsolódóan is kötelezően előírt feltétel az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe bejelentett adatok ellenőrzése.

 • A magyar növényegészségügy nemzetközi sikere

  2014. április 10., csütörtök 09:48 Kertészet és szőlészet

  Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatala (EFSA) és az Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezet (EPPO) közösen rendezett tanácskozásán négy földrészről 130 szakember és kutató vitatta meg tapasztalatait többek között a korszerű információtechnológiai eszközök növény-egészségügyi felderítési rendszerben történő...

 • Ma hirdetnek ítéletet a szabad pálinkafőzés ügyében

  2014. április 10., csütörtök 09:22 Gazdaság

  Az Európai Bíróság ma hirdet ítéletet abban a kötelezettségszegési eljárásban, amelyet a saját célú pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt indított Magyarország ellen az Európai Bizottság.

 • Munkagépe alá került és meghalt egy gépkezelő Magyarsarlóson

  2014. április 10., csütörtök 09:11 Gazdaélet

  Beszorult az általa irányított mezőgazdasági munkagép alá és életét vesztette egy gépkezelő Magyarsarlóson szerdán - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Jobb ára van a magyar báránynak, mint tavaly

  2014. április 09., szerda 18:25 Gazdaság

  Jobb ára van a magyar báránynak mint tavaly, mintegy 5-10 eurócenttel drágább kilónként – tájékoztatta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke szerdán az MTI-t.

 • Megkezdte a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási támogatás kifizetését az MVH

  2014. április 09., szerda 17:55 Támogatások - pályázatok

  Elindította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási támogatások kifizetését.

 • A juhállomány alakulása Magyarországon, 2000-2013

  2014. április 09., szerda 17:23 Gazdaság

  A juhok számának változása hazánkban a 2000-es években.

 • Trendek a hazai és európai kommunikációs eszközhasználatban (+VIDEO)

  2014. április 09., szerda 16:18 Gazdaság

  Sokáig tartotta magát az a vélemény, mely szerint az agrárium más ágazatokhoz képest lemaradásban van a modern technológiák alkalmazása terén, úgy a termelőeszközök, mint a szakmai információgyűjtést szolgáló kommunikációs eszközök használata tekintetében. Legutóbb tavaly tavasszal számoltunk be arról, hogy nem csak a termelésben, hanem a...

 • A NAK figyelmeztet: új, kedvező elemekkel bővül az NHP

  2014. április 09., szerda 12:48 Támogatások - pályázatok

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) módosításokat hajt végre a Növekedési Hitelprogram (NHP) termékleírásában. A részletszabályok kidolgozásáig a jelenleg hatályos feltételekkel lehet igénybe venni a hitelkonstrukciókat – írja honlapán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 • MVH: már kérhető az egységes területalapú támogatás

  2014. április 09., szerda 11:21 Támogatások - pályázatok

  Megnyílt a lehetőség a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 26 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtására - hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 • A vetési munkálatokat ugyan segíti a száraz idő, de hiányzik a csapadék a földekből

  2014. április 09., szerda 11:08 Szántóföld

  Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok - az árpa és a zab - vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idő, de egyes megyékben jelentős mennyiségű csapadék hiányzik a földekből - mondták el az MTI által megkérdezett Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar, Békés, és Zala...

 • Kutatások az ökológiai növénytermesztésben – első rész

  2014. április 09., szerda 10:44 Szántóföld

  A hazai ökológiai gazdálkodás sikerágazatnak indult a nyolcvanas években, mára azonban Magyarország kiesett a térségi élmezőnyből. Ha a statisztikákra tekintünk, kiderül, tíz éve stagnál a hazai bio ágazat. Az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézetet éppen e tendencia megváltoztatása céljából hozták létre az alapítók. Legfontosabb...

 • Kwizda: Lomb- és kalászvédelmi stratégia

  2014. április 09., szerda 09:44 Szántóföld

  A kalászosok gombaölőszeres védelmét sokan rutinmunkának ítélik, pedig meglehetősen összetett kérdés. A védekezések eredményességét számos körülmény befolyásolja (nedvesség, hőmérséklet, szórófejek típusa, permetlé mennyiség, elővetemény stb.), amelyeket egyszerűen nem lehet „félvállról” kezelni. A maximális hatékonyság...

 • Függesztett vagy önjáró bálacsomagolók és kiváló lazítók!

  2014. április 09., szerda 09:31 Gépészet

  A Lakkos Kft. kínálatában megtalálható Rolmako függesztett és önjáró bálacsomagoló 500 és 750 mm-es fólia adagolással 1 tonnás bálákat képesek becsomagolni 2 perc alatt.

 • Hazánk több pontján is virágzik a repce

  2014. április 08., kedd 19:19 Szántóföld

  Virágzik a repce Nagykanizsa és Mezőkövesd határában határában is. Az MTI egyik képén a méhek porozzák, a másikon a gazdálkodó permetezi.

 • A WTO-hoz fordul az EU az orosz sertésimport-tilalom miatt

  2014. április 08., kedd 18:43 Gazdaság

  A Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul az Európai Unió, amiért Oroszország megtiltotta az EU-ból származó elő sertés és sertéshús bevitelét az országba - közölte kedden az Európai Bizottság.

 • Kevesebb a halvédelmi bírság Szolnok megyében

  2014. április 08., kedd 17:26 Gazdaélet

  Néhány év alatt jelentősen visszaesett a szabálytalan horgászat, illetve halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében - tudatta a helyi Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Áruházláncok népszerűsítik a hajdúsági tormát húsvét előtt

  2014. április 08., kedd 16:25 Gazdaság

  Három nagy áruházlánc népszerűsíti húsvét előtt a hajdúsági tormát április 11-én és 12-én a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szervezésében, a hazai torma fogyasztásának ösztönzése érdekében.

 • Mit jelentenek a védjegyek a biotermékeken?

  2014. április 08., kedd 14:16 Szántóföld

  Gyakran keresnek meg fogyasztók, gazdálkodók, esetenként egyetemi hallgatók, hogy a biotermékeken szereplő védjegyekről szeretnének többet tudni. Valóban ismertebbé váltak ezen védjegyek, sokukhoz valamilyen különleges minőséget is társítanak a fogyasztók, tekintsük át, melyik mit takar.

 • 600 LE-s erőművek a szántóföldön: Bővült a gumihevederes járószerkezetű nagytraktorok piaca

  2014. április 08., kedd 13:37 Gépészet

  A fémlánctalpas járószerkezetek kiváltását a traktortechnikában a csaknem három évtizede megjelent gumihevederes járószerkezetek tették lehetővé, amelyek először a minirakodókon, ill. a japánban gyártott rizs ültető és betakarító gépeken, majd később a traktorokon is alkalmazásra kerültek.

 • Inkább lisztharmatos, mint peronoszpórás évünk lehet

  2014. április 08., kedd 13:34 Kertészet és szőlészet

  A szőlőlisztharmat és a szőlőperonoszpóra távelőrejelzésének megbízhatósága alapvetően két dologtól függ. Egyrészt attól, hogy milyen közel vagyunk e betegségek föllépésének időszakához (minél közelebb, annál megbízhatóbb prognózis adható), másrészt pedig attól, hogy mennyire ismerjük kialakulásuk előfeltételeit (minél jobban, annál...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]