Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Elengedhetetlen a mezőgazdaság fejlesztése, ezen belül a családi gazdaságok nagyobb támogatása

  2013. június 18., kedd 15:45 Támogatások - pályázatok

  Az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez elengedhetetlen a mezőgazdaság fejlesztése, ezen belül a családi gazdaságok nagyobb támogatása - fejtette ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római közgyűlésén kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki elmondta, az ENSZ családi gazdaságok nemzetközi éve...

 • A régi paraszti élet öngyógyítását mutatják be Sóstón

  2013. június 18., kedd 13:31 Gazdaság

  A köpölyűzéssel, az érvágással és a nadályozással is megismerkedhetnek az érdeklődők a Fűben, fában, hitben orvosság című kiállításon a Sóstói Múzeumfaluban, a nem mindennapi tárlatot vasárnap, Szent Iván éjjelén nyitják meg a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzenben.

 • Kertészeti géptámogatás!

  2013. június 18., kedd 10:52 Gépészet

  Nyártól újra kertészeti géptámogatás!

 • Közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez pályázható a LEADER Program

  2013. június 18., kedd 10:34 Támogatások - pályázatok

  A LEADER Program összesen 30 milliárd forintos támogatására a forrás kimerüléséig lehet pályázni, de legkésőbb 2013. augusztus 31-én 18:00 óráig. A kérelmeket elektronikus úton kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

 • VM: nincs titkos földtörvénytervezet

  2013. június 17., hétfő 16:14 Gazdaság

  Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.

 • Mintegy 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást

  2013. június 17., hétfő 16:10 Gépészet

  Több mint 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást az idén, a június 10-i végső határidőig összesen 180 123 egységes kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

 • Növelni akarja a magyar agrárgazdaság lobbierejét Brüsszelben a NAK

  2013. június 17., hétfő 15:31 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) feltett szándéka, hogy növelje a magyar agrárgazdaság lobbierejét Brüsszelben - mondta Győrffy Balázs hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Győrffy Balázs: a kormányzat az eddigieknél jobban számít a NAK munkájára

  2013. június 17., hétfő 14:05 Gazdaság

  A kormányzat az eddigieknél jobban számít a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK) munkájára - összegezte Győrffy Balázs annak a stratégiai megállapodásnak a lényegét, amelyet a köztestület és a kormány kötött hétfőn Budapesten.

 • A mezőgazdaságban is okozott károkat az áradás

  2013. június 17., hétfő 14:03 Gazdaság

  Az OKF tájékoztatása szerint a mezőgazdaságban is okozott károkat az áradás, a vidékfejlesztési tárca felmérése szerint 6932 hektár mezőgazdasági területet öntött el az áradó Duna.

 • A kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte

  2013. június 17., hétfő 12:32 Gazdaság

  A kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, miután Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével megállapodást írt alá Budapesten.

 • POWER ON! Gyáravató ünnepély a Fliegl-nél Mühldorfban

  2013. június 17., hétfő 10:58 Gépészet

  A POWER ON gomb megnyomásával Ilse Aigner – mezőgazdasági miniszter asszony – és Ifj. Josef Fliegl szombaton 11:18 perckor egy új korszak kezdetét indította el.

 • Rába-Volvo együttműködés - Már csaknem 250 cég jelentkezett a beszállítói programba

  2013. június 17., hétfő 10:00 Gépészet

  Eddig csaknem 250 cég jelentkezett a Rába-holding és a Volvo beszállítói programjába - jelentette hétfői közleményében a győri székhelyű járműgyártó.

 • Minőségi kenőanyagok a legjobb áron!

  2013. június 17., hétfő 09:52 Gépészet

  A gondos gépkezelők tudják, hogy minden dolgosabb időszak előtt érdemes olajcserét végezni járművükön, mert hosszútávon ezzel védi meg a motort. A gyakorlottak azt is tudják, milyen olaj lehet az igazán megfelelő, s ha jó áron sikerül beszerezni, az különös öröm.

 • Gondoskodjon az aratásról már ősszel!

  2013. június 17., hétfő 07:17 Szántóföld

  A repce és a búza terméskilátásai most dőlnek el. Ezért érdemes odafigyelni a részletekre. A Timac Agro talajspecifikus műtrágyacsaládjai a talajhatás működése mellett ügyel a tápanyagellátás hatékonyságára és a megfelelő gyökérzet kialakulására.

 • Lecsengett a tavaszi halpusztulás a Balatonon

  2013. június 16., 11:55 Gazdaság

  Lecsengett a tavaszi halpusztulás a Balatonon, az összesítések szerint idén lényegesen kevesebb haltetemet kellett összegyűjteni, mint az elmúlt évben - mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 • A peronoszpórának és a levéltetveknek is kedvez az időjárás

  2013. június 16., 10:25 Kertészet és szőlészet

  Az utóbbi időszak csapadékos időjárása és a magas légköri páratartalom miatt fokozódik a gyümölcsfák és a szőlő gombás és baktériumos betegségeinek fertőzésveszélye. A kórokozók szaporodásához kedvezőek az időjárási feltételek, ilyenkor a növényvédelmi kezelések elmulasztása súlyos következményekkel járhat. E védekezéshez nyújt segítséget...

 • Enyhe volt a tavaszi halpusztulás a Balatonon

  2013. június 16., 10:12 Állattenyésztés

  Lecsengett a tavaszi halpusztulás a Balatonon, az összesítések szerint idén lényegesen kevesebb haltetemet kellett összegyűjteni, mint az elmúlt évben - tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-t.

 • Erdészek is segítik az árvízi védekezést

  2013. június 16., 10:09 Erdő- és vadgazdálkodás

  Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására - közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

 • Csökkent a riasztások száma az uniós élelmiszerbiztonsági rendszerben

  2013. június 16., 09:03 Gazdaság

  Az előző évhez képest mintegy hetedével, tizennégy százalékkal kevesebb súlyos egészségügyi kockázatra derült fény 2012-ben annak az uniós riasztási rendszernek a keretében, amelynek célja az egészségre ártalmas élelmiszer és takarmány kiszűrése - derül ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett adatokból.

 • Egyszerűbbé tennék a mezőgazdasági öntözést talajvízzel

  2013. június 16., 08:59 Szántóföld

  Egyszerűbb lenne a jövőben a mezőgazdasági öntözéshez igénybe venni a talajvizet, mivel az 50 méteres mélységet meg nem haladó, kizárólag talajvizet használó, mezőgazdasági öntözési kút létesítését a vízügyi hatóságnak csak be kellene jelenteni Győrffy Balázs és Jakab István törvénymódosító javaslata szerint.

 • Svájcban tehénmaratont, Németországban tehénszépségversenyt rendeztek

  2013. június 16., 08:55 Állattenyésztés

  Maureen, a négyéves biotehén győzött a Svájcban rendezett tehénmaratonon, Németországban egy Loh Nastygirl nevű hatéves tehén lett a legszebb a csütörtöki szépségversenyen.

 • Kevesebb lehet a meggy a tavalyinál

  2013. június 16., 08:07 Kertészet és szőlészet

  Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársai országos szinten a tavalyinál 5-10 ezer tonnával kevesebb meggyre számítanak az idén - közölte az intézet az MTI-vel.

 • Kigyulladt egy szénakazal Dombegyházán

  2013. június 15., szombat 17:39 Gazdaság

  Kigyulladt egy körbálákból összerakott szénakazal Dombegyházán, a nyéki majorban szombat délután - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Traktorok, állatsimogató a Vajdahunyadvárban a Múzeumok éjszakáján

  2013. június 15., szombat 17:36 Gazdaélet

  Traktormustra, állatsimogató és vártörténeti séta várja az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján június 22-én a budapesti Vajdahunyadvárban.

 • Június 24-ig jelenthetők be az árvíz okozta mezőgazdasági károk

  2013. június 15., szombat 15:14 Gazdaság

  Az árvíz okozta mezőgazdasági károk bejelentésére legkésőbb június 24-ig van lehetőségük a gazdálkodóknak, a bejelentéseket a falugazdásznál személyesen tehetik meg az érintettek a Nébih honlapjáról is letölthető adatlap kitöltésével - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-t.

 • Bioetanol termelés világszinten 2012-ben

  2013. június 15., szombat 15:09 Környezetvédelem

  A bioetanol-termelés nagyobbik (63 %-nyi) részét a kukorica fedezi, ezt követi a cukornád (25 %). Éppen ezért e két növény mindenkori terméseredményei a bioetanol-termelés alakulására meghatározólag hatnak. 2012-es évre visszatekintve továbbra is az USA volt a legnagyobb termelő, a világtermelés több mint 60 %-a innen származott. Mint...

 • A civilek tájékoztatást kérnek a földforgalmi törvény tervezete ügyében

  2013. június 14., péntek 18:07 Gazdaság

  A civilek érdemi írásos választ kérnek legkésőbb június 17-ig az írásban benyújtott javaslataikra, valamint a földforgalmi törvény tervezete legújabb változatának nyilvánosságra hozatalát követelik - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége pénteken az MTI-vel.

 • Árvízkárok Fejér megyében

  2013. június 14., péntek 16:05 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatóságának közlése szerint 880 hektár mezőgazdasági területet, illetve két horgásztavat öntött el az árvíz a megyében.

 • Új öntözőrendszert adtak át Gabonakutató Kft. kiszombori telepén

  2013. június 14., péntek 13:33 Szántóföld

  Uniós támogatással új öntözőrendszert alakítottak ki a Gabonakutató Kft. kiszombori telepén, a 314 hektáros területen nagy értékű vetőmagot állítanak elő – közölte Szilágyi László ügyvezető igazgató pénteken a helyszínen.

 • Nagy értékű traktorok eltulajdonításában résztvevő román férfit vettek őrizetbe

  2013. június 14., péntek 12:19 Gazdaélet

  Őrizetbe vettek egy román állampolgárt, aki részt vett három nagy értékű, Apátfalván ellopott traktor értékesítésében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Oroszország: árpa - export 2017. júniustól 2018. februárig: 4,1 millió tonna (+36 vs 2016/2017 azonos időszaka); ebből 1,5 millió tonnát Szaud-Arábiába, 1,1 millió tonnát Iránba, 385 ezer tonnát Törökországba szállítottak (UkrAgroConsult, 2018-04-20)

Románia: búza - export 2017. júniustól 2018. márciusig: 3,8 millió tonna (-17 vs 2016/2017 azonos időszaka); ebből 815 ezer tonnát Egyiptomba hajóztak (UkrAgroConsult, 2018-04-20)

Argentína: kukorica - betakarítás április 15. hetéig a tervezett 5,4 millió hektár 30 százalékán végeztek a munkákkal; átlaghozam: 7,27 tonna/hektár (Buenos Aires Grain Exchange , 2018-04-19)

EU-28: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előrejelzés: 141,0 millió tonna (±0% vs 2017) előző havi előrejelzés: 141,1 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-04-19)

EU-28: búza (durum nélkül) - zárókészlet 2017/2018 előrejelzés: 13,9 millió tonna (+17% vs 2016/2017); előző havi előrejelzés: 13,5 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-04-19)

[bezárás x]