A Napi Léptékű Aszályindex (NLA) az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott mutatószám, amely egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál operatívan működő eljárás Magyarországot leborító 2x2 km-es rácshálózat minden pontjára kiszámítja az NLA-indexet naponta frissítve, felhasználva a meteorológiai információkat, valamint a talaj és az adott növénytípus tulajdonságait – írja az agrar.mta.hu.

A számítás figyelembe veszi, hogy az alkalmazott rács adott rácspontján milyen talajtípusról van szó, mennyi a talajból felvehető víz mennyisége. A számításhoz felhasználják Magyarország talajtípus-eloszlását.

Ezen kívül azt is figyelembe veszik, hogy milyen növényről van szó. Az eljárásban az őszi vetésű, tavaszi vetésű növények, illetve a gyep közül lehet választani. (A térképen megjelenő adatok a gyepre vannak kiszámolva.) A növény gyökérzónájának 4 különböző mélységű talajrétegben történő eloszlása függ a növény fejlettségétől. Ugyancsak a növény fejlettségétől függ a számításokban figyelembe vett levélfelület. Mindkét információ az év napjaira megadott táblázati értékekből áll rendelkezésre.

Az aszályindex számításhoz felhasznált egyéb paraméterek az időjárás függvényei. A csapadék, a szél, a hőmérséklet és a napsugárzás együttes hatásának figyelembevételével egy egész évben számoló talajmodell folyamatosan meghatározza az adott rácsponthoz tartozó aktuális talajnedvesség-értékeket a 4 talajszint mélységében, illetve kiszámolja a talaj napi potenciális párolgását. A talajmodell által adott értékek mellett az eljárás még az adott napra vonatkozó csapadékösszeget és a legmagasabb nappali hőmérsékletet is figyelembe veszi.

aszály

Az aszályindex-számításnál fontos bemenő adat, hogy milyen növényről van szó – fotó: Shutterstock

A fenti adatok alapján a Napi Léptékű Aszályindex meghatározása az alábbi lépésekben történik:

1. Potenciális növényi párologtatás számítása a potenciális párolgás és az aktuális levélfelület-index függvényében.
2. Gyökéreloszlás kiszámítása az aktuális gyökerezési mélység és növényspecifikus gyökéreloszlási jellemzők alapján.
3. A talajból felvehető víz mennyisége az aktuális rétegenkénti talajnedvesség-értékek és a gyökéreloszlás ismeretében.
4. Aszályindex meghatározása a potenciális növényi párologtatás és a talajból felvehető víz mennyisége alapján.
5. Az aszályindex értékének módosítása a napi maximális hőmérséklet értéke alapján.
6. Az aszályindex értékének módosítása a napi csapadékmennyiség ismeretében.

A számítás során eredményül kapott Napi Léptékű Aszályindex értelmezése az alábbi:

0 – nincs aszály
1 – nincs aszály
2 – enyhe aszály
3 – közepes aszály
4 – jelentős (nagy) aszály
5 – súlyos aszály

Az aktuális aszályindex-jelentést az alábbiakban olvashatják és tekinthetik meg térképen:

Az elmúlt hétvégén sokfelé csapadékos időjárás ugyan átmenetileg átnedvesítette a talaj legfelső rétegét, de a hét eleje óta tartó száraz meleg tovább szárította a talajt. Ebből adódóan foltokban, elsősorban homokos talajokon súlyos aszály alakult ki, és az ország nagy részén tapasztalható jelentős vagy közepes mértékű aszály. Az aszállyal nem érintett területek aránya a hét elejéhez képest is jelentősen csökkent. A héten nem várható jelentős javulás, bár vannak és lesznek is zivatarok, amikből lokálisan akár 10 mm fölötti csapadék is hullhat, de összességében csak 2-5 mm közötti csapadék valószínű országosan, ami számottevően nem enyhíti az aszályt.

aszály

fotó: met.hu

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu megújult Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatói az ADAMA Hungary Zrt. és az Auditker Kft.