Augusztus hónap időjárása (a 100 éves átlagok alapján)

A nyár utolsó hónapja, időjárás szempontjából, számos meglepetéssel szolgálhat. Ez abban nyilvánul meg, hogy gyakran forró és száraz, míg máskor hűvös és csapadékos időjárás jellemzi.

Nem csak a májusi, de az augusztusi időjárás is szeszélyesnek mondható. Az idei nyár első felének időjárása meglehetősen szélsőségesen alakult. Május vége és június eleje aránylag hűvös volt és bővelkedett csapadékban. Június második felétől azonban száraz és igen meleg napok következtek a térségben.

A nyár utolsó hónapja, időjárás szempontjából, számos meglepetéssel szolgálhat. Európa áramlási mezejére, ebben az időszakban, a magasnyomás kiépülése illetve stabilizálódása jellemző. Ennek az lesz az eredménye, olykor 2-3 hétig is alig mozdul a levegő. Azaz az Óceán felől nem, vagy csak nagyon ritkán érkeznek nedvesebb páradúsabb légtömegek.

Szárazabb augusztusban előfordul, hogy 3 hétig sem hullik csapadék, míg nedvesebb augusztusi időjárásnál akár minden 3-4 napon kiadós zápor áztathatja a földeket. Az utóbbi 100 év legmelegebb augusztusi hőmérsékletét 2000 augusztus 21-én mérték. Az ország számos pontján 40 °C fölé emelkedtek a hőmérők higanyszálai. Míg a leghidegebb augusztusi hajnal 1980 augusztus 26-án virradt ránk, amikor is 3 °C-ig süllyedt az ország nagy részén hőmérséklet. A napi átlaghőmérsékletek 17-21 °C-között ingadoznak. Hőmérséklet visszaesésre számíthatunk augusztus 5-7, 11-13, 25-27 között.

Ezek a hűvösebb periódusok gyakoribbak és hosszabb ideig tartanak, mint a felmelegedések. Augusztus 2-3, 12-16, 27-28 között számíthatunk jelentősebb forró periódusra, úgynevezett hőségnapok előfordulására. Ilyenkor a napi maximum hőmérsékletek általában meghaladják a 30 °C-ot. A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején 28 °C körül fordulnak elő, míg a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 25 fok feletti értékekre. Ennek ellenére gyakran emelkedik a hónap során 30 °C fölé a hőmérő higanyszála, sőt az országos hőségrekord (41,6°C) is ebben a hónapban következett be. A minimum hőmérsékletek 12 és 15 fok között alakulnak. Az eddigi legalacsonyabb napi átlaghőmérsékletet, 11 °C-ot, 1993 augusztus 31-én mérték.

A minimum hőmérsékleteket tekintve az utóbbi 100 év leghidegebb augusztusi napja 1980 augusztus 26-án volt, ekkor a minimum hőmérséklet 3,3°C volt. A nappalok rövidülése tovább folytatódik a hónap folyamán. A hónap eleji 15 órás nappal hosszúság a hónap végére 13,5 órára csökken. A napsütés havi mennyisége a síkvidéki területeken 260-280 óra közötti. A napsütéses órák napi összege 9-10 óráról 7-8 órára csökken a hónap folyamán. 7-8 órás napfénytartamokra számíthatunk nedvesebb, illetve 10 órás napsütésre szárazabb időszakokban. A felhőzet előfordulási gyakorisága átlagosan 40-45%-os. A csapadék mennyisége az Alföldi területeken általában kevesebb mint a júliusi - 50-55 mm között alakul. A havi párolgás általában meghaladja a lehullott csapadék mennyiséget, 110-120 mm-es a párolgás havi összege. A talaj kiszáradása átlagos csapadékú években jelentősen felgyorsul, 50-60 mm-es vízveszteséggel számolhatunk a hónap során. Száraz években ellenben a nedvesség csökkenés mértéke elérheti a 80-90 mm-t is. Az Alföld nagy részén, a hónap során átlagosan 5 zivataros nap kialakulására van esély. Három alkalommal számíthatunk mezőgazdasági szempontból jelentős, 5-20 mm közötti, vízkészletet növelő csapadékra a hónap során. 1970-ben 8, míg 1982-ben, 1992-ben egyetlen ilyen csapadékú nap sem fordult elő. A szárazság jelentkezésének valószínűsége, a Kisázsiai térség felőli száraz és igen meleg légáramlat miatt elég gyakori. Maximálisan 12 napig tartó csapadékmentes periódusra számíthatunk a hónap folyamán. A levegő telítettsége, azaz a relatív nedvességtartalma, a hónap folyamán gyakori ingadozásokat mutat. A magas hőmérséklet miatt viszonylag alacsony a levegő relatív nedvességtartalma, a vízgőz mennyisége viszont ebben a hónapban a csaknem a legmagasabb az év folyamán. A hűvösebb hajnali órákban ezért gyakori a harmat képződése. A relatív nedvességtartalom átlagos értéke síkvidéki területeken 52-57% közötti, összefüggésben a hónap csapadékosabb időszakaival.

Dr Lakatos László

Debreceni Egyetem