Az elmúlt héten egy anticiklon hatására száraz, napos, meleg, eseménytelen volt az időjárásban. Csapadék sehol sem fordult elő az országban, a 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős hiányt mutat – olvasható az OMSz agrometeorológiai elemzésében.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

Így a talajok felszín közeli és középső rétege egyaránt sokat száradt. A felső fél méteres réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső területein ismét kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem, de Békés megyében és Veszprém térségében sokfelé a 30%-át sem.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség a hasznosítható víztartalom arányában – Fotó: OMSZ

Csak az augusztusi nagyobb esők által érintett területeken kielégítő a nedvességtartalom. A hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül alakult, a hűvös éjszakákat egyre melegebb nappal követte. Hajnalonként a hét közepéig sokfelé hűlt 10 fok alá, a „fagyzugokban” 5 fok alá a levegő. Hétfőn kora reggel a napi minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt, Szikszón 1,2 fokra esett vissza a hőmérséklet. Ugyanakkor a kora délutáni órákban a hét eleji 25 fok körüli maximumok a hét végére 30 fokig emelkedtek. Nagy, néhol a 20 fokot is meghaladó napi hőingások a jellemzőek.

Minimumhőmérsékletek

Minimumhőmérsékletek – Fotó: OMSZ

Maximumhőmérsékletek

Maximumhőmérsékletek – Fotó: OMSZ

A napraforgó többnyire a növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár.

A napraforgó betakarítása zajlik. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban a nyáron attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület. A nyár nagyobb része aszályos volt, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként csak derékig érő, hamar elöregedett, kiégett kukorica is előfordul. Az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékek várhatók, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma.

A napraforgó betakarítása zajlik – Fotó: Balog Mihály

A kukoricában az idén júniusig jellemző elmaradás a tavalyi értékekhez és az átlaghoz képest augusztusra eltűnt. Mindez azt jelenti, hogy a hűvös tavaszi időjárás miatti lemaradást a hőmérséklet a júniustól ismétlődő hőhullámokkal „ledolgozta”. A növények egy része is sokat behozott a lemaradásból (főleg, hogy a csapadékhiány is felgyorsította az öregedést), de fenológiai fázisaik az átlaghoz képest egy héttel később következtek be. Az elmúlt három hét hűvösebb időjárása miatt újra 30-70 foknapos elmaradás alakult ki, ami már az érési folyamatokat lassítja kissé.

A repce vetéséhez, illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, de a kelés után a kezdeti fejlődéshez már nagy szükség lenne az esőre. A jelenlegi napos, száraz idő az őszi gyümölcseink érését segíti.

Várható időjárás

A hét első felében még nem várható számottevő változás időjárásunkban, bár már időjárási frontok közelítik meg a Kárpát-medencét. Így nagyobb részt továbbra is napos, száraz időre van kilátás, de elszórtan már zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A csapadék valószínűsége pénteken nő meg, amikor egy markáns front éri el térségünket. A csapadék mennyisége a hét végéig összességében többfelé meghaladhatja a 10-15 mm-t.

A jellemzően mérsékelt légmozgás szerdán és csütörtökön a front előtt délnyugati irányból megélénkül, majd pénteken északnyugatira fordul és helyenként megerősödik. A levegő páratartalma napközben 50% alá csökken, pénteken, a felhősebb, csapadékosabb időben várhatók ettől magasabb értékek.

A hőmérséklet csütörtökig még alig változik az eddigiekhez képest, jellemző lesz a nagy napi hőingás, a minimum értékek 10 fok körül, a „fagyzugos” területek kivételével kevéssel 10 fok fölött, míg a maximumok 25-30 fok között várhatók. A pénteki front lehűlést is hoz, a maximumok a hét végére mintegy 5 fokkal esnek vissza, és az éjszakák is hűvösebbek lesznek a derült részeken.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!