Az Észak-Dunántúlon ma hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Riasztások hófúvás miatt

Riasztások hófúvás miatt – Fotó: OMSZ

Elsőfokú (citromsárga) riasztás: gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Figyelmeztető előrejelzés hófúvás miatt

Figyelmeztető előrejelzés hófúvás miatt – Fotó: OMSZ


Vészjelzésében az OMSZ havazásra és zúzmarás ködre is figyelmeztet: nyugatról kelet felé halad a lassan mozgó csapadékzóna, általában hó, de főként a Tiszántúlon havas eső, eső is előfordul. A legnagyobb mennyiségű hó a Dunántúl keleti részén, a középső és az északi országrészben várható, és a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága. Ma éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg, míg a Tiszántúlon lepel-3 cm lehet a jellemzőbb friss hóvastagság. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró csütörtök éjfélig Somogyban néhol, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki. A nyugati országrészben már éjjel megszűnt a havazás, ma napközben pedig másutt is fokozatosan gyengül az intenzitás, és síkvidéken a lehulló hó olvadozni fog.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Shutterstock