Túlnyomóan derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk. Több helyen megélénkül az északnyugati szél.  

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 7 és 15 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 29 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északi területein egymást érik a nyugatról kelet felé haladó időjárási frontok, így Skandináviában, a Benelux-államokban, valamint a Brit-szigetek térségében felhős, szeles az időjárás többfelé esővel, záporesővel. Sekély ciklon örvénylik a Földközi-tenger nyugati medencéjében, hatására Spanyolország keleti partvidékén és a Baleár-szigeteken heves zivatarok alakultak ki: a csapadék mennyisége arrafelé nagy területen meghaladta a 25-40 mm-t, sőt, Ibizán 63 mm-t regisztráltak a műszerek. Európa többi részén egy nyugat-keleti irányban húzódó nagy kiterjedésű anticiklon az uralkodó.

Gyönyörű állapotú Renault Ares traktorral megy a vetés – fotó: Laudon László

A hajnali, reggeli ködfoltok feloszlását követően általában sok a napsütés, ugyanakkor a Balkán-félsziget térségét kissé nedvesebb levegő tölti ki, így ott néhány zápor, zivatar is kialakul. A hőmérséklet a Skandináv-félsziget, illetve a Brit-szigetek nagyobb részén 12 és 20, a szárazföld középső és nyugati vidékein általában 21 és 26 fok között alakul.

A szárazföld keleti harmadán nyáriasan meleg az idő, ahol nagy területen mérnek 27, 30 fok közötti értéket, sőt, Görögországban néhol 32, 33 fokig melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását meleg, száraz léghullámok határozzák meg, sok napsütésre számíthatunk.

Jövő kedden markáns hidegfront éri el az országot a modellszámítások szerint – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán.

Közölték: a hidegfront hatására a délutánonkénti hőmérséklet 15-16 fokra esik vissza, erős szél kíséretében. A front némi csapadékot is hozhat majd, ha pedig a jövő hét második felére mérséklődik a szél, megérkezhetnek az első gyenge, talaj menti fagyok is – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez korábban eljuttatott országos, középtávú előrejelzés szerint a mostani hétvégén még napsütéses, meleg idő várható.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.