Zöldségfélék tél alá vetése – pró és kontra
Régen szokás volt, hogy egyes zöldségfélék magjait még a tél beállta előtt, már novemberen elvetették a gazdák. Ezt a módszert az úgynevezett hidegtűrő zöldségféléknél alkalmazták, melyek vetése egyébként február végén, márciusban lenne. Mi szól a tél alá vetés ellen és mellett? Mi az előnye és a hátránya? Cikkünkből megtudhatod.


Így termeszthetsz saját salátát télen is
A szedésre már vetés után 4 héttel sor kerülhet, és akár 3-4 alkalommal is betakaríthatod 4 hetes forgókban.

Így óvd a fagyérzékeny növényeidet
Az őshonos növények esetében a legtöbbször nem kell a fagyvédelemről gondoskodni, hiszen hozzá vannak szokva ahhoz, hogy négy évszak van nálunk. De a kertek nagy része tele van olyan növényekkel, amelyek segítség nélkül nem biztos, hogy sérülésmentesen átvészelnék a fagyos napokat. Azonban róluk is könnyedén gondoskodhatunk. Ehhez adunk néhány ötletet.

Sátorral védd a növényeidet – fotó: 123rf.com

Hogyan kerüld el a sárguló gyepet télen?
Van, aki szerint a téli gyep mindenképpen besárgul. Mások azt tapasztalják, hogy a kertjük gyönyörűen zöldell egész télen. Mégis mi lehet az oka ennek, és mit tehetünk annak érdekében, hogy télen is szép zöld maradhasson a fű az udvarunkban?

Télen a legcsodásabb a kelbimbó
A kelbimbó nem egy fázós növény. Sőt, igazán akkor érzi jól magát, amikor beköszönt a hideg idő. A kelbimbónak ahhoz is hidegre van szüksége, hogy igazán finom legyen az íze. Nem kell azonban, hogy megcsípje a fagy, a tartós, hideg időszak is meghozza a kellemes zamatát.

Frissen szedhető zöldség a tél közepén? Lehetséges!
A kerti zsázsa a legrövidebb tenyészidejű zöldség, amit télen is el lehet vetni, majd a vetéstől számítva 12-14 nap múlva már fogyaszthatjuk is. Mégis nagyon kevesen ismerik és termesztik. Pedig ez nem volt mindig így. Már nagyon korai leletek is bizonyítják létjogosultságát a zöldségek között. Ráadásul amellett, hogy igen ízletes, még egészséges is, és akkor is rendelkezésünkre áll, amikor a többi zöldségféle még egyáltalán nem elérhető számunkra.

zsázsa

A zsázsa télen is szüretelhető – fotó: 123rf.com

Kell-e óvni a gyepet a fagytól, mit tesz az ónos eső a növényekkel? – fagyvédelmi gyorstalpaló!
Az éghajlatváltozásnak köszönhetően egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, a mind gyakoribbá váló hirtelen lehűlések, extrém időjárási fordulatok a mindennapjaink részévé fognak válni. Télen, de leginkább a télhez közelítve igencsak ajánlatos lépéseket tenni a fagyvédelemmel kapcsolatosan, hiszen sokkal jobb felkészülten várni a fejleményeket!

Legyen karácsonyfád a saját kertedben! Mutatjuk, hogy milyen igényei vannak a fenyőfajtáknak
Decemberben fenyőről beszélni általában egyet jelent a karácsonyfával, hiszen az év végi ünnep egyik főszereplője, fő dekorációs eleme a feldíszített fenyőfa. A karácsonyfákkal kapcsolatban szinte lehetetlen újat mondani, más a helyzet azonban, ha nem szokványos szemszögből vizsgáljuk a népszerű fenyőket.

A luc a karácsonyfák alfája és ómegája, ezért a lista élén áll – fotó: Envato

Beszéljünk a kevésbé ismert növényi tápanyagokról!
Még néhány évtizede a szerényebb terméseredményeknek, a szerves trágyázásnak és mindenekelőtt a levegő magas kén-dioxid-tartalmának köszönhetően ismeretlen volt a termesztési gyakorlatban a kénnek mint növényi tápanyagnak a hiánya.

Télen se hagyd virágok nélkül a balkonod
A téli időszakban is igazán szép lehet a balkonládád. Megmutatjuk, mi milyen virágokat ültetünk ilyenkor a legszívesebben.

Karácsonyi hangulat egész évben! Legyen szobafenyőd!
Ha karácsony, akkor karácsonyfa. Azonban az ünnep olyan rövid ideig tart, a fenyő pedig nagyon gyorsan a szívünkhöz tud nőni. Ezért találtunk egy kitűnő megoldást, vagyis hogy legyen szobafenyőd!

fenyőA szobafenyő meg tudja hosszabbítani az ünnepi hangulatot – fotó: 123rf.com

Ezért lehetetlen a korszerű termesztés páratartalom-mérők nélkül
Az elmúlt években többször is felhívtuk a hírportál olvasóinak figyelmét a páratartalommal kapcsolatos fejlődési zavarokra, de úgy tapasztaljuk, hogy még mindig gyakoriak az ezzel összefüggésbe hozható minőségi hibák és terméskiesés a zöldséghajtatásban.

Így építs saját füstölőt
A házi készítésű kolbászok, sonkák úgy a legfinomabbak, ha mi magunk tudjuk őket füstölni is. Segítünk, hogy neked is lehessen házi füstölőd.

füstölő

Egy szép füstölő kertünk ékessége is lehet – fotó: 123rf.com

Ismerd meg jobban a kezdő kertészek kedvenc növényét, a pletykát
A pletyka vagy elegánsabb nevén a Tradescantia zebrina nem véletlenül kapta a nevét. Olyannyira könnyű bánni vele és szaporítani, hogy a szintén könnyen terjedő pletykáról nevezték el. Éppen ezért lett az egyik legnépszerűbb és leghálásabb szobanövényeink egyike.

Így neveld a bazsalikomodat gigantikus bokorrá, a második részben az ültetés titkai
A bazsalikomnevelés trükkjeit bemutató cikkünk második részében szó lesz a fűszernövények királynőjének neveléséről. Magról, dugványról vagy növényről nevelnénk?

Lusta kertészeknek: tippek az idő- és munkatakarékos kertészkedéshez
Nem vagy gyakorlott kertész, de mégis szeretnél saját zöldségeket és gyümölcsöket betakarítani? Eddig minden évben belefogtál tavasszal a kerti munkákba, de nyár közepére a fele terményt elvitte valami kórság vagy betemette a gyom? Összefoglaltuk, milyen növényeket és hogyan érdemes ültetned, hogy sikeresebb legyen a végeredmény a következő évben.

Decemberi gépészeti összefoglalóinkat megtalálod ITTITTITT és ITT.