Pénteken Mindszentkállán sétáltam. Takarosak az utcái, és a kertek is ápoltak, általában egészségesek a növények – írja Zsigó György növényvédelmi felhívásában. Egyetlen meggyfán, néhány szőlőtőkén és két-három rózsabokron mégis találtam olyan tüneteket, melyeket érdemes volt lefényképezni. Jól példázzák azt, hogy a növényfajták betegség-ellenállóságában milyen nagy különbségek lehetnek.

A párás, meleg időben a kórokozó gombák terjedhetnek, tarolhatnak. A fotók is bizonyítják, hogy az érzékeny, illetve a gyengébb kondíciójú növényeken már eddig is nagy kárt okoztak.

Az ajánlott növényvédő szerek mellett az egyszerű anyagok közül is választhatnak a Nébih honlapjáról.

Meggyen fertőz a blumeriellás levélfoltosság

Egy kerítés mögötti meggyfa kihajló ágán fedeztem fel a cseresznye és a meggy egyik levélbetegségének a tüneteit. (Blumeriellás, más néven cilindrospóriumos levélfoltosság.) Itt már komoly levélhullást is okozott a gomba. A gomba a szilvát, a kajszit és a mandulát is fertőzheti.

Az előző felhívásban ajánlott szerekkel (réztartalmúak, illetve a felszívódó Signum WG) megelőzhetjük az ilyen szintű károsítást. A leveleknek még őszig dolgozniuk kell! A tavalyról megmaradt mankoceb hatóanyagú gombaölőket, pl. a Dithane-t is felhasználhatják a letermett fákon.

meggy

A leveleknek még őszig dolgozniuk kell! – fotó: Zsigó György

Figyeljünk oda a szőlőre!

A több fajtából álló, megfelelő zöldmunkával karbantartott és rézzel is permetezett szőlőkordonnak csak két tőkéjén vettem észre a peronoszpóra tüneteit. A levelek sárguló foltjai mögött, a fonákon már a penészgyepek is kifejlődtek. Még nincs járvány, de valószínű, hogy már az ország több pontján is így néznek ki egyes fajták. Azokban a kertekben, ahol hosszabban nedvesen maradnak a levelek, mindenképpen körül kell nézni a sorok között.

szőlő

Azokban a kertekben, ahol hosszabban nedvesen maradnak a levelek, mindenképpen körül kell nézni a sorok között – fotó: Zsigó György

A védekezés szempontjából továbbra is a kontakt réztartalmúak a főszereplők, de jónéhány III. kategóriás felszívódót is vásárolhatnak, pl. Enervin, Melody Compact, Mildicut, Profiler, Quadris stb.

A szépen karbantartott rózsaágyások között fedeztem fel azt a néhány bokrot, ahol a rózsa csillagrozsdájától (diplokarponos levélfoltosság gombája) már hullottak a levelek. Levelek nélkül egyetlen növény sem tud tápanyagot készíteni, melyre pedig nagy szüksége lenne a vesszőknek, rügyeknek.


A gyümölcsfáknál a jövő évi termést veszíthetjük el, a rózsabokroknál a legyengült növények kifagyását kockáztatjuk. A maradék mankoceb hatóanyagú gombaölők mellett valamelyik rézkészítmény is eredményes lehet a védekezésben. A permetezésnél is fontosabb teendő a lehullott levelek összegyűjtése és megsemmisítése.

A maradék mankoceb hatóanyagú gombaölők mellett valamelyik rézkészítmény is eredményes lehet a védekezésben – fotó: Zsigó György

Idén májusban befejeztük a gyümölcsfélék, a szőlő, a dísznövények és a zöldségfélék növényvédelméről szóló füzetjeink írását. Tehát frissen megírt, az aktuális károsítókról és a jelenlegi védekezési lehetőségekről szóló munkákról van szó. Ezekbe bele lehet nézni a Szaktudás Kiadó honlapján, majd le lehet tölteni a négy kiadványt. A szakmai szöveg mellett a színes fotók és hasznos információkat tartalmazó mellékletek segítik a tájékozódást.

A növényvédelmi hatóságok, a speciális laborok és a legfontosabb weboldalak elérhetőségeit, de pl. a legjelentősebb karantén károsítók felsorolását és a bejelentő lapját is megtalálják a füzetekben.