Szükséges lehet az egységes kérelmek adategyeztetése
A Magyar Államkincstár a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét arra, ha a benyújtott egységes kérelmükkel kapcsolatban adategyeztetésre van szükség.

Aktualitások az agrártámogatások területén
Fontos képben lenni a legújabb információkkal, ha a támogatásokról van szó. Az AGRION ismét kiadta legújabb agrártámogatási hírlevelét, amiben sok hasznos információt találhatunk az elkövetkező időszakra. Mi ebből kiválogattuk a közeli jövőben esedékes határidőket, és 10 pontban összefoglaltuk őket olvasóinknak.

Egyre többen választják a tápanyag-gazdálkodási terv szolgáltatást
A NAK által készített tápanyag-gazdálkodási tervek teljes mértékben megfelelnek az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek. Néhány napja készült el az ötvenezredik termőföldre ez az elemzés. Az immár két éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte.

Sertéspestis: Hiába a tilalom, sokan hoznak be hústerméket Ukrajnából
A magyar-ukrán határ négy határátkelőhelyén tartott közös ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) augusztus végén. A helyszíni vizsgálat során minden második utasnál találtak tilalom alá eső terméket.

Augusztus 28-án pedig afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben hullott el 10 állat az ukrán-magyar határ melletti Tiszaújlakon működő sertéstelepen. Ezért a Nébih közölte, hogy ha szükséges, új intézkedéseket is elrendelnek a betegség magyarországi megjelenésének megelőzésére. 

sertés

Ukrajnából sertéshúst vagy húskészítményeket magáncélra is tilos behozni – fotó: Shutterstock

Új programmal segítik a zártkertek fennmaradását
Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, a vidéki tájfenntartás és a zártkerti ingatlanokon fennmaradt genetikai sokféleség megőrzése érdekében.

Mi lehet a megoldás a zöldségágazat munkaerő-problémáira?
A munkaerőhiány, illetve az azzal járó más negatív hatások a magyar mezőgazdaság jelenének egyik legégetőbb és legfájóbb problémája. Míg a hazai agrárvilágban egyre szélesebb körben terjed el a feketemunka, addig egyik napról a másikra történő megoldást senki nem tud felmutatni. Ezért is volt ez a kérdéskör olyan sarkalatos pontja az idei, debreceni Farmer Expónak, kifejezetten kihegyezve a témát a zöldségágazat helyzetére.

Puszpángmolyok és bagolylepkék mellett a napra is figyelni kell
A nap perzselő hatásával küzdenek az ültetvényeken és a szántóföldeken is. Az aszálytól, a városi környezettől gyengélkedő közterületi növényeinken is egyre nagyobb gondot okoz. Az esztétikai kár mellett a sérült levelekben lecsökken a fotoszintézis tevékenysége, ezzel tovább gyengülnek a fák, bokrok.

kép

Kifejlett gyapottok-bagolylepke – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Közeledik a betakarítás, mi várható?
A repceföldeken az esőt várják, a napraforgótáblákon még figyelni kell a tányérbetegségekre, az almák sokfelé kismerétűek, a kukorica korai betakarítása várható. Az Agroinform.hu 2017. 35. heti előrejelzése.

Az EU Bizottság megkezdte a Bayer–Monsanto fúzió vizsgálatát
A két nagyvállalat régóta dolgozik az egyesülésen, de az EU Bizottság még megfúrhatja azt. De vajon mikorra születik döntés?

Kertészeti pályázatokról is döntött a Miniszterelnökség
A kertészeti ágazat fejlesztésére a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program keretében több mint 86 milliárd forintot különített el. A beérkezett kérelmek értékelése folyamatos, melynek eredményeképpen elsőként az ültetvénytelepítést, illetve a gomba- és hűtőházak, valamint az üveg- és fóliaházak létesítését, korszerűsítését támogató felhívások első benyújtási szakaszában beadott kérelmekről hozott döntést a tárca.

Mi a gond a magyar almatermesztéssel?
Rossz helyzetben van a magyar almatermesztés, mivel például nagy a termésmennyiség évenkénti ingadozása, az össztermésen belül nagy az ipari alma aránya, a csökkenő termőterület mellett pedig a korszerűnek minősíthető ültetvények aránya is alacsony.

alma

A magyar almaültetvények jelentős része lemarad a versenyben – fotó: Shutterstock

Két új pályázat jelent meg agrárrendezvények támogatására
Szeptember elején újabb 2 pályázati ablakban, 90 millió forintos keretösszegből, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő, a hazai termékek piaci megjelenését erősítő, az agrárágazatunkat, avagy annak valamely szegmensét bemutató, fejlesztő gazdasági társaságok, köztestületek, szövetségek, egyesületek, alapítványok és szakmai szervezetek, terméktanácsok.

Területcsökkenés miatt lett alacsonyabb idén a búzatermés
Míg a világ búzatermése idén új rekordot állíthat be és az EU-nál növekedett a termelés a tavalyihoz képest, hazánkban idén csökkent a learatott mennyiség. Aratási körkép az AKI kimutatásaiból.

Erdészeti gépbeszerzésre pályázna? Akkor siessen!
Az „Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című pályázathoz kapcsolódó közlemények jelentek meg. Ezek tájékoztatást adnak a következő értékelési határnapról és a pályázatbeadás felfüggesztéséről.