Jelenleg 11 Vízügyi Igazgatóság területén, 58 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 18 szakaszon I. fok, 34 szakaszon II. fok és 6 szakaszon III. fok van érvényben. 327 db szivattyútelep van készültségben – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) jelentésében.

Jelenleg III. fokú készültség a KÖTIVIZIG területén 1 szakaszon, a KÖVIZIG területén 1 szakaszon, a NYUDUVIZIG területén 2 szakaszon, valamint a Sió és Kapos mentén a KDTVIZIG területén 2 szakaszon.

A március 21-én a belvízzel elöntött területek nagysága 71 800 ha volt, ebből 36 600 ha vetés/szántó. A legnagyobb elöntések Békés és Csongrád megyében vannak, ahol 14 000 hektáron van belvízi elöntés. Az igazgatóságok a tegnapi napon összesen 15 millió m3, a 2018 évben eddig összesen 265 millió m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 837 fő vett részt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő 6 napban az ország területén csapadékra nem kell számítani. Figyelembe véve, hogy az előre jelzett hőmérséklet nem emelkedik jelentősen, illetve a mérsékelt szél sem fogja jelentősen megnövelni a párolgást, a belvízi elöntések változását, csökkenését, vagy csökkenő tendenciáját alapvetően a belvízi szivattyúzás fogja meghatározni.

árvíz

Belvíz Pest megyében – fotó: Mohai Balázs/MTI

2018. március elejére a Duna és a Tisza vízrendszerének sok részvízgyűjtőjén a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű hó halmozódott fel, ami megnövelte egy, a tavaszi időszakban kialakuló árhullám kockázatát. Az azóta eltelt időszakban – elsősorban a bajor területeken, kisebb mértékben pedig a Morva vízgyűjtőjén végbement olvadás hatására – csökkent a hóvízkészlet.

Az árvíz miatt Magyarországon jelenleg 197 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség. Ebből 129 kilométeren másodfokú, 68 kilométeren elsőfokú a készültség. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén van másodfokú árvízvédelmi készültség az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Kraszna felső szakasza már apad, de a jelentős román oldali szivattyús belvízemelés miatt lassú apadásra kell számítani.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Tolna megyében a Sió mentén van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Békés és Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek szintén az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs jelentésében kitért arra is, hogy az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén pénteken reggel 6 órától lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot. Ugyanakkor itt árvízvédelmi készültséget nem rendelnek el, ugyanis – mint írták – 650 centiméteres vízszintnél rendelnek el elsőfokú készültséget, s Szegednél csütörtök reggel 550 centiméter volt a vízállás.

A Balaton átlagvízállása csütörtökön 132 centiméter volt. A tóból továbbra is eresztik a vizet a Sió csatornán keresztül. Az előrejelzések szerint a most következő hét napban jelentős csapadék a vízgyűjtő területén nem varható, ezért a tó vízszintjének stagnálása várható – olvasható a vízügyi jelentésben.