Az ncsu.edu hírportál arról számolt be, hogy az Észak-Karolina-i Állami Egyetem kutatói megállapították, és kísérletekkel igazolták, miszerint a talajban élő mikroorganizmusok a korábban gondoltnál sokkal jelentősebb szerepet játszanak a növények terméseredményének, valamint kártevőkkel és betegségekkel szembeni rezisztenciájának alakulásában.

Kukorica

A mikrobákkal és gombákkal feltöltődött talajban jobban fejlődik a kukorica – Fotó: pixabay.com

A kutatók egymás mellé, steril zsákokba ültettek egy kukorica hibridet és két beltenyésztett vonalat. Ez a két növénytípus kezdetben azonos azonos nagyságú gyökereket és hajtásokat nevelt. Ha azonban a zsákokba a szabadon növő kukoricák gyökérzónájából vett, mikrobákkal és gombákkal feltöltődött talajt helyeztek, a hibridnek a növekedése jelentősen felgyorsult.

Manuel Kleiner professzor szerint ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy a magasabb termést biztosító hibridhatás (heterózishatás) – még az éghajlati és talajadottságoktól függetlenül is – ugyancsak a mikrobák közreműködése révén alakul ki.

Tudjuk, hogy a mikrobák különböző módon befolyásolják a kukorica hibridek fejlődését, de hatásuk a környezettől is függ – mondta Peter Balint-Kurti, amerikai növénypatológus professzor, aki szintén nagy jelentőséget tulajdonít a talajban élő mikrobák hatásának.

A kutatások eredményei a  Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban fognak megjelenni.