Sok paradicsom kis felületről – de mire van szükség ehhez?
Néhány tő paradicsom is képes egy család igényét folyamatosan ellátni! A folyton növő fajták, amelyekre jellemző, hogy két fürt között 2-3 levél helyezkedik el, a főhajtás növekedése 6-8 fürt után nem áll le, és amelyeket csak karó vagy támrendszer mellett lehet termeszteni, októberig, a fagyokig teremnek, ha gondozzák! Ezek után felvetődik a kérdés: miből áll a paradicsom lelkiismeretes és szakszerű gondozása?

Most van szükség gyors és hatékony talajmeszezésre! (+Videó!)
Magyarországon a javításra szoruló mezőgazdasági területek nagysága eléri a 2,8 millió hektárt, ezen belül a talajsavanyúság körülbelül 2,2 millió hektárt érint. A talaj szerkezete, kémhatása alapvetően befolyásolja a növények fejlődését és tápanyagfelvételét, így a kémhatás optimalizálása elengedhetetlen.

kép

Betakarítás után optimális az időpont a talajmeszezésre – fotó: Budai Zsolt

Növényvédelmi előrejelzések:
• Gyorsan gyarapodik a kukoricabogár-népesség. A csapadékos jelleg dominálása után kisütött a nap, s egyre szárazabb időszak köszöntött be. Az esős napokon továbbra is tartósan nedves maradt a növények lombozata, ami több kórokozó fertőzését is segítette. Az Agroinform.hu 2018. 27. heti növényvédelmi előrejelzése.
Együtt támadják a gombabetegségek a szőlőt. A következő időszak legfontosabb feladata a kalászosok betakarítása lett. Korán indult a nagy munka, de a gyakori megállás – eső, sár – miatt mégsem haladt olyan mértékben, mint amilyet a gazdák szerettek volna. Az Agroinform.hu 2018. 28. heti növényvédelmi előrejelzése.
Az érésben levő szőlőt egyre több kártevő találja meg. Ebben az évben is, mint mindig, előfordult erős fertőzési nyomás, voltak növényvédelmileg nehezen kezelhető időszakok, mégis azt kell mondani, hogy ez az év nem hozott a szakemberek számára kiugróan nehéz feladatot. Az Agroinform.hu 2018. 29. heti növényvédelmi előrejelzése.
• Vigyázzunk a szőlőre, nagy a fertőzési nyomás!
Most még több erőfeszítést igényel a termés megvédése, amelyet támad a szürkepenész, a darazsak, és az időjárás is kedvező körülményeket teremtett a fertőzéshez. Az Agroinform.hu 2018. 30. heti növényvédelmi előrejelzése.

Milyen vetésforgó segít nagyobb repcehozamhoz?
Nem mindegy, hogyan és milyen hibridekkel tervezzük meg a vetésforgót. Megmutatjuk, mire kell figyelni, hogy a repce terméspotenciálját a lehető legjobban kiaknázzuk.

Komoly károkat okozhat a vízvesztés haszonállatainknál
Választás előtt, illetve nevelés során a malacok, a borjak és a kiskérődzők esetében is gyakran előfordulhatnak olyan folyadékvesztéssel járó kórformák, melyek a legtöbb esetben ugyan könnyen kezelhetők, mégis az elhullások relatíve nagy százaléka hozható összefüggésbe velük. A rehidratálás és az elektrolitpótlás kulcsfontosságú.

szarvasmarha

A nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztés számos anyagcserezavart vonhat maga után – fotó: Shutterstock

A gombabetegségek most a kertész legnagyobb ellenségei
A lisztharmatfajok károsítanak a szőlőn, az almán, a tökféléken és a dísznövényeken, és a varasodás is megjelent az érzékeny fajtákon. Idáig megúsztuk a kórokozók (gombák, baktériumok) járványait, sőt néhány gyümölcsfánk jobban néz ki, mint az előző években.

Megfelelő csávázással fokozható a repce kelésbiztonsága
Még szárazság esetén is bizonyítja hatékonyságát a Root Power. Ehhez három hibridet használtak fel egy üvegházi kísérletben, amelyben a vetés után 3 héttel körülbelül 22 °C-os szárazságstressznek tették ki a csíranövényeket. A standard változathoz (TMTD+DMM) képest a tápanyag-kombinációs csávázással kevésbé látszódtak például sárgulással, beszakadással, levélsodródással járó sérülések a leveleken.

Zöldítés haszonnal!
Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatást (zöldítési támogatás) a gazdálkodók nagy része az ökológiai másodvetéssel kívánja megvalósítani. Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítési támogatás miatt éri meg, a nem megfelelő tervezés azonban anyagi veszteséget, agrotechnikai és növényvédelmi problémákat is okozhat.

Már a vetés előtt megelőzhetjük az utóvetemény gyomosodását!
Elévágás! Nem, az utalás nem a Forma-1 futamoknál ismert megelőző kerékcserére vonatkozik. Annak a lehetőségére gondolok, hogy még a vetést megelőzően jelentősen mentesíteni tudjuk a majdani utóveteményt a kórtani, gyomosodási veszélytől.

kép

Tarlóhántás grúberrel és ekével – fotó: Fok Imre

Okosan megéri sertést hizlalni – ha nem hiszi, járjunk utána!
6 anyakoca tartása minden kis- és közepes gazdaság számára hasznos lehet, ahol alapvetően évente csak egyszer-kétszer számíthatnak jövedelemre, és a szezonalitás áthidalására jól jönne havi rendszerességű bevétel is.

Nehéz megszabadulni ettől az agresszív gyomtól
Hogyan védekezhetünk az arankafajok ellen? Nehéz ellenfélnek számít, hiszen késő őszig folyamatosan virágzik, érleli és szórja el a magvait. Nem lehet egyetlen kezeléssel megoldani a fertőzést. Biztosított az utánpótlása is, mert a talajban a magok akár 10-12 évig is megőrzik a csíraképességüket. Ezzel magyarázható, hogy évről évre ugyanazon a helyszínen is megjelennek a foltjai. Természetesen friss fertőzések is kialakulhatnak, járművekkel és az állatokkal juthat el a közterületekre és később innen a szántóföldekre.

Milyen öntözési módot válasszunk?
Az Európai Unió részéről az utóbbi időben egyre fontosabb szerepet tölt be a vizek védelme és az olyan vízellátási megoldások alkalmazása, amelyek alacsony környezeti hatással járnak. Az időjárási ingadozások, illetve a növényeink vízigényének kielégítése érdekében a természetes vízellátás mellett az öntözéses gazdálkodás áll rendelkezésünkre. Az öntözés igényének felismerését követően el kell döntenünk, hogy milyen öntözési módot válasszunk.

Az egyenletes kelés titka – az eredményes repcetermesztés érdekében
Ki mint vet, úgy arat, tartja a mondás, ami arra utal, hogy mennyire fontos a megfelelő kezdés a kívánt hozam elérése érdekében. Az optimális repceállomány a három halmaz – a talajnedvesség, a jó magágy és a megfelelő vetéstechnológia – metszetében kialakuló mágikus háromszöggel érhető el.

Miért fontos a kukorica molykártevői elleni védekezés?
A kukorica termesztése évtizedeken át csupán a mennyiségi szemléletre támaszkodott, majd a beltartalom is prioritássá vált, míg az elmúlt pár évben újabb hangsúlyként jelent meg a mikotoxinoktól való mentesség. Mindegyik fenti szempontnak meg kell felelni. Ennek a feltételrendszernek az elérését a kukoricaállományban károsító rovarok közül leginkább a kukoricamoly gátolja. A kukoricamoly-fertőzés a termésmennyiség jelentős csökkenését okozhatja, és a termés minőségét is ronthatja, különös tekintettel a mikotoxinokra.

kukorica

Egészséges és károsított kukoricacső – fotó: Szélles Tibor

Az időjárás egyre nagyobb kihívást okoz a repcetermesztésben
Az extrém időjárási körülmények, mint a hőség és a hideg, illetve a szárazság és a túl sok csapadék, valamint a rovarkárok egyre gyakrabban okoznak stresszt a repceállományok fejlődésében, ennek sokszor terméskiesés lehet a következménye. Az időjárást és annak hatásait nem lehet befolyásolni. Viszont meg lehet próbálni a lehető legjobban felkészülni rá.

Napraforgó-betakarítás minimális veszteséggel
A napraforgó sikere hazánkban töretlen, talán sosem volt ennyire népszerű termesztett növényünk, mint manapság. A kezdeti extenzív növény egyre inkább intenzív kultúrává vált az idők során. Éppen ezért minden agrotechnikai vagy növényvédelmi mozzanat, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni, fontos és kihagyhatatlan eleme a termesztéstechnológiának.

Átlag feletti jövedelmezőséggel termeszthető repcéké a jövő
Az őszi káposztarepce népszerűsége töretlen Magyarországon, köszönhetően annak, hogy évről évre biztos jövedelmet garantál a termelőknek. Az EURALIS cirokban és szójában piacvezető Magyarországon, és köszönhetően a kiemelkedő képességű hibridjeinknek, dinamikusan növeli részesedését a repceszegmensben is.

Zöldítés – áldás vagy átok?
Még nem minden gazda van tisztában azzal, mit is jelent ez az új technológia. Ne felejtsük el, hogy a kapás művelés azért alakult ki, hogy a termesztett növény számára versenyelőnyt biztosítson a konkurens növényekkel szemben.  A zöldítés technológiába illesztését meg kell tanulni és helyesen kell végrehajtani annak érdekében, hogy jelentősebb kiesések nélkül érhessük el vele az eredeti célt, a talaj védelmét!

kép

fotó: Shutterstock

Versenyképes sertéstenyésztés? Dr. Nagy István agrárminisztert kérdeztük – VIDEÓ!
Az Agroinform.hu meghívást kapott a Claessens Group Somogy megyei új beruházásainak ünnepélyes megnyitójára, ahol dr. Nagy Istvánt kérdeztük a fejlesztésről.

A saját szemével láthatja Mezőhegyes gyönyörű búzáit! (+Videó!)
Bőtermő, ugyanakkor jó minőségű búzák, amelyek elérhetők bármely gazdálkodó számára? Ezeket a fajtákat mutatták be a a gazdálkodók számára egységes képet mutató, szemet gyönyörködtető bemutatóparcellákon Mezőhegyes környékén.

Jó szőlőtermés várható, de figyelni kell a szürkerothadásra
Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők – derül ki a Syngenta helyzetképéből. A vállalat előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.

Kalászos vagy repce? Nem ígéret többé a stabilan magas hozam! – VIDEÓ
Olyan tanácsokat szívesen fogadunk, amelyek a modern technológiák szakértőitől származnak! Ezt nyújtotta nekünk a SAATEN-UNION és a RAPOOL hibridkalászos- és hibridrepce-bemutatója Fábiánsebestyénben.

Hogyan védekezhetünk a repce fómás betegsége ellen?
A fómás betegség komoly termésveszteséget okozhat a repcetermesztésben, a fertőzés terjedését a megfelelő, rezisztens hibridek használatával is gátolhatjuk. A DALTON egy igazán impozáns és különleges repcehibrid a RAPOOL kínálatában. Csúcstermésre kódolt, magas olajtartalommal rendelkező típus.

A páratartalom – amiről mi, zöldségtermesztők gyakran megfeledkezünk
A Kárpát-medencében évtizedek, sőt egyes fajok esetében évszázadok során alakultak ki az éghajlati adottságokhoz igazodó zöldségtermesztési technológiák. Klímánk feltűnően gyors változásai szükségessé teszik a jól bevált módszerek felülvizsgálatát, módosítását, esetleg újragondolását.

paradicsom

A paradicsom esetében jelentős különbség van a kiültetést követő egy-két hét és a későbbi, terméskori páratartalom-igény tekintetében – fotó: Shutterstock

Javító minőséget vagy bőtermő búzát keres – netán sörgyártás a cél?
A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó-genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászosgenetikában is a világ egyik vezető vállalatává lépett elő.

Ezek a búzafajták zseniálisan kombinálják a magas hozamot és a minőséget
A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot. Természetesen a jövedelmezőség szem előtt tartásával, ami egyet jelent a fejlesztéssel, az innovációval.

Júliusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.

Indexkép: Farkas Imre/Agroinform.hu