Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Kutatások az ökológiai növénytermesztésben – első rész

  2014. április 09., szerda 10:44 Szántóföld

  A hazai ökológiai gazdálkodás sikerágazatnak indult a nyolcvanas években, mára azonban Magyarország kiesett a térségi élmezőnyből. Ha a statisztikákra tekintünk, kiderül, tíz éve stagnál a hazai bio ágazat. Az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézetet éppen e tendencia megváltoztatása céljából hozták létre az alapítók. Legfontosabb...

 • Kwizda: Lomb- és kalászvédelmi stratégia

  2014. április 09., szerda 09:44 Szántóföld

  A kalászosok gombaölőszeres védelmét sokan rutinmunkának ítélik, pedig meglehetősen összetett kérdés. A védekezések eredményességét számos körülmény befolyásolja (nedvesség, hőmérséklet, szórófejek típusa, permetlé mennyiség, elővetemény stb.), amelyeket egyszerűen nem lehet „félvállról” kezelni. A maximális hatékonyság...

 • Hazánk több pontján is virágzik a repce

  2014. április 08., kedd 19:19 Szántóföld

  Virágzik a repce Nagykanizsa és Mezőkövesd határában határában is. Az MTI egyik képén a méhek porozzák, a másikon a gazdálkodó permetezi.

 • Mit jelentenek a védjegyek a biotermékeken?

  2014. április 08., kedd 14:16 Szántóföld

  Gyakran keresnek meg fogyasztók, gazdálkodók, esetenként egyetemi hallgatók, hogy a biotermékeken szereplő védjegyekről szeretnének többet tudni. Valóban ismertebbé váltak ezen védjegyek, sokukhoz valamilyen különleges minőséget is társítanak a fogyasztók, tekintsük át, melyik mit takar.

 • AGRO.bio az új „agrár-szupermárka”

  2014. április 08., kedd 11:59 Szántóföld

  A mezőgazdasági mikrobiológiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. elnyerte a Business Superbrands címet. A mindössze 13 éve alapított, 100%-ban magyar tulajdonú cég a BactoFilŸ komplex talajbaktérium termékcsalád forgalmazásával a termékkategória piacvezetője. Aktívan részt vesz a termőföld megőrzése és javítása érdekében a...

 • GOSZ: folynak a tavaszi munkák, de hiányzik a csapadék a földeknek

  2014. április 07., hétfő 13:12 Szántóföld

  Mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik a földeknek, ezért most leginkább esőre volna szükség az őszi kalászosok fejlődéséhez, a további tavaszi munkák, mint például a vetés, elvégzéséhez - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseket

  2014. április 04., péntek 09:54 Szántóföld

  Elrendelte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes főosztálya az idei határszemle ellenőrzések végrehajtását - hívta fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca.

 • Miért egyedi a RADISTARTŸ TURBO gyökértömeg-növelő hatása?

  2014. április 02., szerda 09:46 Szántóföld

  Napjaink kiszámíthatatlan termesztési körülményei mellett a mikrogranulált starter (indító) műtrágyák szakmai indoka és technológiai alkalmazása nem vitatott, így mind a kapás, mind a sűrű sorban vetett növények esetében bizonyított az alkalmazásuk termésnövelő szerepe. Ezen indokra alapozottan a mikrogranulált starter műtrágyák piaci...

 • PR37N01: A TERMÉS- BIZTONSÁG!

  2014. április 02., szerda 08:21 Szántóföld

  Magyarország legnépszerűbb kukoricahibridje a PR37N01. Népszerűsége évről évre nő. 2013-ban már 100000 hektár felett termesztették. Mi is áll e nagy népszerűség hátterében? Minek is köszönhető a kukoricatermesztők ilyen nagy mértékű bizalma?

 • A WTO elnöke szerint a termelők helyett a jövőben fontosabb lesz a fogyasztók védelme

  2014. április 01., kedd 20:27 Szántóföld

  Előtérbe kell helyezni az innovációt és a tudástranszfert annak érdekében, hogy felgyorsuljon a fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés iránti igény - hangzott el a Forum for Agriculture (FFA) 2014 című keddi nemzetközi tanácskozáson Brüsszelben.

 • Tiszta búza, rendes ház…

  2014. március 31., hétfő 16:48 Szántóföld

  A környezettudatos ember egyik alapvető ismérve, hogy rendet, tisztaságot tart maga körül és környezetében. A jó gazda ugyanezt teszi földjei, jószágai esetében. Az idilli állapot elérése azonban sajnos nem mindig sikerül. A jó szándék és a tenni akarás a legtöbb esetben meg van bennünk, a hiba általában a rossz megoldásokból ered. Súlyos...

 • Hogyan értelmezzük a talajvizsgálati eredményeket?

  2014. március 31., hétfő 08:44 Szántóföld

  A jogszabályi kötelezettségek teljesítése miatt egyre több gazdálkodónak kötelező talajvizsgálat, sajnos azonban - tisztelet a kivételnek - az eredmények gyakran a fiókba kerülnek és ott is maradnak, legfeljebb hatósági ellenőrzéskor kerülnek újra elő…

 • Kukorica vetőmag katalógusok 2014-re! (Letölthető!)

  2014. március 30., 12:18 Szántóföld

  Legyen idén is Önnek a legtöbb, legszebb, legjobb kukoricája! Mi segítünk az ideális vetőmag megtalálásában, ezért összegyűjtöttük a 2014-es kukorica vetőmag katalógusokat, válasszon innen! Caussade, Dekalb, Euralis, GabonaKutató, KWS, Limagrain, Marton Genetics, Pioneer, RAGT, Saaten-Union és Syngenta egy helyen!

 • A hasonló még nem ugyanaz!

  2014. március 29., szombat 06:43 Szántóföld

  A KARATE 1980-as évek közepe óta világszerte ismert, meghatározó és vezető rovarölő szer. Hatóanyaga a lambda-cyhalotrin a szintetikus piretroidok közé tartozik, kontakt módon és gyomorméregként hat a kártevők idegi működésére.

 • Időben döntsön, hogy ne dőljön...

  2014. március 29., szombat 06:17 Szántóföld

  Az intenzív gabonatermesztés alapvető technológiai eleme a szárszilárdítás és növekdésszabályozás. A Syngenta a Moddus 250 EC szárszilárdító készítményt ajánlja a magas termésszintet megcélzó termelőknek.

 • Veszprém megyében elővásárlással előzte meg az állam a termőföldek külföldi kézbe jutását

  2014. március 28., péntek 11:34 Szántóföld

  Elővásárlással akadályozta meg az állam, hogy a jogszabályokat kijátszva termőföldek kerüljenek külföldi kézbe Veszprém megyében: 425 millió forint értékben, több településen, összesen 363 hektár földhöz jutott az állam - jelentette be Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a veszprémi kormányhivatalban pénteken.

 • Brokkoli termesztése

  2014. március 28., péntek 09:26 Szántóföld

  Az elfogyasztott zöldségmennyiséget illetően sokat javult a hazai primőrfogyasztás, jelenleg 300 g/nap (110 kg/év) körül mozog, ha hozzáadjuk a gyümölcsöt és az ivólevek fogyasztását, elérjük az EU által ajánlott 400g/nap zöldség-gyümölcs fogyasztási szintet. (Ez európai vonatkozásban is kiemelkedőnek számít, mindössze 4-5 ország éri el...

 • A diffúz vízszennyezésért a mezőgazdaság is felelős

  2014. március 27., csütörtök 14:06 Szántóföld

  A vízszennyezésekben diffúz és pontszerű terhelés különböztethető meg. A diffúz szennyezés nem pontszerű terhelés, azaz területileg vagy vonal mentén megoszló emissziós forrásokból származtatott együttes szennyezőanyag-terhelés.

 • Gyorsult a gabona átvétele Szabolcs-Szatmár-Beregben

  2014. március 27., csütörtök 13:12 Szántóföld

  Gyorsabb lett a mezőgazdasági termények átvétele és rakodása Vásárosnaményban. A térség meghatározó vállalkozása, a Csekő-Ker Kft. több mint 20 millió forintos beruházásával hatékonyabbá vált az árumozgatás. A projekt költségeinek felét az Európai Unió vállalta.

 • Permetezési tippek 2014-ben

  2014. március 27., csütörtök 10:35 Szántóföld

  A növényvédelem az egyik legfontosabb szerepet játssza a növénytermesztésben. Az Agroinform most is összegyűjtötte a hazai cégek termékeit. Letölthető Arysta, Bayer, BASF, Dow AgroScience, DuPont, Kwizda Agro, Makhtesim, Nufarm, Sumi Agro és Syngenta termékkatalógusok, technológiai füzeteket! Nézze meg most!

 • Az Agrova Kft. küldetése a fenntartható magyar mezőgazdaságért

  2014. március 26., szerda 15:41 Szántóföld

  A termőtalaj a mezőgazdasági termelés és a földi élet alapja. ”A termőföldet unokáinktól kaptuk kölcsön.” Nem mindegy hogyan hasznosítjuk.

 • Munkavédelem a kémiai növényvédelemben II. rész

  2014. március 26., szerda 13:13 Szántóföld

  A peszticid-használat jellemzői, a védőeszközök mezőgazdasági használata. Gyakorlatias egyénvédelmi megoldási lehetőségek

 • A Syngenta szakmai állásfoglalása a magas olajsavas (HO) napraforgó termelésében alkalmazandó izolációs távolságról

  2014. március 26., szerda 11:52 Szántóföld

  A 2000-es évek eleje óta, amikor hazánkban a növénytermesztők elsőként fogtak magas olajsavas (HO) napraforgók termelésébe, adott volt a kérdés: kell-e, és ha kell, akkor mekkora izolációs távolságot kell alkalmazni, hogy a végtermék a termeltetési szerződésekben foglalt követelményeknek megfeleljen.

 • Célzott védekezés a kritikus időszakban repcében fénybogarak ellen!

  2014. március 26., szerda 11:22 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce egyik legismertebb és legjelentősebb kártevője a repcefénybogár (Meligethes aeneus). Kora tavasztól folyamatosan megtalálható a repce táblákon, a legnagyobb veszélyt mégis a zöldbimbós állapotban lévő növényekre jelenti. Az imágók előjövetele telelőhelyükről 9-10 °C léghőmérséklet mellett kezdődik el.

 • Inazuma- egyedülálló megoldás a repce kártevői elleni védekezésben

  2014. március 26., szerda 08:34 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce hazai vetésterületének folyamatos bővülése és a termesztés intenzifikációja magával hozta a kártevők fajspektrumának és egyedszámának jelentős növekedését. Ebből egyenesen következik, hogy az eredményes növényvédelemben, napjainkban még inkább kiemelt szerep hárul rovarkártevők elleni hatékony védekezési technológiák...

 • Megújult a Win-Peszti növényvédő szer adatbázis

  2014. március 25., kedd 11:09 Szántóföld

  Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek naprakészen frissített elektronikus adatbázisa. „A professzionális, tudatos és környezetkímélő növényvédelmi szakember programja.”

 • Ökológiai távlatok a növénytermesztésben

  2014. március 25., kedd 10:44 Szántóföld

  Az ökoszisztémák szerkezete: Az ökológiai rendszer (ökoszisztéma) magában foglalja az élőlényeket, élettelen környezetüket és kapcsolataikat. Minden közösségszintű ökológiai rendszer a következő alapvető alkotóelemekre tagolódik: abiotikus környezet, termelők (producensek), fogyasztók (konzumensek) és lebontó szervezetek. Általánosabban,...

 • KASSIUS - Ha szeretne 30%-kal több gyökértömeget!

  2014. március 19., szerda 10:16 Szántóföld

  Válassza Ön is a KWS kukorica hibridjét! A KASSIUS második esztendeje vezeti sikeresen a KWS hadjáratát. Minden termesztési körülmény között, az ország egész területén nyert meg ütközeteket más KWS hibridekkel együtt.

 • SAATEN-UNION kukorica hibridek a legjobbak között

  2014. március 17., hétfő 12:00 Szántóföld

  A SAATEN-UNION nemesítési, termékfejlesztési és üzemi tapasztalatainak birtokában alakítja ki kukorica vetőmagajánlatát, melyet termesztéstechnológiai javaslatok megfogalmazásával egészít ki évről-évre. Így a SAATEN-UNION hibridkukorica vetőmagkínálata a hazai termesztés körülményeihez jól alkalmazkodó hibridekből áll, melyek eltérő...

 • BIOFIL Talajoltó baktérium készítmények – a növényre váltott tudomány

  2014. március 14., péntek 12:04 Szántóföld

  Talajpecifikus baktérium készítmények jelennek meg idén tavasszal BIOFIL néven a növénytermesztők szolgálatára, a talajélet javítására, a növények támogatására. Magyar kutatók által fejlesztett, magyar termék, magyar gazdáknak és magyar földbe.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]