Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Újra a talajvizsgálati eredményekről

  2014. május 07., szerda 21:14 Szántóföld

  A talajok tápelem tartalmának értelmezése látszólag egyszerű feladat, látszólag. Második rész.

 • Bemutatkozik a Hódagro Zrt.

  2014. május 07., szerda 09:30 Szántóföld

  A Hódagro Zrt. Csongrád megye egyik legnagyobb - 4500 hektár szántóterületen gazdálkodó - mezőgazdasági üzeme. Az átmeneti nehézségek kezelésére (2001 év őszén még banki biztost neveztek ki a cég élére) az új vezetés, Szabó Lajos irányítása alatt, nagyon bátor eszközökhöz nyúlt, hogy újra talpra állítsa a céget.

 • A mezőgazdasági inputok forgalmáról

  2014. április 30., szerda 20:40 Szántóföld

  A repce esetében megtörtént a repce fénybogár elleni védekezés is, a kalászosoknál pedig a levéltetvek felbukkanása ad okot a védelemre.

 • Kukorica gyomirtása egyszerűen és szakszerűen Nic-It Turbo-val

  2014. április 30., szerda 16:44 Szántóföld

  A kukorica gyomirtási technológiákban a csapadék bizonytalansága miatt előtérbe kerültek a kelés utáni gyomszabályozási megoldások. Ezek a technológiák a csapadéktól függetlenek és olcsó, de hatékony megoldást kínálnak a termelők számára. Fontos, hogy az ilyen készítmény széles hatásspektrummal rendelkezzen, és ne bántsa a kukoricát.

 • Az ön földje tiszta?

  2014. április 30., szerda 13:36 Szántóföld

  Az időjárás kedvezett a gyomnak, már most is lehet védekezni a parlagfű ellen –figyelmeztet a VM.

 • K+S KALI GmbH szakmai fórum - Alapozzuk meg a sikeres betakarítást, szüretet! (+Videó!)

  2014. április 30., szerda 08:23 Szántóföld

  A K+S KALI GmbH szakmai fórumán a Kálium és Magnézium kevéssé ismert hatásairól hallhattak érdekes előadásokat a résztvevők. Hogyan alapozzuk meg a sikeres betakarítást, a nagy tömegű termést?

 • Kipróbált megoldások a repce pergésveszteségének csökkentésére

  2014. április 29., kedd 08:39 Szántóföld

  Több éves kísérleti eredmények igazolják, hogy a veszteség döntő része az érés során kipergett magokból adódik. A pergésveszteség csökkentésére mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 • Új lehetőség a kukorica rovarkártevői elleni védelemben

  2014. április 28., hétfő 16:01 Szántóföld

  Hazánk legnagyobb szántóföldi kultúrájában – a kukoricában – a gyomirtás után a második leggyakrabban felmerülő kérdés a rovarkártevők elleni védelem szükségessége/lehetősége.

 • Tavaszi növények vetése Tolnában

  2014. április 25., péntek 10:28 Szántóföld

  A VM tájékoztatása szerint a kukorica felét már elvetették, a napraforgó vetése pedig a végéhez közeledik. Az őszi gabonák épek, jól teleltek.

 • Több mint 4800 hektár dohányt ültetnek az idén

  2014. április 22., kedd 18:40 Szántóföld

  A tavalyihoz hasonlóan, az idén is több mint 4800 hektár dohányt ültetnek a gazdálkodók - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

 • Honnan származnak az üvegházhatást okozó gázok?

  2014. április 22., kedd 15:55 Szántóföld

  Az üvegházhatást okozó gázok forrásai: tevékenységek (például mezőgazdaság,földhasználat is) és területek, kontinensek szerinti bontásban.

 • Kutatások a szántóföldi növénytermesztésben

  2014. április 20., 17:19 Szántóföld

  A mezőgazdaság termelési szerkezetét számos tényező kölcsönhatása határozza meg, így például a környezeti adottságok, az ezek mentén vagy éppen ellenében kialakuló termelési hagyományok, valamint a piac igénye, továbbá a szakpolitika és a támogatási rendszer. Ezen tényezők változása szerkezetváltást indíthat el a mezőgazdaságban. Az...

 • Mire használjuk el a vizet?

  2014. április 18., péntek 12:30 Szántóföld

  Aminek jelenléte olyan természetes számunkra, mint egy pohár vízé, meg sem fordul a fejünkben arra gondolni, hogy ez a forrás bizony véges. És azt vajon tudjuk, hogy mire és mennyi vizet használunk el naponta? Most nyomon követhető a víz útja!

 • Az időtálló SUMICORN, számokban

  2014. április 16., szerda 14:58 Szántóföld

  Korábbi szakcikkünkben előre vetítettem, hogy a cikket olvasók részére későbbi lapszámban több új információt közlünk a Sumicornról és a gyomirtás területéről egyaránt. Az előző cikkben az alapok meghatározásra kerültek és mind az új teljesítményre, mind pedig az időtállóságra megadtuk a szakmai válaszokat. Elöljáróban annyit, hogy a...

 • Ígéretesen fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében

  2014. április 16., szerda 09:39 Szántóföld

  A csapadékhiány ellenére április elején a megszokottnál erősebb a növényállomány az őszi búza és az őszi káposzta repce táblákban Békés megyében - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága főtanácsosa az MTI-t.

 • Phylazonit-üzemben járt a GOSZ elnöksége

  2014. április 14., hétfő 11:29 Szántóföld

  A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) kihelyezett elnökségi ülést tartott Beszterecen, az Agrova Kft. által forgalmazott Phylazonit talajoltó anyagot előállító üzemben. A GOSZ elnökségi tagjai között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is jelen volt.

 • Superbrands díjat kapott az AGRO Bio Kft.

  2014. április 13., 14:44 Szántóföld

  A Magyar Termék Nagydíj és a Magyar Brands elismerések után, mára a nemzetközi hitelességet jelentő Superbrands védjegyet is megkapta a 100%-ban magyar tulajdonú AGRO.bio Kft. A munka azonban csak itt kezdődik! - Videónkból kiderül, hogy milyen eszközökkel harcol a társaság az egészséges talajéletért vívott küzdelemben.

 • A vetési munkálatokat ugyan segíti a száraz idő, de hiányzik a csapadék a földekből

  2014. április 09., szerda 11:08 Szántóföld

  Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok - az árpa és a zab - vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idő, de egyes megyékben jelentős mennyiségű csapadék hiányzik a földekből - mondták el az MTI által megkérdezett Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar, Békés, és Zala...

 • Kutatások az ökológiai növénytermesztésben – első rész

  2014. április 09., szerda 10:44 Szántóföld

  A hazai ökológiai gazdálkodás sikerágazatnak indult a nyolcvanas években, mára azonban Magyarország kiesett a térségi élmezőnyből. Ha a statisztikákra tekintünk, kiderül, tíz éve stagnál a hazai bio ágazat. Az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézetet éppen e tendencia megváltoztatása céljából hozták létre az alapítók. Legfontosabb...

 • Kwizda: Lomb- és kalászvédelmi stratégia

  2014. április 09., szerda 09:44 Szántóföld

  A kalászosok gombaölőszeres védelmét sokan rutinmunkának ítélik, pedig meglehetősen összetett kérdés. A védekezések eredményességét számos körülmény befolyásolja (nedvesség, hőmérséklet, szórófejek típusa, permetlé mennyiség, elővetemény stb.), amelyeket egyszerűen nem lehet „félvállról” kezelni. A maximális hatékonyság...

 • Hazánk több pontján is virágzik a repce

  2014. április 08., kedd 19:19 Szántóföld

  Virágzik a repce Nagykanizsa és Mezőkövesd határában határában is. Az MTI egyik képén a méhek porozzák, a másikon a gazdálkodó permetezi.

 • Mit jelentenek a védjegyek a biotermékeken?

  2014. április 08., kedd 14:16 Szántóföld

  Gyakran keresnek meg fogyasztók, gazdálkodók, esetenként egyetemi hallgatók, hogy a biotermékeken szereplő védjegyekről szeretnének többet tudni. Valóban ismertebbé váltak ezen védjegyek, sokukhoz valamilyen különleges minőséget is társítanak a fogyasztók, tekintsük át, melyik mit takar.

 • AGRO.bio az új „agrár-szupermárka”

  2014. április 08., kedd 11:59 Szántóföld

  A mezőgazdasági mikrobiológiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. elnyerte a Business Superbrands címet. A mindössze 13 éve alapított, 100%-ban magyar tulajdonú cég a BactoFilŸ komplex talajbaktérium termékcsalád forgalmazásával a termékkategória piacvezetője. Aktívan részt vesz a termőföld megőrzése és javítása érdekében a...

 • GOSZ: folynak a tavaszi munkák, de hiányzik a csapadék a földeknek

  2014. április 07., hétfő 13:12 Szántóföld

  Mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik a földeknek, ezért most leginkább esőre volna szükség az őszi kalászosok fejlődéséhez, a további tavaszi munkák, mint például a vetés, elvégzéséhez - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.

 • A Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseket

  2014. április 04., péntek 09:54 Szántóföld

  Elrendelte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes főosztálya az idei határszemle ellenőrzések végrehajtását - hívta fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca.

 • Miért egyedi a RADISTARTŸ TURBO gyökértömeg-növelő hatása?

  2014. április 02., szerda 09:46 Szántóföld

  Napjaink kiszámíthatatlan termesztési körülményei mellett a mikrogranulált starter (indító) műtrágyák szakmai indoka és technológiai alkalmazása nem vitatott, így mind a kapás, mind a sűrű sorban vetett növények esetében bizonyított az alkalmazásuk termésnövelő szerepe. Ezen indokra alapozottan a mikrogranulált starter műtrágyák piaci...

 • PR37N01: A TERMÉS- BIZTONSÁG!

  2014. április 02., szerda 08:21 Szántóföld

  Magyarország legnépszerűbb kukoricahibridje a PR37N01. Népszerűsége évről évre nő. 2013-ban már 100000 hektár felett termesztették. Mi is áll e nagy népszerűség hátterében? Minek is köszönhető a kukoricatermesztők ilyen nagy mértékű bizalma?

 • A WTO elnöke szerint a termelők helyett a jövőben fontosabb lesz a fogyasztók védelme

  2014. április 01., kedd 20:27 Szántóföld

  Előtérbe kell helyezni az innovációt és a tudástranszfert annak érdekében, hogy felgyorsuljon a fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés iránti igény - hangzott el a Forum for Agriculture (FFA) 2014 című keddi nemzetközi tanácskozáson Brüsszelben.

 • Tiszta búza, rendes ház…

  2014. március 31., hétfő 16:48 Szántóföld

  A környezettudatos ember egyik alapvető ismérve, hogy rendet, tisztaságot tart maga körül és környezetében. A jó gazda ugyanezt teszi földjei, jószágai esetében. Az idilli állapot elérése azonban sajnos nem mindig sikerül. A jó szándék és a tenni akarás a legtöbb esetben meg van bennünk, a hiba általában a rossz megoldásokból ered. Súlyos...

 • Hogyan értelmezzük a talajvizsgálati eredményeket?

  2014. március 31., hétfő 08:44 Szántóföld

  A jogszabályi kötelezettségek teljesítése miatt egyre több gazdálkodónak kötelező talajvizsgálat, sajnos azonban - tisztelet a kivételnek - az eredmények gyakran a fiókba kerülnek és ott is maradnak, legfeljebb hatósági ellenőrzéskor kerülnek újra elő…

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]