Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Világfórum és kiállítás a családi gazdaságokról Budapesten

  2014. február 18., kedd 15:57 Szántóföld

  A világ családi gazdálkodásainak felvirágoztatása érdekében találkoznak a magyar fővárosban március 5-én és 6-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak miniszterei, tudósok és civil szervezetek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az esemény házigazdája kedden az MTI-vel.

 • Vertimec Pro – zárja ki a kártevőket! Megbízható hatóanyag új formulációban.

  2014. február 18., kedd 10:22 Szántóföld

  A Vertimec Pro 2014-től új, felhasználóbarát formu-lációval áll a termelők rendelkezésére atka, tripsz és aknázólégy problémák leküzdésére, számos kultúrában – gyümölcsösöktől kezdve, zöldségkultúrákon és dísznövényeken át egészen a kukorica vetőmag előállításig.

 • Calaris Pro – A gyom feladja

  2014. február 18., kedd 10:11 Szántóföld

  Az első, kifejezetten magyar gyom-, talaj, - és kukoricatermesztési viszonyokra kifejlesztett gyomirtó szer

 • Kalászos fungicidek a Syngentától

  2014. február 18., kedd 09:55 Szántóföld

  A kalászos növényvédelmi program elengedhetetlen részei a kiváló gombaölő készítmények! Ha valami pluszt is adnak, az már a hab a tortán...

 • Népszavazást tartanak Litvániában a külföldiek földvásárlásának további tilalmáról

  2014. február 18., kedd 09:03 Szántóföld

  Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírásmennyiség - jelentette be a balti ország választási bizottsága hétfő este. Elemzők szerint a májusban lejáró tilalom folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené,...

 • Fazekas szerint a hazai termőföld kérdése magyarokra tartozó ügy

  2014. február 18., kedd 08:18 Szántóföld

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tesz.

 • Az osztrák agrárminiszter szerint az EU megvizsgálja a magyar földtörvényt

  2014. február 18., kedd 07:59 Szántóföld

  Az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt - közölte hétfőn Brüsszelben Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter.

 • VM: a kormány mindent megtesz a 1507-es génmódosított kukorica termesztése ellen

  2014. február 17., hétfő 15:02 Szántóföld

  A kormány ezúttal is minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy senki ne termessze a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukoricát Magyarországon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI megkeresésére.

 • Jakab: az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés

  2014. február 17., hétfő 14:42 Szántóföld

  Az öntözés fejlesztésével jelentősen növelhető a mezőgazdasági termelés – jelentette ki Jakab István, az országgyűlés alelnöke hétfőn Mindszenten.

 • VM: erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája

  2014. február 13., csütörtök 17:27 Szántóföld

  Egyre jobban erősödik a közép-kelet-európai régió GMO-ellenes politikája, ami legfőképpen a magyar kormány lobbitevékenységének és határozott fellépésének köszönhető - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság a közeljövőben határoz egy...

 • Génmódosított kukorica - Az Európai Bizottságnak nincs joga visszavonni az engedélyezési javaslatot (+vetésterületi grafikon)

  2014. február 13., csütörtök 09:38 Szántóföld

  Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt - közölte szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület...

 • TROPICAL DENTˆ az egyedülálló genetika a kukorica termesztésben - Az EURALIS megújult hibrid választéka

  2014. február 12., szerda 15:17 Szántóföld

  2014. tavaszán cégünk, az Euralis Kft. a magyar piacon egy teljesen új genetikai háttérrel rendelkező kukorica hibrid családot vezet be, Tropical Dentˆ néven.

 • Határozott magyar "nem" a genetikailag módosított kukoricára

  2014. február 12., szerda 10:12 Szántóföld

  Az Általános Ügyek Tanácsának mai, február 11-i ülésén szavaztak a tagállamok miniszterei a 1507 génmódosított kukoricáról. A tagállamok elsöprő többsége ellenezte a termesztés engedélyezését, ami ennek ellenére mégis zöld utat kap az Európai Bizottságtól.

 • RAPOOL – apró részletek a csúcshozamért

  2014. február 12., szerda 09:07 Szántóföld

  Mikroelemek a repcetermesztésben: A sikeres repcetermesztés érdekében a legapróbb részletekről sem szabad megfeledkezni. Ez különösen igaz a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátásra. Kis mennyiségük ellenére a bór, a mangán, a cink, a réz és a molibdén mikroelemek jelentősen befolyásolják a repcetermesztés sikerét. Nem csak tápanyagként...

 • A Bizottság dönt a génmódosított kukorica engedélyezéséről

  2014. február 11., kedd 19:52 Szántóföld

  Hiába ellenezte az uniós tagállamok döntő többsége kedden a szakminiszterek tanácskozásán a Pioneer 1507-es génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó engedélyezési kérelem megadását, a szavazati súlyok arányában nem volt meg a kellő, minősített többség ahhoz, hogy elutasítsák azt, így az ügyben már az Európai Bizottság hivatott...

 • Talajélet: Nagy Bálint dr. intelmei

  2014. február 10., hétfő 16:13 Szántóföld

  Szerkesztett beszélgetés dr. Nagy Bálint ny. egyetemi tanárral talajról, termelési rendszerről, közhaszonról

 • Mi határozza meg a talajok terménységét?

  2014. február 10., hétfő 12:48 Szántóföld

  Teszik fel gyakran ezt kérdést a gyakorló gazdálkodók, mely kérdést bizony nem is egyszerű megválaszolni.

 • Talajszakértői tanácsadás a gazdálkodókért 2014 - Talajoltást Phylazonittal! (+Videó)

  2014. február 10., hétfő 12:28 Szántóföld

  Új célokkal, új hivatással indította az évet az Agrova Kft. Talajszakértői tanácsadó programjukkal a növénytermesztés alapját jelentő termőtalaj okos használata – és a talajélet megóvása mellett kampányoltak az AGROmashExpo-n is.

 • A forgatás nélküli technológia nemcsak lehetőség, hanem kényszer is

  2014. február 10., hétfő 10:23 Szántóföld

  Sokszor, sokféle formában olvashattuk már hazánk klímájáról azt, hogy „aszályra hajló”, amit az elmúlt 10 év évjáratainak ismeretében inkább úgy lenne érdemes pontosítani, hogy „szélsőségekre hajló”. 2001 óta mindössze három olyan év volt, melynek időjárása növénytermesztési szempontból optimálisnak mondható, míg a...

 • Alkalmazkodó és klímakár csökkentő talajművelés

  2014. február 10., hétfő 10:21 Szántóföld

  „A Contivo™ program szakmai céljai közül meghatározó a talaj védelme, szerkezetének megóvása, a vízmegőrző képességének javítása. A program a megfelelő gépi háttér kialakítása mellett nagy fi gyelmet fordít a talajművelési szemlélet váltására, talajaink alapos ismeretére, mert ennek hiányában a várt siker elmarad. A következő...

 • Döntsön tudatosan! - Fertilia-technológia, ahol a növény a főszereplő!

  2014. február 10., hétfő 08:31 Szántóföld

  A jelen növénytermesztésével szemben már szinte követelmény, hogy gazdaságos és környezetkímélő legyen, alkalmazkodjon az ökológiai és ökonómiai viszonyokhoz, előtérbe helyezve a természetes erőforrások védelmét, így a talaj termékenységének megóvását. A piaci versenyképesség szempontjából a növénytermesztési technológiák szerves része a...

 • Bitay Márton: Megtízszereztük az állami földet bérlők számát (frissített + videó!)

  2014. február 07., péntek 17:22 Szántóföld

  Amíg 2010-ben 600 ezer hektár állami földre 600 szerződést vettek számba, addig mostanra 221 ezer hektárra 6 ezer győztest hirdetett a kormány - mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramért felelős államtitkár pénteken Győrben tartott sajtótájékoztatóján, amelyet követően földhaszonbérleti szerződéseket is átadott.

 • Talajtudnivalók 2013

  2014. február 07., péntek 15:55 Szántóföld

  Az emberiség földi létének alapja a növények azon képessége, hogy vízből és széndioxidból a napfény hatására szénhidrátot képesek szintetizálni.

 • Felszívódó csávázószerek használatának méhekre gyakorolt hatásáról

  2014. február 07., péntek 15:23 Szántóföld

  Gyakorlati tapasztalatok és mért adatok: Tóth Péter növényvédelmi szakmérnök, OMME szaktanácsadó előadásának cikk változata (Agroinform Szaklap, 2014.01. lapszám)

 • Korai szabadföldi káposztafélék tápanyagellátása

  2014. február 07., péntek 15:08 Szántóföld

  A hajtatott és korai szabadföldi káposztafélék évek óta jó exportcikknek bizonyultak az északi (Skandináv, Balti), de néhány nyugati ország (Ausztria, Németország) piacán is, ahol ugyan jelentős versenytársaink is vannak (pl. Macedónia, Szerbia, Bulgária vagy Románia, de ide sorolhatók a lengyelek is a tárolt kínai kellel), akik...

 • Lumax – A legjobb a kukoricánknak

  2014. február 07., péntek 10:21 Szántóföld

  Gyomirtás: egyszerűen, profi módon, minél korábban, biztonságosan, a maximális termésre törekedve, jövedelmezően.

 • Genetikai előrehaladás a Syngenta új kukorica hibridjeivel

  2014. február 07., péntek 09:47 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés változatos és kihívásokkal teli. Gyakran feltesszük magunknak a kérdést, mivel lehetne jobbá, biztonságosabbá tenni termelésünk színvonalát. Keressük azokat az agrotechnikai elemeket és legfőképpen a megfelelő genetikai potenciállal rendelkező hibridet, amivel sikerre vihetjük növénytermesztésünket.

 • Seguris a kalászosokban

  2014. február 07., péntek 09:34 Szántóföld

  Új hatóanyag a még hatékonyabb gombák elleni védelem és termésfokozás érdekében – ismerje meg a Syngenta új kalászos gombaölőszerét, a Seguris-t!

 • GRAMIN – szuperszelektív egyszikűirtó a Nufarmtól

  2014. február 07., péntek 09:29 Szántóföld

  A gyomokkal versengő, fiatal kultúrnövények megfelelő védelme a jövedelmező növénytermesztés alapeleme.

 • Syngenta újdonságok 2014 - Kukorica, napraforgó és kalászos kultúrákban! (+Videó!)

  2014. február 05., szerda 14:43 Szántóföld

  Rendhagyó szezonnyitó rendezvénnyel indította az évet a Syngenta Kft. A különleges látványelemekkel színesített prezentáció mondanivalója is temérdek újdonságot jelentett a gazdálkodóknak.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]