Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Veszprém megyében elővásárlással előzte meg az állam a termőföldek külföldi kézbe jutását

  2014. március 28., péntek 11:34 Szántóföld

  Elővásárlással akadályozta meg az állam, hogy a jogszabályokat kijátszva termőföldek kerüljenek külföldi kézbe Veszprém megyében: 425 millió forint értékben, több településen, összesen 363 hektár földhöz jutott az állam - jelentette be Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a veszprémi kormányhivatalban pénteken.

 • Brokkoli termesztése

  2014. március 28., péntek 09:26 Szántóföld

  Az elfogyasztott zöldségmennyiséget illetően sokat javult a hazai primőrfogyasztás, jelenleg 300 g/nap (110 kg/év) körül mozog, ha hozzáadjuk a gyümölcsöt és az ivólevek fogyasztását, elérjük az EU által ajánlott 400g/nap zöldség-gyümölcs fogyasztási szintet. (Ez európai vonatkozásban is kiemelkedőnek számít, mindössze 4-5 ország éri el...

 • A diffúz vízszennyezésért a mezőgazdaság is felelős

  2014. március 27., csütörtök 14:06 Szántóföld

  A vízszennyezésekben diffúz és pontszerű terhelés különböztethető meg. A diffúz szennyezés nem pontszerű terhelés, azaz területileg vagy vonal mentén megoszló emissziós forrásokból származtatott együttes szennyezőanyag-terhelés.

 • Gyorsult a gabona átvétele Szabolcs-Szatmár-Beregben

  2014. március 27., csütörtök 13:12 Szántóföld

  Gyorsabb lett a mezőgazdasági termények átvétele és rakodása Vásárosnaményban. A térség meghatározó vállalkozása, a Csekő-Ker Kft. több mint 20 millió forintos beruházásával hatékonyabbá vált az árumozgatás. A projekt költségeinek felét az Európai Unió vállalta.

 • Permetezési tippek 2014-ben

  2014. március 27., csütörtök 10:35 Szántóföld

  A növényvédelem az egyik legfontosabb szerepet játssza a növénytermesztésben. Az Agroinform most is összegyűjtötte a hazai cégek termékeit. Letölthető Arysta, Bayer, BASF, Dow AgroScience, DuPont, Kwizda Agro, Makhtesim, Nufarm, Sumi Agro és Syngenta termékkatalógusok, technológiai füzeteket! Nézze meg most!

 • Az Agrova Kft. küldetése a fenntartható magyar mezőgazdaságért

  2014. március 26., szerda 15:41 Szántóföld

  A termőtalaj a mezőgazdasági termelés és a földi élet alapja. ”A termőföldet unokáinktól kaptuk kölcsön.” Nem mindegy hogyan hasznosítjuk.

 • Munkavédelem a kémiai növényvédelemben II. rész

  2014. március 26., szerda 13:13 Szántóföld

  A peszticid-használat jellemzői, a védőeszközök mezőgazdasági használata. Gyakorlatias egyénvédelmi megoldási lehetőségek

 • A Syngenta szakmai állásfoglalása a magas olajsavas (HO) napraforgó termelésében alkalmazandó izolációs távolságról

  2014. március 26., szerda 11:52 Szántóföld

  A 2000-es évek eleje óta, amikor hazánkban a növénytermesztők elsőként fogtak magas olajsavas (HO) napraforgók termelésébe, adott volt a kérdés: kell-e, és ha kell, akkor mekkora izolációs távolságot kell alkalmazni, hogy a végtermék a termeltetési szerződésekben foglalt követelményeknek megfeleljen.

 • Célzott védekezés a kritikus időszakban repcében fénybogarak ellen!

  2014. március 26., szerda 11:22 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce egyik legismertebb és legjelentősebb kártevője a repcefénybogár (Meligethes aeneus). Kora tavasztól folyamatosan megtalálható a repce táblákon, a legnagyobb veszélyt mégis a zöldbimbós állapotban lévő növényekre jelenti. Az imágók előjövetele telelőhelyükről 9-10 °C léghőmérséklet mellett kezdődik el.

 • Inazuma- egyedülálló megoldás a repce kártevői elleni védekezésben

  2014. március 26., szerda 08:34 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce hazai vetésterületének folyamatos bővülése és a termesztés intenzifikációja magával hozta a kártevők fajspektrumának és egyedszámának jelentős növekedését. Ebből egyenesen következik, hogy az eredményes növényvédelemben, napjainkban még inkább kiemelt szerep hárul rovarkártevők elleni hatékony védekezési technológiák...

 • Megújult a Win-Peszti növényvédő szer adatbázis

  2014. március 25., kedd 11:09 Szántóföld

  Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek naprakészen frissített elektronikus adatbázisa. „A professzionális, tudatos és környezetkímélő növényvédelmi szakember programja.”

 • Ökológiai távlatok a növénytermesztésben

  2014. március 25., kedd 10:44 Szántóföld

  Az ökoszisztémák szerkezete: Az ökológiai rendszer (ökoszisztéma) magában foglalja az élőlényeket, élettelen környezetüket és kapcsolataikat. Minden közösségszintű ökológiai rendszer a következő alapvető alkotóelemekre tagolódik: abiotikus környezet, termelők (producensek), fogyasztók (konzumensek) és lebontó szervezetek. Általánosabban,...

 • KASSIUS - Ha szeretne 30%-kal több gyökértömeget!

  2014. március 19., szerda 10:16 Szántóföld

  Válassza Ön is a KWS kukorica hibridjét! A KASSIUS második esztendeje vezeti sikeresen a KWS hadjáratát. Minden termesztési körülmény között, az ország egész területén nyert meg ütközeteket más KWS hibridekkel együtt.

 • SAATEN-UNION kukorica hibridek a legjobbak között

  2014. március 17., hétfő 12:00 Szántóföld

  A SAATEN-UNION nemesítési, termékfejlesztési és üzemi tapasztalatainak birtokában alakítja ki kukorica vetőmagajánlatát, melyet termesztéstechnológiai javaslatok megfogalmazásával egészít ki évről-évre. Így a SAATEN-UNION hibridkukorica vetőmagkínálata a hazai termesztés körülményeihez jól alkalmazkodó hibridekből áll, melyek eltérő...

 • BIOFIL Talajoltó baktérium készítmények – a növényre váltott tudomány

  2014. március 14., péntek 12:04 Szántóföld

  Talajpecifikus baktérium készítmények jelennek meg idén tavasszal BIOFIL néven a növénytermesztők szolgálatára, a talajélet javítására, a növények támogatására. Magyar kutatók által fejlesztett, magyar termék, magyar gazdáknak és magyar földbe.

 • Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság további növelése érdekében

  2014. március 13., csütörtök 12:03 Szántóföld

  A mezőgazdaságban használt termékek között az AGRO.bio Hungary Kft. március közepétől elsőként látja el termékeit (BactoFil) olyan egyedileg sorszámozott, hologram matricás zárjeggyel, amely kétségtelenül garantálja a termék valódiságát. Az AGRO.bio a fenntartható mezőgazdaság szolgálatával nem csak a biztonságos termesztést segíti, de...

 • Megkezdődött a tavaszi szántóföldi növények vetése Zala megyében

  2014. március 12., szerda 20:25 Szántóföld

  A tervek szerint az idén csaknem 58 ezer hektáron termelnek majd tavaszi vetésű szántóföldi növényeket - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

 • OTP Bank: érdemes lehet május 1-je után földet vásárolni

  2014. március 12., szerda 17:47 Szántóföld

  Azoknak, akik megfelelnek az új földforgalmi törvény rendelkezéseinek, érdemes a május 1-jét követő időszakra halasztaniuk vásárlásaikat az OTP Bank elemzői szerint, mert az előírások szigorodásának hatására az árak az elmúlt három év 20-30 százalékos emelkedését követően várhatóan stabilizálódni fognak.

 • SAATEN-UNION szójafajták: PEDRO és ORION

  2014. március 12., szerda 15:05 Szántóföld

  A szója termése – az élelmiszeripar, a takarmány-előállítás és az egyéb ipari célú felhasználás fokozott igénye miatt – rendkívül értékes. A termés piaca stabil, ezért az utóbbi években a termesztési kedv is növekedett. A SAATEN-UNION Hungária Kft. az elmúlt években, európai viszonylatban is számottevően növekvő területen...

 • Kalászosok gyomirtása Nuance Starral és Nuance Superrel

  2014. március 12., szerda 09:10 Szántóföld

  A csapadékos őszi időjárásnak és az enyhe télnek köszönhetően az ország jelentős területén a kalászosokban már most fejlett gyomnövényekkel találkozunk. Ezek a gyomnövények tavasszal a gabonával együtt fejlődve jelentős mennyiségű tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, ezért a gyomirtás különösen fontos lesz.

 • A nagy termőképességű repcét „Tápláljuk és védjük”

  2014. március 12., szerda 08:34 Szántóföld

  Kiemelkedő hozamra van nagy esélye a repcetermesztőknek, mert az őszi enyhe időjárás hosszú fejlődési időszakot biztosított, így a repcék erős gyökérzettel és jól differenciált oldalrügyekkel teleltek át!

 • Kisebb területen termel az idén kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon

  2014. március 11., kedd 20:42 Szántóföld

  Az idén a tavalyinál kisebb területen termel kukorica vetőmagot a DuPont Pioneer Magyarországon - tájékoztatta a cégcsoport közép-európai termelési igazgatója az MTI-t kedden.

 • Gabonatermesztők: ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota

  2014. március 11., kedd 14:41 Szántóföld

  Ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke kedden az MTI-nek.

 • Milyen műtrágyára van valóban szüksége az adott növénykultúrának? Mekkora dózisban? Mikor juttassuk azt ki?

  2014. március 10., hétfő 16:57 Szántóföld

  Hazánk agroökológiai feltételei kiváló lehetőséget biztosítanak a minőségi növénytermesztés számára. Azt, hogy Milyen műtrágyára, mekkora dózisban és mikor van szükség? elsősorban a talaj- és növényvizsgálatokból tudható meg teljes bizonyossággal.

 • Egészséges, jó minőségű búza hatékony technológiával

  2014. március 10., hétfő 11:02 Szántóföld

  Az Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet 53 éve alakult a Rába mentén, Vas megye Észak-keleti részén. Jelenleg 1500 hektár szántóterületen gazdálkodnak, de a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel és biogáz előállítással is foglalkoznak. A szántó terület kb. harmada minden évben kalászos, aminek nagyobb hányada...

 • A véletlennek köszönheti a Phylazonitot

  2014. március 07., péntek 13:05 Szántóföld

  Egy földcsere nyomán, majdhogynem véletlenül ismerkedett meg a Phylazonittal Csókási Lajos. A szabadbattyáni gazda azóta a talajoltás rendíthetetlen híve, földjein tavaly a napraforgó 4,8 tonna, a hibrid búza majd’ 10 tonna hozamot is produkált hektáronként.

 • A DuPont nélkül valami hiányzik

  2014. március 05., szerda 12:12 Szántóföld

  A DuPont™ kalászos gyomirtó szerei rendkívüli rugalmasságot, biztonságot, szabadságot nyújtanak a felhasználók számára. Valamennyi DuPont™ gabona herbicid kiemelkedő szelektivitással rendelkezik, így az őszi gabonák zászlós levelének megjelenéséig használható.

 • Mezei acat, fenyércirok, parlagfű és más nehezen irtható gyomnövény? Semmi gond!

  2014. március 05., szerda 10:32 Szántóföld

  Hazánk klímája megfelelő ahhoz, hogy eredményesen tudjunk kukoricát termeszteni. De ahogy az időjárás kedvez a kukorica fejlődéséhez, éppúgy kedvez a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő gyomnövényeinek is.

 • Megfelelő termőképesség és termésbiztonság csak egészséges, élő talajon várható

  2014. március 05., szerda 09:55 Szántóföld

  „élő, biológiailag aktív talajéletet kell fenntartani”.

 • Ma tartják a Családi gazdaságok világfórumát

  2014. március 04., kedd 06:12 Szántóföld

  A Budapest Kongresszusi Központban ma kezdődik a Családi gazdaságok világfóruma és találkozója, melyre több mint 20 miniszteri szintű delegáció érkezik a világ minden tájáról.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]