Sótonyban a Grapello Kft. és a KITE Zrt. közösen szervezték meg gyümölcs-gépesítési bemutatójukat, amelynek keretében ID David művelőeszközök és Mañez permetezők mellett megismerhették az érdeklődők a Tow and Blow szélgépet is. Egy új-zélandi cég által fejlesztett, fagyvédelemre szolgáló gépről van szó, melynek két típusa érthető el a KITE Zrt.-nél.

A 250-es jelzésű típus mintegy 3-4 hektárnyi gyümölcsültetvény tavaszi fagy elleni védelmére alkalmas, a 650-es jelzásű típus pedig körülbelül 7 hektárnyi területen alkalmazható hatékonyan, de ez függ természetesen a domborzattól és az ültetvény elhelyezkedésétől is.

Milyen előnyei vannak a Tow and Blow szélgépnek?

A Tow and Blow szélgépet Olajos Sándor, a KITE Zrt. termékmenedzsere mutatta be:

  • Mobil, vontatható eszköz, amelyet egy traktorral vagy egy pickuppal is ki lehet vinni az ültetvénybe. Nem igényel telepítési engedélyt a használata, sem betonalapot. A fagyvédelem szempontjából legideálisabb helyen kell felállítani, és máris működőképes.
  • Automatikus indítás funkcióval rendelkezik, azaz be lehet állítani, hogy milyen hőmérséklet-érték esetén kapcsoljon be. A kisugárzási fagyok ellen képes megvédeni az ültetvényt: a feljövő meleg levegőt visszaforgatja az ültetvénybe, így védi meg a fagyoktól a gyümölcsöst.
  • Beállítható, hogy forgó mozgást (szabályos alakú tábla esetén) vagy oszcilláló mozgást (szabálytalan alakú tábla esetén) végezzen az eszköz.
  • Karbantartási és üzemeltetési költségei alacsonyak.

Most pályázatból finanszírozható

Nem csak egy gépeladásról van szó, komplex csomagot ajánl a KITE Zrt.: szerviz, alkatrész-ellátás, cseregépprogram. Ha olyan műszaki probléma adódik, amit nem tudnak azonnal megoldani a KITE szakemberei, és fennáll a fagyveszély, akkor a nádudvari telephelyen rendelkezésre áll 5 db cseregép – mondta Sira Márk, a KITE Zrt. Kertészeti Üzletág igazgatója.

Várhatóan október végén írják ki azt a gépbeszerzési pályázatot, amelynek keretében fagyvédelmi gépeket tudnak beszerezni a gazdálkodók: a tervek szerint 80 %-os támogatással, egyéni pályázók számára is elérhető lesz. Ráadásul a KITE Hitelirodán keresztül egy nagyon kedvező, 2,5 százalékos kamatozású finanszírozási ajánlatot kínálnak a gépek mellé.

További részletekért és ajánlatokért keresse gépértékesítő kollégáinkat!

Lizák Gábor: (Kelet-Magyarország) +36 20 362 3372; Pálffy Ottó: (Nyugat-Magyarország) +36 20 362 3413