Állattenyésztés - Állattenyésztési hírek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Oroszország remélhetően márciusra feloldja a magyar sertéshús behozatali tilalmát

  2014. február 10., hétfő 14:55 Állattenyésztés

  Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmát - nyilatkozta Kardeván Endre magyar vidékfejlesztési államtitkár hétfőn a moszkvai Prodexpón.

 • VM: 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás

  2014. február 08., szombat 16:35 Állattenyésztés

  Jelentősen, 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás keretösszege az idén - jelentette be Czerván György a VII. Mangalica Fesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton Budapesten.

 • Farkas Zoltán szerint egyre fontosabb lesz hazánkban a horgászat és a halgazdálkodás

  2014. február 08., szombat 15:52 Állattenyésztés

  Felértékelődik Magyarországon a horgászat és a halgazdálkodás, a folyók és tavak megújítása, a jelenleginél sokkal gazdagabb és értékesebb halállomány jobban kiszolgálja a horgászokat és vonzza a horgászturizmust.

 • Egy lovarda is elfér a Lindab Systemline csarnokában

  2014. január 29., szerda 19:30 Állattenyésztés

  Interjú a nyírtassi lovarda tulajdonosával és az épület kivitelezőjével

 • Tetemes károkat okoznak a kormoránok a Balatonnál

  2014. január 27., hétfő 20:53 Állattenyésztés

  Óriási gondot okoznak az egyre növekvő számú kormorán-rajok a Balatonnál, amelyek a becslések szerint évente minimum száz tonna halat esznek meg, s amelyek balatoni gyérítéséhez eddig hiába kért engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. - tájékoztatta Havranek Mihály, a cég vagyonvédelmi és halőrzési vezetője az MTI-t hétfőn.

 • VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

  2014. január 27., hétfő 16:30 Állattenyésztés

  Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai alapján pozitív folyamatok indultak el az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése hatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

 • Tejüzemet avattak Mórichidán

  2014. január 24., péntek 17:02 Állattenyésztés

  Mintegy 150 millió forintból megépült tejüzemet avatott pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán a Mórich Kft.; az üzem egyik feladata a társaság saját tejtermelésének feldolgozása, de a későbbiekben azzal is számolnak, hogy a környékbeli termelőktől vásárolnak fel alapanyagot.

 • Czerván György: a sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut (+videó!)

  2014. január 23., csütörtök 18:33 Állattenyésztés

  A sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut, csakúgy, mint a múlt évben - közölte Czerván György csütörtökön a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

 • VM-rendelet a sertésállomány PRRS-fertőzöttségtől való mentesítéséről

  2014. január 20., hétfő 17:55 Állattenyésztés

  Elkészült a vidékfejlesztési miniszter rendelete a magyar sertésállomány PRRS-fertőzöttségtől mentesítésének szabályairól, amelynek betartatása alapvető az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése érdekében - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-t hétfőn. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és január 31-én...

 • Egy szarvasmarhatenyésztő telep felfuttatásának története

  2014. január 20., hétfő 15:14 Állattenyésztés

  A dabasi tehenészet 1997-ben még a tönk szélén állt. Ekkor került új tulajdonosához és a szakértő vezetés hamar eredményekre vezetett.

 • Brüsszeli akácüldözés: tiltakoznak a somogyi méhészek

  2014. január 15., szerda 19:45 Állattenyésztés

  Glattfelder Béla fideszes Európa parlamenti-képviselő az akác üldözésének abbahagyására szólított fel Brüsszelben kedd este a mézről szóló irányelvtervezet plenáris vitájában. Somogyi méhészek szintén tiltakoznak a tervezett intézkedés ellen, amely a méztermelést gátolhatja. A Sonline.hu beszámolója.

 • XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

  2014. január 10., péntek 14:25 Állattenyésztés

  A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár idén április 25-27. várja látogatóit.

 • Mi változik az élősertés és a félsertés áfájának január elsejei csökkentésével?

  2013. december 31., kedd 10:26 Állattenyésztés

  Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövő évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértők szerint a mérséklés ellenére a területről származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetően.

 • Növelni kell a sertéstenyésztők versenyképességét, és hét éven belül meg kell kétszerezni a sertésállományt

  2013. december 29., 14:59 Állattenyésztés

  A hazai sertéságazatnak mindössze 10-15 százaléka termel versenyképes körülmények között, ezért az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásaiból decemberben megnyílt pályázati keret az élelmiszer-feldolgozók fejlesztése mellett tenyésztő és hizlaló telepek technológiai korszerűsítését is segíti majd - mondta a...

 • Januártól változik a halgazdálkodási törvény

  2013. december 27., péntek 19:55 Állattenyésztés

  Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január elsejétől: az új halgazdálkodási törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is.

 • Figyelem! Megjelent az új méhészeti rendelet

  2013. december 20., péntek 10:30 Állattenyésztés

  Megjelent a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján igénybe vehető támogatások végrehajtását szabályozó vidékfejlesztési minisztériumi rendelet, amely alapján az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodói 2014. január 6-ától benyújthatják a 2013/2014. végrehajtási évre vonatkozó támogatási...

 • Több horgászokra vonatkozó jogszabály módosul január elsején

  2013. december 19., csütörtök 15:54 Állattenyésztés

  Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január 1-jétől. A módosítások érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rövid tájékoztatót állított össze a legfontosabb tudnivalókról.

 • Budai Gyula: a MEOESZ-t jelölték ki kinológiai szövetségnek (+videó!)

  2013. december 19., csütörtök 14:55 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december elején meghozott határozatával a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségét (MEOESZ) jelölte ki kinológiai szövetségnek - jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Haltermelés Magyarországon (2008-2012)

  2013. december 19., csütörtök 14:37 Állattenyésztés

  A diagram az étkezési haltermelés változáait tárja fel 2008-tól 2012-ig.

 • Magyarország haltermelése 22-23 ezer tonna évente

  2013. december 19., csütörtök 08:46 Állattenyésztés

  Magyarországon a haltermelés évente 22-23 ezer tonna: a tógazdaságokból és az intenzív haltermelő üzemekből 15-16 ezer tonna, a természetes vizekből 6500-7000 tonna származik. A magyarok átlagos halfogyasztása az uniós átlagnál jóval alacsonyabb, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet - mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt....

 • A tehéntej felvásárlási átlagára Magyarországon (2002-2012)

  2013. december 18., szerda 19:42 Állattenyésztés

  Grafikon a tehéntej felvásárlási átlagárának változásáról hazánkban: 2002-től tavalyig.

 • Európai bizottsági javaslatok az állatok klónozásáról és az újszerű élelmiszerekről

  2013. december 18., szerda 15:02 Állattenyésztés

  Három uniós jogszabálytervezetet fogadott el az Európai Bizottság szerdán az állatok klónozása és az úgynevezett újszerű élelmiszerek vonatkozásában.

 • Januártól egységes agrárstatisztikai információs rendszer működik

  2013. december 17., kedd 15:39 Állattenyésztés

  Januártól interneten elérhető, egységes agrárstatisztikai információs rendszer váltja fel az eddig papír alapon működőt, egy 497,6 millió forintos uniós támogatással megvalósult fejlesztés eredményeként - közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet kedden az MTI-vel.

 • Egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó családé az Év embere díj Szabolcsban

  2013. december 17., kedd 11:59 Állattenyésztés

  Egy baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó család érdemelte ki az Év embere díjat 2013-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Máthé Csaba, a díjat odaítélő testület vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a díjat Bárány László és két fia, László és Péter kapja, akik a kisvárdai Master Good Cégcsoport tulajdonosai.

 • A racka szarva egyedülálló a világon

  2013. december 12., csütörtök 19:38 Állattenyésztés

  Védett és őshonos állatfajtánk jól illik a többi hungarikum sorába, mi pedig büszkén mutogatjuk turistáinknak a szürkemarha és a mangalica mellett. Pedig alig néhány évtizede még szőrét, húsát, szarvát és tejét is használták eleink. Ismerjük meg most a rackát közelebbről is.

 • Növekszik a juhágazat támogatási szintje, a tejtermelők 2,7 milliárd forint előleget kapnak

  2013. december 10., kedd 13:43 Állattenyésztés

  Megjelent a 2013. évi átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) mértékeit meghatározó és a tej előleg kifizetését lehetővé tevő vidékfejlesztési minisztériumi rendelet.

 • GKI-összegzés a húsáfáról és a feketegazdaságról

  2013. december 09., hétfő 19:02 Állattenyésztés

  A legális termelők jelentős, illegális versenyelőnyt élvező konkurenciától szabadulhatnának meg, ha a sertéságazat forgalmán beül a 30-50 százalékra becsült feketegazdaság arányát sikerülne csökkenteni, felszámolni; ez a most elfogadott áfacsökkentés célja is - állítja a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, a témáról készített összegzése.

 • Ötödével nőtt a halfogyasztás hazánkban (+Videó!)

  2013. december 09., hétfő 13:11 Állattenyésztés

  A szaktárca múlt év végi népszerűsítő kampányának eredményeként az élelmiszer ágazaton belül egyedül a halfogyasztás növekedett számottevően az idén, mintegy 20 százalékkal Magyarországon – közölte a vidékfejlesztési miniszter hétfőn az idei halmarketing-akció nyitórendezvényén, Tiszafüreden.

 • Megkezdte működését a Tejfeldolgozási Országos Kamarai Osztály

  2013. december 06., péntek 11:42 Állattenyésztés

  A Tejfeldolgozási Országos Kamarai Osztály alakuló ülését Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök nyitotta meg, majd a szakmai kérdésekben az ülést az országos osztályvezető, Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója irányította.

 • V. Németh Zsolt: a vágópontok a vidékfejlesztésben is fontos szerepet töltenek be (+Videó)

  2013. december 04., szerda 18:34 Állattenyésztés

  A helyi hús igényeket kielégítő vágópontok a vidékfejlesztésben is fontos szerepet töltenek be – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Fábiánsebestyénben, a Csongrád megyei községben uniós támogatással kialakított vágópont átadásakor.

 • Pajor Gábor

  Pajor Gábor

  Informatikus, Állatorvos

 • Igric Dominika

  Igric Dominika

  2006-ban a diplomamunkám kiegészítéséhez Dél-amerikai tanulmányúton vettem részt...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Egyiptom: búza - import 2018. január-október: 10,1 millió tonna, ebből 7,1 millió tonna Oroszországból (Ahram, 2018-11-08)

Magyarország: cukorrépa - betakarítás 2018. november 7-ig a tervezett 15,4 ezer hektár 59%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 574 ezer tonna (NAK, 2018-11-07)

[bezárás x]