Állattenyésztés - Állattenyésztési hírek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Titokban maradhat a génmódosított virágpor a mézben

  2014. április 17., csütörtök 11:04 Állattenyésztés

  Az Európai Parlament elfogadta szerdán azt a javaslatot, amely a méz természetes alkotóelemeként, és nem külön összetevőként határozza meg a virágport, ezért nem kell majd feltüntetni a csomagoláson, hogy tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO).

 • A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2013)

  2014. április 17., csütörtök 10:44 Állattenyésztés

  A grafikon a méhcsaládok számának változását foglalja össze a 2000-es években.

 • Sertéstenyésztők figyelem! Fontos információk a sertéspestisről

  2014. április 16., szerda 09:16 Állattenyésztés

  A sertéspestis bejelentésköteles, fertőző, többnyire halálos kimenetelű, feltehetőleg vírusos eredetű járványos betegség, amely emberre nem átvihető.

 • A legnépszerűbb juhfajta: merino

  2014. április 15., kedd 13:41 Állattenyésztés

  Húsvéthoz közeledve, fokozottan megnő a bárány iránti kereslet. Ennek előállításában Magyarország már hosszú ideje jeleskedik, a fő felvásárlónak számító Olaszország mellé pedig a közelmúltban Törökország is becsatlakozott. A híresen jó minőségű hazai bárányok többségében a merino fajtából kerülnek ki, ezért fajtatörténeti sorozatunk...

 • Összeállt a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok szarvasmarha bírói listája

  2014. április 14., hétfő 14:17 Állattenyésztés

  Az állattenyésztés remekműveit évről-évre felsorakoztatni tudó Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényein a 21. alkalommal is lenyűgöző látványban részesülhetnek a látogatók. A szakmai színvonal biztosítása érdekében ezúttal is nemzetközi szaktekintélyek bírálják majd az állatfajtákat, a szarvasmarha szekcióban idén 8...

 • Olcsóbb a tojás, mint a korábbi években

  2014. április 14., hétfő 14:08 Állattenyésztés

  Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

 • Kósa Lajos: a mangalica igazi hungarikum

  2014. április 03., csütörtök 20:18 Állattenyésztés

  A mangalica nem tömegtermék, hanem igazi hungarikum, ami egyre több ünnepi asztalra kerül itthon és külföldön - jelentette ki Kósa Lajos, a debreceni mangalica fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a városban.

 • Hatékony, intenzív párbeszéd a sertéságazat szereplői között

  2014. április 02., szerda 20:21 Állattenyésztés

  Hatékony, intenzív párbeszéd alakult ki a sertéstartók, a szakmai szervezetek, a hatóságok, a kutatóintézetek és a Vidékfejlesztési Minisztérium között a sertésprogram megvalósításában, mondta Feldman Zsolt A Kormány sertésstratégiai intézkedései című konferencián a két napja átadott teljesítmény-vizsgaló állomás helyszínén,...

 • Átadták a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Termékdíjait!

  2014. április 02., szerda 15:44 Állattenyésztés

  Termékdíj Pályázat 2014 címmel adtak át rangos elismeréseket a hamarosan nyíló XXI. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár előprogramjaként kedden, Hódmezővásárhelyen. A két kategóriában meghirdetett pályázat értékelésekor a rangos szakmai zsűrinek összesen 38 pályamű közül kellett megneveznie a legjobbakat. Állattenyésztés...

 • Akácméz nélkül nincs nyereség a méhészetben

  2014. április 01., kedd 20:45 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Ensén méhészekkel egyeztette az ágazat fejlesztési lehetőségeit. A méhészek szerint az akácméz adja a méhészetek nyereségét, ha az Európai Unió előterjesztése magvalósul, a magyarországi termelők tönkremennek.

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2014. március 30., 14:26 Állattenyésztés

  A világ népességének rohamos gyarapodásával 2050-re 9 milliárdot is elérhet a föld lakossága. E felduzzadt népesség hús- és tejtermékekkel való ellátásához a mai szintnél kétszer nagyobb mennyiségre lenne szükség.

 • Őshonos állataink: magyar pásztorkutyák

  2014. március 30., 11:08 Állattenyésztés

  A XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén három teljes napon át nézhető meg a pásztorkutyák lenyűgöző munkája. Most ezeket az őshonos magyar fajtákat mutatjuk meg közelebbről.

 • Közel került Ukrajna keleti határaihoz az afrikai sertéspestis

  2014. március 27., csütörtök 18:19 Állattenyésztés

  Az afrikai sertéspestis ellen Kárpátalján foganatosított intézkedéseket vitatta meg csütörtökön Ungváron az ukrajnai megye állami állatjárványügyi rendkívüli bizottsága.

 • Kardeván: tudatos vadgazdálkodásra van szükség

  2014. március 25., kedd 15:06 Állattenyésztés

  A vadhús "megújuló természeti erőforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minőségű vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat - jelentette ki Kardeván Endre országos főállatorvos kedden egy budapesti szakmai tanácskozáson.

 • Csökkent a vágócsirke élősúlyos termelői ára

  2014. március 25., kedd 08:58 Állattenyésztés

  Milyen a baromfi vételi- és eladási ára a hazai és a nemzetközi piacokon? Milyen az átlgos európai kereslet? Hol helyezkedünk el benne mi? Kiderül agrárpiaci jelentésünkből.

 • Kevesebb metánt bocsát ki a nagyrészt kukoricát evő tehén

  2014. március 19., szerda 09:42 Állattenyésztés

  Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják - derült ki az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara felméréséből.

 • 140 éve született Kincsem lovunk (+Képek!)

  2014. március 17., hétfő 16:28 Állattenyésztés

  1874. március 17-én látta meg a napvilágot minden idők legeredményesebb magyar versenylova. A csodakancaként emlegetett jószág Kincsem névre hallgatott és minden versenyt megnyert, amin elindult. A 140. születési évforduló alkalmából rá emlékezünk és tisztelgünk a sikerei előtt.

 • Engedélyezték az angolnahalászatot a Balatonon

  2014. március 01., szombat 17:12 Állattenyésztés

  Engedélyezte a Balatonon az angolnahalászatot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek az illetékes kormányhivatal, az angolnacsapdákat már ki is helyezték a Sió-zsiliphez, amelyet pénteken kezdtek el megnyitni - tájékoztatta Bana Sándor, a halászati társaság megbízott vezetője szombaton az MTI-t.

 • Régi magyar baromfifajtákat kapnak az ormánsági családok (frissített)

  2014. február 19., szerda 10:59 Állattenyésztés

  Régi magyar baromfifajtákat kapnak az idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében - jelentette be az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

 • Lengyelországban afrikai sertéspestis vírust azonosítottak

  2014. február 18., kedd 18:24 Állattenyésztés

  A lengyel mezőgazdasági minisztérium kedden hivatalosan megerősítette, hogy Lengyelországban azonosították az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát; Donald Tusk lengyel miniszterelnök rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és sürgős intézkedéseket követelt.

 • A Nébih tájékoztatja a megyei szakembereket a sertések PRRS-mentesítéséről

  2014. február 17., hétfő 18:09 Állattenyésztés

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden szakmai értekezleten számol be a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságán dolgozó szakembereknek a sertések PRRS-mentesítéssel kapcsolatos feladatokról - közölte a Nébih hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Befejeződött a Pápai Hús elleni csődeljárás

  2014. február 14., péntek 09:43 Állattenyésztés

  A Veszprém Megyei Bíróság jóváhagyta a Pápai Hús 1913 Kft-nél született csődegyezséget és befejezetté nyilvánította a cég júliusban indult csődeljárását - jelent meg a Cégközlöny csütörtöki elektronikus kiadásában.

 • Fazekas Sándor: ismét nyereséges a vadgazdálkodás (+ videó!)

  2014. február 14., péntek 09:19 Állattenyésztés

  Az elmúlt években újra nyereségessé vált a vadgazdálkodás Magyarországon, az ágazat tavalyi eredménye már 1,5 milliárd forint körüli volt - mondta Fazekas Sándor csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában, a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően.

 • Veszteség nélkül zárja az évet a Gyulahús

  2014. február 14., péntek 09:03 Állattenyésztés

  Veszteség nélkül zárja első üzleti évét a Gyulahús, a felszámolás alá jutott Gyulai Húskombinát eszközeit és márkavédjegyeit használó húsfeldolgozó cég.

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2014. február 13., csütörtök 12:08 Állattenyésztés

  A világ népességének rohamos gyarapodásával 2050-re 9 milliárdot is elérhet a föld lakossága.

 • A hígtrágya mérgező gázai

  2014. február 13., csütörtök 10:45 Állattenyésztés

  Ismeretes, hogy a hígtrágya a talaj tápanyag-utánpótlásában (gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően) fontos szerephez jut, ezzel környezetvédelmi gondokat okozó (szennyvíz) hatása – trágyázásra való hasznosításának köszönhetően – jelentősen csökkenthető.

 • Tyúktojás kivitel és behozatal, 2009-2011

  2014. február 12., szerda 11:51 Állattenyésztés

  Összefoglaló arról, hogyan alakult a tojás exportja és importja az elmúlt években (2012 előtt).

 • Kardeván: megkezdték hét megyében a sertések PRRS-betegségtől való mentesítését (frissített!)

  2014. február 12., szerda 11:39 Állattenyésztés

  Az idén hét magyarországi megyében végzik el a sertésállomány mentesítését a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómától (PRRS) - tájékoztatott Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkár Moszkvában.

 • Szarvasmarha-állomány Magyarországon (1995-2013)

  2014. február 11., kedd 16:17 Állattenyésztés

  A grafikon a szarvasmarha- és tehénállomány hazánkban történt változásait foglalja össze 2013 decemberéig.

 • KSH: folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése (frissített! + grafikon)

  2014. február 11., kedd 09:48 Állattenyésztés

  A szarvasmarha-állomány növekedése tovább folytatódott a múlt év második felében, így számuk már meghaladta a tíz évvel ezelőttit. A sertések és a juhok száma csak szerényen emelkedett - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Pajor Gábor

  Pajor Gábor

  Informatikus, Állatorvos

 • Igric Dominika

  Igric Dominika

  2006-ban a diplomamunkám kiegészítéséhez Dél-amerikai tanulmányúton vettem részt...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Egyiptom: búza - import 2018. január-október: 10,1 millió tonna, ebből 7,1 millió tonna Oroszországból (Ahram, 2018-11-08)

Magyarország: cukorrépa - betakarítás 2018. november 7-ig a tervezett 15,4 ezer hektár 59%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 574 ezer tonna (NAK, 2018-11-07)

[bezárás x]