Állattenyésztés - Állattenyésztési hírek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Régi magyar baromfifajtákat kapnak az ormánsági családok (frissített)

  2014. február 19., szerda 10:59 Állattenyésztés

  Régi magyar baromfifajtákat kapnak az idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében - jelentette be az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

 • Lengyelországban afrikai sertéspestis vírust azonosítottak

  2014. február 18., kedd 18:24 Állattenyésztés

  A lengyel mezőgazdasági minisztérium kedden hivatalosan megerősítette, hogy Lengyelországban azonosították az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát; Donald Tusk lengyel miniszterelnök rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és sürgős intézkedéseket követelt.

 • A Nébih tájékoztatja a megyei szakembereket a sertések PRRS-mentesítéséről

  2014. február 17., hétfő 18:09 Állattenyésztés

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden szakmai értekezleten számol be a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságán dolgozó szakembereknek a sertések PRRS-mentesítéssel kapcsolatos feladatokról - közölte a Nébih hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Befejeződött a Pápai Hús elleni csődeljárás

  2014. február 14., péntek 09:43 Állattenyésztés

  A Veszprém Megyei Bíróság jóváhagyta a Pápai Hús 1913 Kft-nél született csődegyezséget és befejezetté nyilvánította a cég júliusban indult csődeljárását - jelent meg a Cégközlöny csütörtöki elektronikus kiadásában.

 • Fazekas Sándor: ismét nyereséges a vadgazdálkodás (+ videó!)

  2014. február 14., péntek 09:19 Állattenyésztés

  Az elmúlt években újra nyereségessé vált a vadgazdálkodás Magyarországon, az ágazat tavalyi eredménye már 1,5 milliárd forint körüli volt - mondta Fazekas Sándor csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában, a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően.

 • Veszteség nélkül zárja az évet a Gyulahús

  2014. február 14., péntek 09:03 Állattenyésztés

  Veszteség nélkül zárja első üzleti évét a Gyulahús, a felszámolás alá jutott Gyulai Húskombinát eszközeit és márkavédjegyeit használó húsfeldolgozó cég.

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2014. február 13., csütörtök 12:08 Állattenyésztés

  A világ népességének rohamos gyarapodásával 2050-re 9 milliárdot is elérhet a föld lakossága.

 • A hígtrágya mérgező gázai

  2014. február 13., csütörtök 10:45 Állattenyésztés

  Ismeretes, hogy a hígtrágya a talaj tápanyag-utánpótlásában (gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően) fontos szerephez jut, ezzel környezetvédelmi gondokat okozó (szennyvíz) hatása – trágyázásra való hasznosításának köszönhetően – jelentősen csökkenthető.

 • Tyúktojás kivitel és behozatal, 2009-2011

  2014. február 12., szerda 11:51 Állattenyésztés

  Összefoglaló arról, hogyan alakult a tojás exportja és importja az elmúlt években (2012 előtt).

 • Kardeván: megkezdték hét megyében a sertések PRRS-betegségtől való mentesítését (frissített!)

  2014. február 12., szerda 11:39 Állattenyésztés

  Az idén hét magyarországi megyében végzik el a sertésállomány mentesítését a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómától (PRRS) - tájékoztatott Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkár Moszkvában.

 • Szarvasmarha-állomány Magyarországon (1995-2013)

  2014. február 11., kedd 16:17 Állattenyésztés

  A grafikon a szarvasmarha- és tehénállomány hazánkban történt változásait foglalja össze 2013 decemberéig.

 • KSH: folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése (frissített! + grafikon)

  2014. február 11., kedd 09:48 Állattenyésztés

  A szarvasmarha-állomány növekedése tovább folytatódott a múlt év második felében, így számuk már meghaladta a tíz évvel ezelőttit. A sertések és a juhok száma csak szerényen emelkedett - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Oroszország remélhetően márciusra feloldja a magyar sertéshús behozatali tilalmát

  2014. február 10., hétfő 14:55 Állattenyésztés

  Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmát - nyilatkozta Kardeván Endre magyar vidékfejlesztési államtitkár hétfőn a moszkvai Prodexpón.

 • VM: 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás

  2014. február 08., szombat 16:35 Állattenyésztés

  Jelentősen, 8,5 milliárd forintra emelkedik a sertés állatjóléti támogatás keretösszege az idén - jelentette be Czerván György a VII. Mangalica Fesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton Budapesten.

 • Farkas Zoltán szerint egyre fontosabb lesz hazánkban a horgászat és a halgazdálkodás

  2014. február 08., szombat 15:52 Állattenyésztés

  Felértékelődik Magyarországon a horgászat és a halgazdálkodás, a folyók és tavak megújítása, a jelenleginél sokkal gazdagabb és értékesebb halállomány jobban kiszolgálja a horgászokat és vonzza a horgászturizmust.

 • Egy lovarda is elfér a Lindab Systemline csarnokában

  2014. január 29., szerda 19:30 Állattenyésztés

  Interjú a nyírtassi lovarda tulajdonosával és az épület kivitelezőjével

 • Tetemes károkat okoznak a kormoránok a Balatonnál

  2014. január 27., hétfő 20:53 Állattenyésztés

  Óriási gondot okoznak az egyre növekvő számú kormorán-rajok a Balatonnál, amelyek a becslések szerint évente minimum száz tonna halat esznek meg, s amelyek balatoni gyérítéséhez eddig hiába kért engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. - tájékoztatta Havranek Mihály, a cég vagyonvédelmi és halőrzési vezetője az MTI-t hétfőn.

 • VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

  2014. január 27., hétfő 16:30 Állattenyésztés

  Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai alapján pozitív folyamatok indultak el az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése hatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

 • Tejüzemet avattak Mórichidán

  2014. január 24., péntek 17:02 Állattenyésztés

  Mintegy 150 millió forintból megépült tejüzemet avatott pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán a Mórich Kft.; az üzem egyik feladata a társaság saját tejtermelésének feldolgozása, de a későbbiekben azzal is számolnak, hogy a környékbeli termelőktől vásárolnak fel alapanyagot.

 • Czerván György: a sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut (+videó!)

  2014. január 23., csütörtök 18:33 Állattenyésztés

  A sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut, csakúgy, mint a múlt évben - közölte Czerván György csütörtökön a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

 • VM-rendelet a sertésállomány PRRS-fertőzöttségtől való mentesítéséről

  2014. január 20., hétfő 17:55 Állattenyésztés

  Elkészült a vidékfejlesztési miniszter rendelete a magyar sertésállomány PRRS-fertőzöttségtől mentesítésének szabályairól, amelynek betartatása alapvető az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése érdekében - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-t hétfőn. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és január 31-én...

 • Egy szarvasmarhatenyésztő telep felfuttatásának története

  2014. január 20., hétfő 15:14 Állattenyésztés

  A dabasi tehenészet 1997-ben még a tönk szélén állt. Ekkor került új tulajdonosához és a szakértő vezetés hamar eredményekre vezetett.

 • Brüsszeli akácüldözés: tiltakoznak a somogyi méhészek

  2014. január 15., szerda 19:45 Állattenyésztés

  Glattfelder Béla fideszes Európa parlamenti-képviselő az akác üldözésének abbahagyására szólított fel Brüsszelben kedd este a mézről szóló irányelvtervezet plenáris vitájában. Somogyi méhészek szintén tiltakoznak a tervezett intézkedés ellen, amely a méztermelést gátolhatja. A Sonline.hu beszámolója.

 • XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

  2014. január 10., péntek 14:25 Állattenyésztés

  A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár idén április 25-27. várja látogatóit.

 • Mi változik az élősertés és a félsertés áfájának január elsejei csökkentésével?

  2013. december 31., kedd 10:26 Állattenyésztés

  Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a jövő évi adótörvényekkel együtt lép hatályba, a szakértők szerint a mérséklés ellenére a területről származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetően.

 • Növelni kell a sertéstenyésztők versenyképességét, és hét éven belül meg kell kétszerezni a sertésállományt

  2013. december 29., 14:59 Állattenyésztés

  A hazai sertéságazatnak mindössze 10-15 százaléka termel versenyképes körülmények között, ezért az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásaiból decemberben megnyílt pályázati keret az élelmiszer-feldolgozók fejlesztése mellett tenyésztő és hizlaló telepek technológiai korszerűsítését is segíti majd - mondta a...

 • Januártól változik a halgazdálkodási törvény

  2013. december 27., péntek 19:55 Állattenyésztés

  Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január elsejétől: az új halgazdálkodási törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is.

 • Figyelem! Megjelent az új méhészeti rendelet

  2013. december 20., péntek 10:30 Állattenyésztés

  Megjelent a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján igénybe vehető támogatások végrehajtását szabályozó vidékfejlesztési minisztériumi rendelet, amely alapján az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodói 2014. január 6-ától benyújthatják a 2013/2014. végrehajtási évre vonatkozó támogatási...

 • Több horgászokra vonatkozó jogszabály módosul január elsején

  2013. december 19., csütörtök 15:54 Állattenyésztés

  Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január 1-jétől. A módosítások érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rövid tájékoztatót állított össze a legfontosabb tudnivalókról.

 • Budai Gyula: a MEOESZ-t jelölték ki kinológiai szövetségnek (+videó!)

  2013. december 19., csütörtök 14:55 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december elején meghozott határozatával a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségét (MEOESZ) jelölte ki kinológiai szövetségnek - jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Pajor Gábor

  Pajor Gábor

  Informatikus, Állatorvos

 • Igric Dominika

  Igric Dominika

  2006-ban a diplomamunkám kiegészítéséhez Dél-amerikai tanulmányúton vettem részt...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

Ukrajna: búza - export 2018. július-november: 9,4 millió tonna (-6% vs 2017. július-november); legfontosabb felvevőpiacok: Indonézia, Fülöp-szigetek, Egyiptom, Banglades és Dél-Korea (UkrAgroConsult, 2019-01-04)

Ukrajna: kukorica - export 2018. szeptember-november: 4,66 millió tonna (+112% vs 2017. szeptember-november); legfontosabb felvevőpiacok: EU, Kína és Líbia (UkrAgroConsult, 2019-01-04)

[bezárás x]