Ja és ez a talajtípus általában jó tápanyag és levegő gazdálkodási típusba esik.
Magyarán kevesebb utánpótlással is beéri, főleg, ha még nem volt ott krumpli soha.
Mikroelemeket elég jól lehet pótolni a Mikramid nevű vízoldható, lombtrágyának is használható műkakival..
Az akkor öntéstalaj lesz. Így látatlanban nehéz beazonosítani. És pont ez a talajtípus a legösszetettebb.
Én laza talajra egy picit későbbi kijuttatást javasolnék, ( őszhöz képest)
Főleg a lemosódás miatt, ami ugye függ a téli csapadék mennyiségétől is.
Amúgy hidd el, megéri egy kicsit profibb műtrágyát használni. Ezt anélkül mondom hogy bármelyiket is reklámozni akarnám. Nem kell túlzásba se esni.
Kisebb területen nem olyan jelentős az árkülönbözet sem.
Nézz ki egy szimpatikus gyártót és általában a weboldalaikon komplett technológiák vannak burgonyára.
Nem muszály a-tól z-ig végigcsinálni ezeket.. általában.
Na ez nekem a legfogósabb kérdés. Nem ismerem a talajtípusokat, de nem homokos föld, viszont puha, rögösödésre nem igazán hajlamos. A mikroelemeket kijuttathatom lombtrágyaként később is vagy az már késő és kevés is a mennyisége? Az egyik nitrogénről(már pontosan nem tudom melyikről) olvastam hogy lúgosítja a talajt, viszont a burgonya a savanyú talajt kedveli.
Milyen talajon vagy? Ez egy fontos kérdés szerintem, a kijuttatás időpontja szempontjából!
Én a Yara-t komplexeket a mikroelem tartalom miatt használom, alaptrágyaként.
Fejtrágyának mindkettő jó, amiket írtál.
Mivel én nem vagyok nagytermelő, ezért nem is vásárolom a legdrágább műtrágyákat, mint pl. a Yara műtrágyáit amiket általában burgonya alá javasolnak. Olvastam hogy elég jó termést lehet elérni NPK 15:15:15 műtrágyával is, ezért szeretném ezt most kipróbálni, akkor ezt is lehetne már ilyenkor kiszórni vagy majd később? A nitrogén pedig pétisó vagy ammónium-nitrát? Vagy egyik sem?
Én az alapműtrágyát kb ilyenkor szoktam kiszórni, ha az idő engedi. Ha nem, akkor később, kora tavasszal.
A fejtrágyázáskor nitrogént, töltögetés előtt érdemes.
Nekem nagy tapasztalatom nincs benne, de én ősszel nem szoktam műtrágyázni, csak tavasszal ezért gondolom hogy alaptrágyázásról van szó. De érdekelne a fejtrágyázás is hogy azt mikor kell és milyen műtrágyát szórni?
Olyan kérdésem lenne burgonyatermesztéssel kapcsolatban hogy van egy kb. 1500 m2-es földem, abba szeretnék burgonyát ültetni és nem tudom hogy mi lenne a jobb megoldás műtrágyázással kapcsolatban. Ültetés előtt szórjam ki a teljes területre és talajmarózzam bele, vagy ültetés után amikor már a bakhátat húzom akkor a sorokra szórjam e rá? Mivel az ültetőn nincs műtrágyaszóró.
Egy 6 soros KKD-m van. Nagyon elégedett vagyok vele!
Egyszerű és nagyszerű masina. A hídba kellett vennem a múltkor egy menesztőtárcsát. 7 ezer volt. Azonkívül kutya baja. Pedig használom rendesen szántóföldön is. 50-60 cm mélységet símán tudja.
Nem vágtam ki ez a HM nevű , de hatalmas nyomozással kiderítettem.
Kb 20 óra alatt, traki meg úgy néz ki hogy végre beadta a derekát a biztosító de majd akkor többet ha a számlán a lóvé.
Jaaaaaa, azt nem mondtad, hogy a sajáttal.
Az idén vagyis tavaly én is megástam próbára a burgi helyét kíváncsi leszek a különbségre, nekem kb 60 literre jött ki az 1 heki.
Nekem van ásógépem, magamnak nyilván nem ennyi.
De ha bérmunkát számolsz, lassan ezzel az összeggel kell hogy kalkulálj. Az üzemanyaagár duplája a két és fél évvel ezelőttinek.
A fóliákat nem számolom ide, az állóeszköz., de 1000 m2 fóliát most nem olcsó megcsinálni.
1. Talajelőkészítés, ásógépezés, bérbe 20 Ft/m2
2 szervestrágya, min 100q- legalább 25-30.000,- elszórva
Műtrágya: ízlés szerint 20-30 ezer.
3. vetőmag, ízlés szerint, én nagyfrakcióst szoktam vetni. Kékcímkésből idén 4q= legalább 90 ezer.
4. vetés, miegymás a vetéssel kapcsolatosan 30-40 ezer.
5. Atöbbi tétel a betakarításig, kb. a szántóföldivel megegyező költség. Növényvédelem stb.
7,5-esek vannak. 38 hosszú. 5db.
Van még 6,5x 32 es is 12 db. Az alatt szamóca van.
+ van még bő 2 ha szabadföldi szamócám. Bakháton, fekete fóliás, raschell takart.
Igen, egy részét. ( kb 1500 m2 fóliás lesz) A többi, (kb 1 ha) fátyoltakart szabadföldi Cleopátra, erős 1 ha őszi Desiree és kb fél ha Cherie lesz. Hát, így fog kinézni az ezévi vetésszerkezet. Nem sok, de nekem éppen elég..
Hát nem jó ez így! Azt kéne hogy összefogni sok termelőnek azt ami kamion bejön zölséggel azt a határon felborítani mindet! Ide ne hozzonak ha van itt is.
Jó lesz az a rozs zöldtrágyának!
Mi a Duna-Tisza közi homokhátságon ezen belül Pest megye gazdálkodunk, egyenlőre csak ennyit .
Nincsenek olyan kötött földek, de talán krumplinak nem is olyan nagy baj.
Most próbálom ki azt hogy vetettünk rozsot előveteménynek amit most szántottunk bele trágyával eggyütt. a zöldtrágyának jó a rozs szerintem
szabadföldi koraibbi krumpli lesz majd. te merre nyomod az ipart sanyee?
vanezígy
mekkora mákunk van h. elég jó brigádot lehet a tanya környékén megalkalmazni
inkább venni 30t vasat minthogy az emberekkel vesződni
azt nem ajánljuk semmi kezdő, embert alkalmazni akaró embernek
hát szervest nyomunk 300q holdjára. aztán kap 130-40 kilo nitrogént meg 180-200kilo patentkálit. ez mind holdba számolva. ezt a fajtát nagyon szeretik mert sima szép és nem is szoktam órákig árulni ha piacra viszem.
9498 hozzászólás
Ja és ez a talajtípus általában jó tápanyag és levegő gazdálkodási típusba esik.
Magyarán kevesebb utánpótlással is beéri, főleg, ha még nem volt ott krumpli soha.
Mikroelemeket elég jól lehet pótolni a Mikramid nevű vízoldható, lombtrágyának is használható műkakival..
Válasz #5247. hozzászólásra
Az akkor öntéstalaj lesz. Így látatlanban nehéz beazonosítani. És pont ez a talajtípus a legösszetettebb.
Én laza talajra egy picit későbbi kijuttatást javasolnék, ( őszhöz képest)
Főleg a lemosódás miatt, ami ugye függ a téli csapadék mennyiségétől is.
Amúgy hidd el, megéri egy kicsit profibb műtrágyát használni. Ezt anélkül mondom hogy bármelyiket is reklámozni akarnám. Nem kell túlzásba se esni.
Kisebb területen nem olyan jelentős az árkülönbözet sem.
Nézz ki egy szimpatikus gyártót és általában a weboldalaikon komplett technológiák vannak burgonyára.
Nem muszály a-tól z-ig végigcsinálni ezeket.. általában.
Válasz #5246. hozzászólásra
Persze, gondoltam. Tisza partján, Dombrádon.
Válasz #5245. hozzászólásra

Melyik fele ? a talaj miatt faggatlak!
Válasz #5244. hozzászólásra
Szabolcsban
Válasz #5243. hozzászólásra
Merre vagy az országban helyileg?
Válasz #5242. hozzászólásra
Na ez nekem a legfogósabb kérdés. Nem ismerem a talajtípusokat, de nem homokos föld, viszont puha, rögösödésre nem igazán hajlamos. A mikroelemeket kijuttathatom lombtrágyaként később is vagy az már késő és kevés is a mennyisége? Az egyik nitrogénről(már pontosan nem tudom melyikről) olvastam hogy lúgosítja a talajt, viszont a burgonya a savanyú talajt kedveli.
Válasz #5241. hozzászólásra
Milyen talajon vagy? Ez egy fontos kérdés szerintem, a kijuttatás időpontja szempontjából!
Én a Yara-t komplexeket a mikroelem tartalom miatt használom, alaptrágyaként.
Fejtrágyának mindkettő jó, amiket írtál.
Válasz #5240. hozzászólásra
Mivel én nem vagyok nagytermelő, ezért nem is vásárolom a legdrágább műtrágyákat, mint pl. a Yara műtrágyáit amiket általában burgonya alá javasolnak. Olvastam hogy elég jó termést lehet elérni NPK 15:15:15 műtrágyával is, ezért szeretném ezt most kipróbálni, akkor ezt is lehetne már ilyenkor kiszórni vagy majd később? A nitrogén pedig pétisó vagy ammónium-nitrát? Vagy egyik sem?
Válasz #5239. hozzászólásra
Én az alapműtrágyát kb ilyenkor szoktam kiszórni, ha az idő engedi. Ha nem, akkor később, kora tavasszal.
A fejtrágyázáskor nitrogént, töltögetés előtt érdemes.
Válasz #5238. hozzászólásra
Nekem nagy tapasztalatom nincs benne, de én ősszel nem szoktam műtrágyázni, csak tavasszal ezért gondolom hogy alaptrágyázásról van szó. De érdekelne a fejtrágyázás is hogy azt mikor kell és milyen műtrágyát szórni?
Válasz #5237. hozzászólásra
Alapműtrágyára, vagy fejtrágyára gondolsz?
Olyan kérdésem lenne burgonyatermesztéssel kapcsolatban hogy van egy kb. 1500 m2-es földem, abba szeretnék burgonyát ültetni és nem tudom hogy mi lenne a jobb megoldás műtrágyázással kapcsolatban. Ültetés előtt szórjam ki a teljes területre és talajmarózzam bele, vagy ültetés után amikor már a bakhátat húzom akkor a sorokra szórjam e rá? Mivel az ültetőn nincs műtrágyaszóró.
Válasz #5232. hozzászólásra
Egy 6 soros KKD-m van. Nagyon elégedett vagyok vele!
Egyszerű és nagyszerű masina. A hídba kellett vennem a múltkor egy menesztőtárcsát. 7 ezer volt. Azonkívül kutya baja. Pedig használom rendesen szántóföldön is. 50-60 cm mélységet símán tudja.
Válasz #5230. hozzászólásra
Merre fele vagy az országban nekem is megkéne ásni 1 ha fóliát
Válasz #5233. hozzászólásra

Nem vágtam ki ez a HM nevű , de hatalmas nyomozással kiderítettem.
Kb 20 óra alatt, traki meg úgy néz ki hogy végre beadta a derekát a biztosító de majd akkor többet ha a számlán a lóvé.
Válasz #5232. hozzászólásra

mennyi idő alatt?
traktorral mi van?
Válasz #5231. hozzászólásra
Jaaaaaa, azt nem mondtad, hogy a sajáttal.
Az idén vagyis tavaly én is megástam próbára a burgi helyét kíváncsi leszek a különbségre, nekem kb 60 literre jött ki az 1 heki.
Válasz #5230. hozzászólásra
Nekem van ásógépem, magamnak nyilván nem ennyi.
De ha bérmunkát számolsz, lassan ezzel az összeggel kell hogy kalkulálj. Az üzemanyaagár duplája a két és fél évvel ezelőttinek.
Válasz #5225. hozzászólásra

20ft/m2 ásógépezés homokon?????????????????
Az baromi sok mármint neked!
Én 12ft/m2 ások de fekete földön, és néha ezt is sokalják.
Válasz #5212. hozzászólásra

M-A-R-H-A-S-Á-G ez a video, de még az alatta lévő kommentár
Válasz #5227. hozzászólásra
Nem vakolóhomok hanem inkább barna homok. Minden évbe bővítünk és nem akarok egy valamiből sokat ezért gondoltam a krumplira
Válasz #5226. hozzászólásra
Ha homokod van akkor érdemes. A számaim, nagyjából, most hirtelen számolt értékek. Ha gondolod, később összehozok egy pontosabbat! Sok sikert!
Válasz #5225. hozzászólásra
Nekem is van fóliám az idén még nem de lehet jövőre teszek pár sátrat. Köszi a válaszokat
Válasz #5224. hozzászólásra
Nagybani,nagyrészt.
Mennyi a ráfordítás??
A fóliákat nem számolom ide, az állóeszköz., de 1000 m2 fóliát most nem olcsó megcsinálni.
1. Talajelőkészítés, ásógépezés, bérbe 20 Ft/m2
2 szervestrágya, min 100q- legalább 25-30.000,- elszórva
Műtrágya: ízlés szerint 20-30 ezer.
3. vetőmag, ízlés szerint, én nagyfrakcióst szoktam vetni. Kékcímkésből idén 4q= legalább 90 ezer.
4. vetés, miegymás a vetéssel kapcsolatosan 30-40 ezer.
5. Atöbbi tétel a betakarításig, kb. a szántóföldivel megegyező költség. Növényvédelem stb.
Válasz #5223. hozzászólásra
Az mennyi lehet kb 1000 négyzetméteren? Nagybanira viszed?
Hogy tisztán mit ad, az ráfordítás kérdése. Nem kevés a ráfordítás, a krumpli esetében.
Válasz #5221. hozzászólásra

Én még nem bírtam többet csinálni, mint amit szántóföldi körülmények között.
( max 400q 1 ha ra viszonyítva) Csak az ára , azért más szoott lenni.
Válasz #5220. hozzászólásra
És kb mit ad tisztán mondjuk 1000 negyzetméter krumpliból
Válasz #5219. hozzászólásra
7,5-esek vannak. 38 hosszú. 5db.
Van még 6,5x 32 es is 12 db. Az alatt szamóca van.
+ van még bő 2 ha szabadföldi szamócám. Bakháton, fekete fóliás, raschell takart.
Válasz #5218. hozzászólásra
Milyen fólia alatt lesz?
Válasz #5198. hozzászólásra

Igen, egy részét. ( kb 1500 m2 fóliás lesz) A többi, (kb 1 ha) fátyoltakart szabadföldi Cleopátra, erős 1 ha őszi Desiree és kb fél ha Cherie lesz. Hát, így fog kinézni az ezévi vetésszerkezet. Nem sok, de nekem éppen elég..
Válasz #5207. hozzászólásra
Pest vármegyén belül, merre vagy? Ha nem titok?
Hát nem jó ez így! Azt kéne hogy összefogni sok termelőnek azt ami kamion bejön zölséggel azt a határon felborítani mindet! Ide ne hozzonak ha van itt is.
Válasz #5214. hozzászólásra
Árfolyam függő. de olyan 145-150 Ft/ kg.
Az magyar Ftba mi pénz?
Képzeljétek el most kaptam ajánlatot új krumpliról.

Származása görög 47 € centért kínálják.:( kilóját.
Ez megint kicsesz az itthoniakkal.
Láttuk ezt a videót. Szép ez, hát én is lehet hogy ki fogom próbálni. de nem tudom mit ad ez a scorpio.
Krumplit én csak homokos talajba max barnásabb hejeken termelek. ott lesz szép sima.
27% os nitrogén műtrágya. igen holdjára nyomunk annyit
Válasz #5206. hozzászólásra

volt má nekem is duplaágyásba hááááháááááá
méghogy aszondja felétek nuku
há hogy mersz ilyet állitani ?????
Válasz #5203. hozzászólásra
.
Jó lesz az a rozs zöldtrágyának!
Mi a Duna-Tisza közi homokhátságon ezen belül Pest megye gazdálkodunk, egyenlőre csak ennyit
Nincsenek olyan kötött földek, de talán krumplinak nem is olyan nagy baj.
Válasz #5204. hozzászólásra

HM az Balástyán megy ez a módszer! Tényleg adja is a mennyiséget ott, de felétek nem nagyon csinálnak ilyet.
Válasz #5201. hozzászólásra
"130-40 kilo nitrogént"
Ez holdra és hatóanyagban értendő?
Válasz #5194. hozzászólásra

600 az tavaly magától is megtermett szinte a tanyán
csepegtetős duplaágyásosok nemtom mennyit hoznak ki uabból a fajtából pont ott és akkor
csepegtető duplaágyás? senki?????
Most próbálom ki azt hogy vetettünk rozsot előveteménynek amit most szántottunk bele trágyával eggyütt. a zöldtrágyának jó a rozs szerintem
szabadföldi koraibbi krumpli lesz majd. te merre nyomod az ipart sanyee?
Válasz #5196. hozzászólásra

vanezígy
mekkora mákunk van h. elég jó brigádot lehet a tanya környékén megalkalmazni
inkább venni 30t vasat minthogy az emberekkel vesződni
azt nem ajánljuk semmi kezdő, embert alkalmazni akaró embernek
hát szervest nyomunk 300q holdjára. aztán kap 130-40 kilo nitrogént meg 180-200kilo patentkálit. ez mind holdba számolva. ezt a fajtát nagyon szeretik mert sima szép és nem is szoktam órákig árulni ha piacra viszem.
Válasz #5197. hozzászólásra
Mit, mennyi műkakit nyomtok a burgi alá, hogy nektek 400 q körül van?