Köszi.
Pénteken érek rá szedni, remélem addig nem lesz baja, mert sok eső van most nálunk.
Ha kiszedem utána még szárítom és azután vágom le a szárát és a gyökerét, ugye?
köszi
Helló! Csak a teljes szár elszáradás után lehet felszedni a fokhagymát. Aztán lehet azonnal felfűzni? Vagy esetleg kell szárítani? Valaki nem tudja esetleg a jelenlegi árat? Nem találtam naprakész és megbízható árat a neten. Köszi a segítséget!
Sajnos a "sima" rovarok ellen ható talajfertőtlenítők /Force,stb/ nem hatnak a szárfonálféreg ellen. Akár 5 l/ha dimetoátot /Bi-58 Ec, Danadim/ átvészelnek. Kedvezőtlen körülmények esetén cisztát képez és így szinte akármit kibírnak. Szóval csak pénzkidobás lenne egy hagyományos talajfertőtlenítő használata. A legnagyobb kárt oxamil hatóanyaggal lehet bennük okozni. De ez fekete technológia
Válasz #376. hozzászólásra
Hurokvető gombák nem vezettek kísérletben eredményhez, mivel a fokhagymán szárfonálféreg van azok pedig a gyökérfonál férgeket hurkolják. Ha szaporító anyaggal kerül ki a területre /90%-ban így van/ nem is találkozhat a fonálféreggel a hurokvető mert végig a fokhagyma "üstökében" védve van. A fokhagyma szára növénytanilag az üstök része, a gerezd pedig módosult rügy.
Köszönöm szépen, hát én be is befejeztem a tavaszi foki termelést, csak táj fajtákat fogok termelni, őszit. A fonálféreg ellen hogyan lehet védekezni? megszórjam ültetés után a sorát Force-szal és beöntözzem?
Mi ma julius 7 én kezdtük meg Csanádapácán a szedést a jégverés ellenére nem lesz rossz a termés a felszedett 20% után 5 dekás fejektöl a 11 dekásig minden fajta megtalálhato és egészségesek a fejek .
Válasz #366. hozzászólásra
Igen a nagy meleg okozza a korai érést. Mivel a fokhagyma érése a tenyészidőben összeadódott hőösszegtől függ bármit is csinál az ember be érnek.
Tavaly Maroslelei kistérségbe julius 10-én szedtük idén egy hete elkezdődött a szedés.
Válasz #364. hozzászólásra
A képen szárfonálféreg látható másodlagossan gombabetegségek telepedtek meg. Valószínű szaporító annyaggal került ki a területre. 4-5 évig ezen a területen mellőzni kell a termesztést és nagyon oda kell figyelni a beteg egyedek /sárga szivacsos álományú/ kiszelektálására.
Csanádapácán foklalkozom fokhagyma termesztésel 50 perces jégesöt kapott pár hete a termés a földben kifogástalan nem beteg kicsit agodtam hogy oda lesz de nem igy lett 2 eresztés rézoxid cloriddal megfujtam. m és két hét mulva kb itt a szedés ideje. már csak a jó piaci árakat figyelem
Hát elég satnya szegény, de már a gyomirtózás előtt is sárgult a vége, szerintem a száraz tavasz miatt. Volt pár nap hirtelen 30 fokos felmelegedés, akkor égethette meg a Nap.
Fokhagyma növényvédelmét teljes tenyészidőszak alatt végezzük speciális eszközökkel: gyomirtás, állománypermetezés, lombtrágyázás, növénykondicionálás.
Fokhagyma károsítói.
Virusok.:
-Fokhagyma közönséges rejtett vírusa ˙(GCLV)
A leggyakrabban fellépő vírusbetegség. Általában külső jelek nélküli leromlást okoz. Önmagában tünetet nem okoz. 90% -os fertőzöttség nem ritka tavaszi hagymában. Levéltevékkel valamint szaporítóanyaggal terjed.
-Hagyma sárga törpülés vírusa (OYDV)
A tünetei levélen sárga csíkok, szaporítóanyaggal terjed de mechanikai
sérülésekkel is átvihető.
-Salottahagyma rejtett vírusa (SLV)
Főleg tavasz fokhagymán fordul elő és többi vírus hatását erősíti.
-Poréhagyma sárga csíkosság vírusa (LYSV)
Jelentősége fokhagymán kisebb.
Vírusok elleni védekezés: Főleg egészséges szaporítóanyag használat és tőszelekció, beteg egyedek eltávolítása.
Gombás betegségek:
Tárolási- és csírakori betegségek:
Szürkepenészes rothadás
A tenyészidő végén károsít. Szürke penészgyep telepekről könnyen felismerhető.
Fuzáriumos rothadás:
Főleg a tenyészidő végén károsít ha meleg csapadékos az idő. Beteg növény rothad könnyen kihúzható. Gyengültségi parazita, a talajlakó kártevők által okozott sérüléseken fertőz be. Kötött levegőtlen talajokon gyakori.
Penicilliumos rothadás:
Gerezdek aszottak, papirszerűek. Csak egészséges terményt tároljunk.
Szklerociumos rothadás:
A gyökereket fertőzi , beteg hagymát penészgyep borítja.
Védekezés gombás tárolási-és csírakori betegségek ellen:
Tőválogatás, csávázás: Topsin-M, Dithane M-45
Levél betegségek:
Sztemfiliumos és alternárliás levélfoltoság
Feketés, gyakran körkörösen elhelyezkedő penészgyepek.
Fokhagyma rozsda:
Jellegzetes sárgásbarna telepeiről könnyen felismerhető.
Védekezés levélbetegségek ellen: Amistar, Dithane DG, Thiovit
Baktériumos betegségek:
Lágyrothadást okozó baktériumok:
Főleg akkor fordul elő amikor csapadékos az idő érés idején , de túlzót nitrogén trágyázás is segíti kialakulását.
Védekezés baktériumos beteg-ségek ellen: Betakarítás után termés alapos szárítása és tenyészidő végén kerülni N trágyázást.
Kártevők:
Talajlakó kártevők:
Pattanóbogarak, cserebogarak: Főleg berágásokra érzékeny a fokhagyma mivel így sebzéseken keresztül utat kapnak a talajlakó gombák is.
Védekezés: Forse 10 CS /1.5G/.
Fokhagyma pillangó:
Népies nyelv csak ” hagyma kukacnak” nevezi. A lepkék április végétől rajzik és a fokhagyma szára mellé rakja petéit. A vöröses színű hernyók berágják magukat a fej belsejébe és ott fejlődnek ki. A sokáig szántón tartott fokhagymából a talajba húzódik.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC
Gyökératkák:
A fokhagymafej elpusztuló gyökérészén, kis szabálytalan járatokban barnás színű rágcsálék között találhatók az álatok. A megtámadott növények senyvednek, a fertőzést a lombozat lilás elszíneződése is jelezheti. Tárolás alatt is szaporodnak.
Baktériumos rothadást segítik.
Szárfonálférgek:
A fokhagyma egyik legveszélyesebb kártevője. A nedves talajon mozgékony 1 mm hosszú nematóda, a talajhoz közeli légzőnyílásokon jut be a növénybe. A növény sárgul , szivacsos állományú lesz a gyökérész teljesen, elpusztul. A szár megvastagszik és a növény „leül”. Népi nyelv koszosodásnak nevezi. Korai fertőzés a szaporítóanyagból , kései a tenyészidőszak alatti fertőzésből alakul ki. Nem ritka a 40-60 %-os tőpusztulás sem. Lásd 2008-év.
Hagyma levélatka:
A tárolt hagymán barnás parásodás , rücskösség látható. A szántóföldön fertőzött lombozat ostorszerűen görbül, csavarodik a levél középér mentén, összecsukódik, fejlődésben visszamarad. Csírakori fertőzéskor akár tőpusztulást is okozhat.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC,
Hagyma-aknázólégy:
A hagymaleveleken szabálytalan alakú, ezüstfehér járatok láthatók. Csak bizonyos években okoz gazdasági kárt.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC, Cyperkill Max
Dohánytripsz:
Fiatal leveleket szívogatják. Száraz meleg időben károsítanak. A növényt meg mozgatva , fehér kis repülő rovarok láthatók. Növényt gyengítik.
Védekezés: Cyperkill Max
Fokhagymalégy:
Őszi fokhagymán jöhet számításba, hidegebb évjáratokban. A lárvák a tőlevelekbe fúrják magukat, ott károsítanak. Jelentősége kisebb.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC,Cyperkill Max
Köszi szépen. Nem sok van benne, remélem nem lesz nagy baja.
Lépeket esetleg tudna felrakni valaki, hogy milyen a tavaszi fokhagymája? Csak, hogy tudjak viszonyítani hozzá az enyémmel.
Előre is köszi.
Ezt képről megmondani nem lehet. Ismerni kellene a fajtát a talajszerkezetet talajhőmérsékletet stb., de a még akkor is csak találgatás. Ha valaki így pontos diagnózist tud mondani az felléphet a cirkuszba és elnyeri a közönségdíjjat. legjobb lenne hozzáértőnek kézbe adni és akkor talán.
3392 hozzászólás
Válasz #373. hozzászólásra
Hello!
Töltenél fel képeket a 11 dekásokról? Kiváncsi vagyok az mekkora. Nálam fele akkorák sincsenek.
Köszi
Válasz #390. hozzászólásra
Köszönöm.
Válasz #389. hozzászólásra
igen, mivel most megázik, először terítsd ki, szellős, száraz helyen, aztán el lehet kezdeni szépen felpucolni.
Válasz #388. hozzászólásra
Köszi.
Pénteken érek rá szedni, remélem addig nem lesz baja, mert sok eső van most nálunk.
Ha kiszedem utána még szárítom és azután vágom le a szárát és a gyökerét, ugye?
köszi
Válasz #386. hozzászólásra

hajaj, lehet hát.
Hányfelé válogattok? Mik a kategóriák? Lövésem sincs
. Mekkora zsákba teszitek? Köszi! Jó éjt!
Hello!

Ezt már lehet szedni? Nem sok, és először csinálom.
köszi
Válasz #383. hozzászólásra
Kis piacon 1000Ft/kg, nagybanin 500Ft körül az első osztályú.
Válasz #383. hozzászólásra
Makón kertészcsomóban vették a múlt héten 270ért, most valaki hirdeti 4es felett 250ért, ipari 60ért. Nem vmi vastag...
Helló! Csak a teljes szár elszáradás után lehet felszedni a fokhagymát. Aztán lehet azonnal felfűzni? Vagy esetleg kell szárítani? Valaki nem tudja esetleg a jelenlegi árat? Nem találtam naprakész és megbízható árat a neten. Köszi a segítséget!
Válasz #381. hozzászólásra
a miénk már fel lett szedve, így haszontalan a kép....
rakj fel Te a tiédről, lehet ,hogy hasznosabb
Hello. Valaki tudna felrakni képet arról, milyen a fokhagyma szára, amikor lehet szedni? Először próbálkoztam vele.
Köszi
Válasz #379. hozzászólásra
Köszönöm szépen a tanácsot, akkor nem is próbálkozom.
Válasz #374. hozzászólásra
Sajnos a "sima" rovarok ellen ható talajfertőtlenítők /Force,stb/ nem hatnak a szárfonálféreg ellen. Akár 5 l/ha dimetoátot /Bi-58 Ec, Danadim/ átvészelnek. Kedvezőtlen körülmények esetén cisztát képez és így szinte akármit kibírnak. Szóval csak pénzkidobás lenne egy hagyományos talajfertőtlenítő használata. A legnagyobb kárt oxamil hatóanyaggal lehet bennük okozni. De ez fekete technológia
Hurokvető gombák nem vezettek kísérletben eredményhez, mivel a fokhagymán szárfonálféreg van azok pedig a gyökérfonál férgeket hurkolják. Ha szaporító anyaggal kerül ki a területre /90%-ban így van/ nem is találkozhat a fonálféreggel a hurokvető mert végig a fokhagyma "üstökében" védve van. A fokhagyma szára növénytanilag az üstök része, a gerezd pedig módosult rügy.

ez rossz hír, azért köszönöm.
Válasz #374. hozzászólásra
arra speciális fonálféreg ölő szerek kellenek,vagy hurokvető gomba.
Válasz #373. hozzászólásra

Mi is tegnap kezdtük. Jó közepesre ítélem a termést, elájulva nem vagyok tőle.
Válasz #371. hozzászólásra
Köszönöm szépen, hát én be is befejeztem a tavaszi foki termelést, csak táj fajtákat fogok termelni, őszit. A fonálféreg ellen hogyan lehet védekezni? megszórjam ültetés után a sorát Force-szal és beöntözzem?
Mi ma julius 7 én kezdtük meg Csanádapácán a szedést a jégverés ellenére nem lesz rossz a termés a felszedett 20% után 5 dekás fejektöl a 11 dekásig minden fajta megtalálhato és egészségesek a fejek .

Igen a nagy meleg okozza a korai érést. Mivel a fokhagyma érése a tenyészidőben összeadódott hőösszegtől függ bármit is csinál az ember be érnek.
Tavaly Maroslelei kistérségbe julius 10-én szedtük idén egy hete elkezdődött a szedés.
Válasz #364. hozzászólásra
A képen szárfonálféreg látható másodlagossan gombabetegségek telepedtek meg. Valószínű szaporító annyaggal került ki a területre. 4-5 évig ezen a területen mellőzni kell a termesztést és nagyon oda kell figyelni a beteg egyedek /sárga szivacsos álományú/ kiszelektálására.
Csanádapácán foklalkozom fokhagyma termesztésel 50 perces jégesöt kapott pár hete a termés a földben kifogástalan nem beteg kicsit agodtam hogy oda lesz de nem igy lett 2 eresztés rézoxid cloriddal megfujtam. m és két hét mulva kb itt a szedés ideje. már csak a jó piaci árakat figyelem
Válasz #368. hozzászólásra
Meg lehet öntözni, de én már nem foglalkozok vele, a fűszerpaprikát, csemegekukoricát kell menteni...
Lehet vele csinalni valamit, vagy azert meg igy is lehet szep a termes?
Igen, hirtelen be fog sülni.
Hello.
Szerintetek is korai a fokhagyma érése? A melegtől van?
Üdv!
Milyen gyomírtót használtok a fokhagymára és mikor lehet vetés előtt, után...stb.?
mint említettem, az én tavaszi fokim se százas, hát ma kihúztam néhányat...

Elnézést a gagyi képért.
Saját szaporítóanyag, tavasszal hibátlan volt, makk egészséges és kemény.
Na ennek mi a csoda baja van? Vacak vető...
Válasz #360. hozzászólásra
Akkor jó ( mégse ), akkor enyémeknek is csak az a baja.
Válasz #357. hozzászólásra
Hát elég satnya szegény, de már a gyomirtózás előtt is sárgult a vége, szerintem a száraz tavasz miatt. Volt pár nap hirtelen 30 fokos felmelegedés, akkor égethette meg a Nap.
bocs, a kép mindig lemarad :)
Az enyém ilyen. A levelek végei elszáradtak kb 3-4 cm.
Zsolti amúgy tied kiheverte a szomszédod gyomirtózását ?
Válasz #355. hozzászólásra
Vajon miért , beteg volt a vetőnk ?
Válasz #354. hozzászólásra

az enyémnek is, meg az őszinek is.
Válasz #353. hozzászólásra
Enyém is hasonló , annak még csak minden levél teteje 3 centin teljesen sárga .
A mi tavaszink sajnos ilyen.Nem túl bizalomgerjesztő,de hátha hoz egy kis hasznot!
Hello!
Tudnátok képeket felrakni a fokhagymáitokról? Összehasonlítanám az enyéimmel. Előre is köszi.
üdv.
Üdv!
Milyen időjárásnál érdemes permetezni tavaszi fokhagymát wuxal+rézzel?
Válasz #328. hozzászólásra
Én is vettem, de szerintem ez kamu vetőmag. Köszönöm ZSG.
Válasz #337. hozzászólásra
Fokhagyma növényvédelmét teljes tenyészidőszak alatt végezzük speciális eszközökkel: gyomirtás, állománypermetezés, lombtrágyázás, növénykondicionálás.
Fokhagyma károsítói.
Virusok.:
-Fokhagyma közönséges rejtett vírusa ˙(GCLV)
A leggyakrabban fellépő vírusbetegség. Általában külső jelek nélküli leromlást okoz. Önmagában tünetet nem okoz. 90% -os fertőzöttség nem ritka tavaszi hagymában. Levéltevékkel valamint szaporítóanyaggal terjed.
-Hagyma sárga törpülés vírusa (OYDV)
A tünetei levélen sárga csíkok, szaporítóanyaggal terjed de mechanikai
sérülésekkel is átvihető.
-Salottahagyma rejtett vírusa (SLV)
Főleg tavasz fokhagymán fordul elő és többi vírus hatását erősíti.
-Poréhagyma sárga csíkosság vírusa (LYSV)
Jelentősége fokhagymán kisebb.
Vírusok elleni védekezés: Főleg egészséges szaporítóanyag használat és tőszelekció, beteg egyedek eltávolítása.
Gombás betegségek:
Tárolási- és csírakori betegségek:
Szürkepenészes rothadás
A tenyészidő végén károsít. Szürke penészgyep telepekről könnyen felismerhető.
Fuzáriumos rothadás:
Főleg a tenyészidő végén károsít ha meleg csapadékos az idő. Beteg növény rothad könnyen kihúzható. Gyengültségi parazita, a talajlakó kártevők által okozott sérüléseken fertőz be. Kötött levegőtlen talajokon gyakori.
Penicilliumos rothadás:
Gerezdek aszottak, papirszerűek. Csak egészséges terményt tároljunk.
Szklerociumos rothadás:
A gyökereket fertőzi , beteg hagymát penészgyep borítja.
Védekezés gombás tárolási-és csírakori betegségek ellen:
Tőválogatás, csávázás: Topsin-M, Dithane M-45
Levél betegségek:
Sztemfiliumos és alternárliás levélfoltoság
Feketés, gyakran körkörösen elhelyezkedő penészgyepek.
Fokhagyma rozsda:
Jellegzetes sárgásbarna telepeiről könnyen felismerhető.
Védekezés levélbetegségek ellen: Amistar, Dithane DG, Thiovit
Baktériumos betegségek:
Lágyrothadást okozó baktériumok:
Főleg akkor fordul elő amikor csapadékos az idő érés idején , de túlzót nitrogén trágyázás is segíti kialakulását.
Védekezés baktériumos beteg-ségek ellen: Betakarítás után termés alapos szárítása és tenyészidő végén kerülni N trágyázást.
Kártevők:
Talajlakó kártevők:
Pattanóbogarak, cserebogarak: Főleg berágásokra érzékeny a fokhagyma mivel így sebzéseken keresztül utat kapnak a talajlakó gombák is.
Védekezés: Forse 10 CS /1.5G/.
Fokhagyma pillangó:
Népies nyelv csak ” hagyma kukacnak” nevezi. A lepkék április végétől rajzik és a fokhagyma szára mellé rakja petéit. A vöröses színű hernyók berágják magukat a fej belsejébe és ott fejlődnek ki. A sokáig szántón tartott fokhagymából a talajba húzódik.
Gyökératkák:
A fokhagymafej elpusztuló gyökérészén, kis szabálytalan járatokban barnás színű rágcsálék között találhatók az álatok. A megtámadott növények senyvednek, a fertőzést a lombozat lilás elszíneződése is jelezheti. Tárolás alatt is szaporodnak.
Baktériumos rothadást segítik.
Szárfonálférgek:
A fokhagyma egyik legveszélyesebb kártevője. A nedves talajon mozgékony 1 mm hosszú nematóda, a talajhoz közeli légzőnyílásokon jut be a növénybe. A növény sárgul , szivacsos állományú lesz a gyökérész teljesen, elpusztul. A szár megvastagszik és a növény „leül”. Népi nyelv koszosodásnak nevezi. Korai fertőzés a szaporítóanyagból , kései a tenyészidőszak alatti fertőzésből alakul ki. Nem ritka a 40-60 %-os tőpusztulás sem. Lásd 2008-év.
Hagyma levélatka:
A tárolt hagymán barnás parásodás , rücskösség látható. A szántóföldön fertőzött lombozat ostorszerűen görbül, csavarodik a levél középér mentén, összecsukódik, fejlődésben visszamarad. Csírakori fertőzéskor akár tőpusztulást is okozhat.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC,
Hagyma-aknázólégy:
A hagymaleveleken szabálytalan alakú, ezüstfehér járatok láthatók. Csak bizonyos években okoz gazdasági kárt.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC, Cyperkill Max
Dohánytripsz:
Fiatal leveleket szívogatják. Száraz meleg időben károsítanak. A növényt meg mozgatva , fehér kis repülő rovarok láthatók. Növényt gyengítik.
Védekezés: Cyperkill Max
Fokhagymalégy:
Őszi fokhagymán jöhet számításba, hidegebb évjáratokban. A lárvák a tőlevelekbe fúrják magukat, ott károsítanak. Jelentősége kisebb.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC,Cyperkill Max
Jó lesz az "képeket"-nek is :)
Válasz #343. hozzászólásra
Köszi szépen. Nem sok van benne, remélem nem lesz nagy baja.
Lépeket esetleg tudna felrakni valaki, hogy milyen a tavaszi fokhagymája? Csak, hogy tudjak viszonyítani hozzá az enyémmel.
Előre is köszi.
Válasz #338. hozzászólásra
Ezt képről megmondani nem lehet. Ismerni kellene a fajtát a talajszerkezetet talajhőmérsékletet stb., de a még akkor is csak találgatás. Ha valaki így pontos diagnózist tud mondani az felléphet a cirkuszba és elnyeri a közönségdíjjat. legjobb lenne hozzáértőnek kézbe adni és akkor talán.