Mondjuk 300hektár sajátot meg mellé még ennyi maszekot leszedni szerintem már érdemes!
persze nem 20mázsás saját búzákhoz, hanem eg kerek jól működő korrektül termelő cégről beszéljünk most.
Sokan vitatkoznak ezekkel a dolgokkal, tény ha melletted ottvan bérarató vállalkozó 5kombájnnal akkor lehet nem érdemes 50millákat kombájnba invesztálni és egyel kevesebb a gondja, viszont ha nincsen kire alapozni béraratást illetően akkor mindenképpen megkell venni!
Másik dolog hogy ha kell a költség pl akkor az újgépet szépen ellehet számolni majd meg ilyenek.
Csak legyen vége a bajságnak és alakuljon ki valami korrekt felállás újra, nekem lesz új kombájnom egyszer!
miért? mert nincs bérarató vállalkozó, mert ha lenne is itt azzalkell számolni ősszel a szárítónkkal napi 10-15hektár kukorica termését bírjuk leszárítani szóval egy kombájn sincsen kihasználva és nemtud annyit megkeresni mint amennyire a gép képes és ez nem teccene nagyon a béraratóknak úgy gondolom és azért 2-300hektár kukoricát így beütemezni másra alapozva nem egyszerű feladat...
Ez így jelenleg nemfog menni.
Egy kombájnra nemfog 1000hektár bérmunka jutni mert legyen is az akármekkora senkisem fogja kivárni, hogy az övé legyen az utolsó. Béraratni egy kombájnnal ne is gondolkodjon senkisem mert nemfog máködni hacsak nincsen ilyen hobbyra félretett pénz zsebben, mert akkor lehet játszani és megélni is majd csakhát ritka ez a helyzet ugye.
Azt vegyük alapul hogy van főd és támogatás a fődre, mer az sokmindent elnyel, rátudsz írni számlájára dolgokat, olyan indokokat betudni hogyha bérbe vágták vóna fele ottmaradt volna pl dőlt terménynél, vagy nem jöttek volna eső előtt vagy ilyenek. Ezek a megfizethetetlen dolgok ezért ha van egy jól működő gazdaság és bérmunka igény is mellette akkor venni kell egy kombájnt.
Nem 80millára kell gondolni sajnos az emberek bedőlnek itt dolgoknak.
Vannak ésszerűbb gépek is mint egy lexikon vagy johni.
Ferguson Activa-Beta! 130-170ezer ojrós gépek, egyszerűek logikai rendszerű kombájnok, tartós és jól teljesítő kombájnok! csak ezt aki nem dolgozott ilyennel nemfogja elismerni, de kérdezzétek pl Papamacit majd mesél erről a laverdás vonalról pedig ő claas johni vonalon is ténykedett nemrégen...
De pl én kimondottan egy 6ládás Activát választanék! Nem túl nagy és nem kicsi! 275 lovas sisu motoros gépezet, 6ládás profi rostarendszerrel, 3dobos mint egy lexikon csak éppen könnyen jól csépelhető terményben a harmadik dob "kikapcsolható" ezzel özemanyagot energiát munkaminőséget lehet spórolni nem is keveset plusz a gép sokkal jobban beállíthatóvá válik mindennemű körülmények között.
Magtartálya is 8köbös azthiszem ettől angyobb nemkell főleg a dűlőkre meg sárba, hidraulikája hidrosztatikája megegyezik a nagyobb testvérekkel csk éppen sokkal kevesebb tömeget kell neki hordozni ésatöbbi. Zsírozható facsapágyas rendszerű szalmarázók, kilincsműves belső rángatórész egyszerű tartós és olcsó történet! Nem sok pénzért lehet rá kérni központosított zsírzókat párperc alatt megvan karbantartása, ennyi.
és mondjuk 140 az ára! és annyit tud mint egy 440-es tucano legalább, de a régebbi 5ládások is a 360-as megával partiban játszottak 9tonnás matyósági búzákban is, csak éppen ennek naponta 30 hektárra 280 liter gázolaj kellett a többi nagy monstrumnak 35-re meg 450-500 litereket lehetett számolni...
130-140ezer az Activa, az asztal meg vagy 30-40 ojró de ahhoz csak 6soros kell, a 6ládáshoz már jó a 8 de tízes kukiban jó asztallal mégis elég a 6soros is...
Már ne haragudj druszám,elvagy tévedve egy kombiné,60-70 miska adapterek 30 miska,az közel egy százas,ezer hekinél még nem kerestél semmit bérmunkánál persze,de ha van valakinek mondjuk 12-15 tonna kukoricája 500 heki akkor megjön az ára hamar
Számoljunk 50milliót , hogy könnyebb legyen, nagy teljesítményű, álmodozzunk.
200 ha árpa 6-8nap
200 ha repce 6-8 nap
200 ha búza 6-8 nap
200 ha napraforgó 6-8 nap
100ha takarmány cirok 5-6 nap
300ha kukorica 15-20nap
a napokat bőven adtam meg.
Az ár legyen 18000/ ha 1200* 18000=21.600.000
5 év alatt 108.000.000.
ebből lejön az üzemanyag, alkatrész, olajcsere, munkabér, s járulékai, adók. Az hektáronként legyen 12000 tehát 14.400.000
Tehát akkor 7.200.000. Ha nincs hitel a gépen akkor ebből lehet félre tenni a következőre, ha van akkor szinte alig marad mert viszik a kamatok, s a tőke törlesztés.
Kombájn árakkal nem nagyon vagyok tisztában, mint ahogy nem sok mindennek az árával. De egy viszonylag nagyobb teljesítményű kombájnt vegyünk, az mennyi lehet? 45-50 milla?
Mi mindig úgy számoltuk, hogy ami 5 éven belül megtérül az már jó befektetés. Természetesen nagy kombájnra sok bérmunkát lehet fogni. Béraratás átlagban 25000 HUF/ha. Ahhoz hogy egy 50 millás gép 5 év alatt megtérüljön ilyen tarifa mellett olyan 430 ha-t kell évente vágni. Persze nem ennyit fog hanem mondjuk a kétszeresét. Mivel új gép így JÓ ESETBEN nem igazán kell rá költeni első 5 évben. Szóval ha van rá 800 hektár munkája egy évben, akár sajáttal együtt is, mert azt nem kell akkor bérbe arattatnni, akkor már jó biznisz egy ekkora gép.
De ez csak az én eszme futtatásom, akinek ilyen van majd elmondja.
hát ha én nagyolok akkor te mit csinálsz?????
Igen van földem ahol 2 ill 3 fejjel szántok de ott a te 20X pacis trakid egy 3 méteres gruberrel 20 centin lehaskolt! de a többi földemen is van 12 % os part és felvitte a négy fejet igaz ezen az éven először!
Az 5455-ös 112 lóerős a 45-ös meg 100
Írják az 55-re, hogy 3-4csoportban 125-öt is tud de azt nemhiszem, igaz jól szalad a gép, meg érezni, de akkoris 125lovat nemtud.
csak éppen ahol 3-ban bír szántani ott 4fejjel is mehetne lehet akkor jobban haladna a munka. Ezt kikell próbálni.
http://www.ketkata.hu/node/892!! Egy kis reklámot is csinálok már hátha küld vmi ajándékot a géppel jóságos Pistabátyánk Amúgy egyenes orrú, csapottat nem hoznak Pistiék...
Én ha normálisan dolgozok hugyozni meg enni sem tudok, illetve el is felejtem eszembe sem jut csak szárnyalok a hektárokon, blútúsz fejhallgató plusz autóstöltő hogy a telefonnal se legyen gond és kész.
Szóval szerintem ne a gépben tanulj, inkább akkor már valami lyánykát vigyél ki ejszakásba párszor ha mindenképpen keverni akarod a szezont a faxoddal
Ermike a nagy fanatikus amúgy nem én, éncsak szeretem őket mert jól kiszolgálnak és feltörik az elbaxott szétkent taposott fődeket, rendbeteszik a határt!!!
Szóval neki van póló pullóver mindenlótúró, nekem csak egy szalmakallap jutott ja meg néhány toll(azzal is a lyányom firkálja a falat)
Ermikeé csak ránk fog maradni???
2014-ben eladja, aztmondta ha akkrra lesz kiút az egész világból akkor vesz egy nagyobbat ezmeg jólesz ide mtz helyett
hellóhelló!
nana!
hiába olvastam...nemazééé mer nemtudok olvasni :-)
Kéremszépen 4év elteltével kaptam kezelésit a nagyhoz, az 5455-nek meg van traktorosa aki elolvasta meg foglalkozzon ő vele de azt is nézegettem még újkorában kicsit.
A nagyhoz nemjót kaptunk annakidején (más típus) és egészenmás mondhatni "égésföld" különbségek voltak így felidegesített hogy mindent rosszul tud az a könyv és semmisem volt ugyanaz.
De nyár óta van könyv megjött végig is olvastam rögtön!
Szóval nem érzem magam lebaxva
így az Xtrához már nem is akarok mert mire megkapom mehet a méhtelepre
2643 hozzászólás
Válasz #691. hozzászólásra

A laverda vonal rohadjó az biztos
Ez ellen csak az hurrog aki csak neten látja kipeken......
Kis kombájn jó teljesitményt letesz az asztalra.
Mondjuk 300hektár sajátot meg mellé még ennyi maszekot leszedni szerintem már érdemes!
persze nem 20mázsás saját búzákhoz, hanem eg kerek jól működő korrektül termelő cégről beszéljünk most.
Sokan vitatkoznak ezekkel a dolgokkal, tény ha melletted ottvan bérarató vállalkozó 5kombájnnal akkor lehet nem érdemes 50millákat kombájnba invesztálni és egyel kevesebb a gondja, viszont ha nincsen kire alapozni béraratást illetően akkor mindenképpen megkell venni!
Másik dolog hogy ha kell a költség pl akkor az újgépet szépen ellehet számolni majd meg ilyenek.
Csak legyen vége a bajságnak és alakuljon ki valami korrekt felállás újra, nekem lesz új kombájnom egyszer!
miért? mert nincs bérarató vállalkozó, mert ha lenne is itt azzalkell számolni ősszel a szárítónkkal napi 10-15hektár kukorica termését bírjuk leszárítani szóval egy kombájn sincsen kihasználva és nemtud annyit megkeresni mint amennyire a gép képes és ez nem teccene nagyon a béraratóknak úgy gondolom és azért 2-300hektár kukoricát így beütemezni másra alapozva nem egyszerű feladat...
Válasz #689. hozzászólásra
Ez így jelenleg nemfog menni.
Egy kombájnra nemfog 1000hektár bérmunka jutni mert legyen is az akármekkora senkisem fogja kivárni, hogy az övé legyen az utolsó. Béraratni egy kombájnnal ne is gondolkodjon senkisem mert nemfog máködni hacsak nincsen ilyen hobbyra félretett pénz zsebben, mert akkor lehet játszani és megélni is majd csakhát ritka ez a helyzet ugye.
Azt vegyük alapul hogy van főd és támogatás a fődre, mer az sokmindent elnyel, rátudsz írni számlájára dolgokat, olyan indokokat betudni hogyha bérbe vágták vóna fele ottmaradt volna pl dőlt terménynél, vagy nem jöttek volna eső előtt vagy ilyenek. Ezek a megfizethetetlen dolgok ezért ha van egy jól működő gazdaság és bérmunka igény is mellette akkor venni kell egy kombájnt.
Nem 80millára kell gondolni sajnos az emberek bedőlnek itt dolgoknak.
Vannak ésszerűbb gépek is mint egy lexikon vagy johni.
Ferguson Activa-Beta! 130-170ezer ojrós gépek, egyszerűek logikai rendszerű kombájnok, tartós és jól teljesítő kombájnok! csak ezt aki nem dolgozott ilyennel nemfogja elismerni, de kérdezzétek pl Papamacit majd mesél erről a laverdás vonalról pedig ő claas johni vonalon is ténykedett nemrégen...
De pl én kimondottan egy 6ládás Activát választanék! Nem túl nagy és nem kicsi! 275 lovas sisu motoros gépezet, 6ládás profi rostarendszerrel, 3dobos mint egy lexikon csak éppen könnyen jól csépelhető terményben a harmadik dob "kikapcsolható" ezzel özemanyagot energiát munkaminőséget lehet spórolni nem is keveset plusz a gép sokkal jobban beállíthatóvá válik mindennemű körülmények között.
Magtartálya is 8köbös azthiszem ettől angyobb nemkell főleg a dűlőkre meg sárba, hidraulikája hidrosztatikája megegyezik a nagyobb testvérekkel csk éppen sokkal kevesebb tömeget kell neki hordozni ésatöbbi. Zsírozható facsapágyas rendszerű szalmarázók, kilincsműves belső rángatórész egyszerű tartós és olcsó történet! Nem sok pénzért lehet rá kérni központosított zsírzókat párperc alatt megvan karbantartása, ennyi.
és mondjuk 140 az ára! és annyit tud mint egy 440-es tucano legalább, de a régebbi 5ládások is a 360-as megával partiban játszottak 9tonnás matyósági búzákban is, csak éppen ennek naponta 30 hektárra 280 liter gázolaj kellett a többi nagy monstrumnak 35-re meg 450-500 litereket lehetett számolni...
Válasz #687. hozzászólásra
130-140ezer az Activa, az asztal meg vagy 30-40 ojró de ahhoz csak 6soros kell, a 6ládáshoz már jó a 8 de tízes kukiban jó asztallal mégis elég a 6soros is...
Válasz #685. hozzászólásra

Fődje ne legyen á áááá
Hát 200ra is lehet venni kiskombájnt ugyi méghacsak azt fogja kaszálgatni magának is, merthát akad ilyesmi is.
Akkor ne szálljunk el persze nem 12es sorost vivőkre gondolunk.
Izmosabb 6 sort...... 8 sort vivőkre.
Válasz #686. hozzászólásra
lexion,NH cx, jd számban nem vagyok jó
Válasz #686. hozzászólásra
A ferge activa ja 200000 Eur volt kiállításon a 8 soros kuki adapterrel! Ha jól emlékszem! És az egy közepes kombi!
Válasz #685. hozzászólásra
. Mondjuk kérdés, hogy a viszonylag nagy teljesítmény alatt mit értünk.
Akkor tényleg nem igazán vagyok képben
Válasz #683. hozzászólásra
Már ne haragudj druszám,elvagy tévedve egy kombiné,60-70 miska adapterek 30 miska,az közel egy százas,ezer hekinél még nem kerestél semmit bérmunkánál persze,de ha van valakinek mondjuk 12-15 tonna kukoricája 500 heki akkor megjön az ára hamar
Válasz #678. hozzászólásra
Számoljunk 50milliót , hogy könnyebb legyen, nagy teljesítményű, álmodozzunk.
200 ha árpa 6-8nap
200 ha repce 6-8 nap
200 ha búza 6-8 nap
200 ha napraforgó 6-8 nap
100ha takarmány cirok 5-6 nap
300ha kukorica 15-20nap
a napokat bőven adtam meg.
Az ár legyen 18000/ ha 1200* 18000=21.600.000
5 év alatt 108.000.000.
ebből lejön az üzemanyag, alkatrész, olajcsere, munkabér, s járulékai, adók. Az hektáronként legyen 12000 tehát 14.400.000
Tehát akkor 7.200.000. Ha nincs hitel a gépen akkor ebből lehet félre tenni a következőre, ha van akkor szinte alig marad mert viszik a kamatok, s a tőke törlesztés.
Moderálta: Czanik Sanyi (1178) 2012-02-07 13:36:24
Moderálta: Czanik Sanyi (1178) 2012-02-07 13:37:00
Válasz #682. hozzászólásra

Persze. Ez most olyan számolás volt mint az iskolában fizika órán, hogy tegyük fel hogy kábel egy tökéletes vezető
Válasz #681. hozzászólásra
De persze fizető képes bérmunka ,nem részlet letagadásra dolgozni !
Válasz #680. hozzászólásra

Kombájn árakkal nem nagyon vagyok tisztában, mint ahogy nem sok mindennek az árával. De egy viszonylag nagyobb teljesítményű kombájnt vegyünk, az mennyi lehet? 45-50 milla?
Mi mindig úgy számoltuk, hogy ami 5 éven belül megtérül az már jó befektetés. Természetesen nagy kombájnra sok bérmunkát lehet fogni. Béraratás átlagban 25000 HUF/ha. Ahhoz hogy egy 50 millás gép 5 év alatt megtérüljön ilyen tarifa mellett olyan 430 ha-t kell évente vágni. Persze nem ennyit fog hanem mondjuk a kétszeresét. Mivel új gép így JÓ ESETBEN nem igazán kell rá költeni első 5 évben. Szóval ha van rá 800 hektár munkája egy évben, akár sajáttal együtt is, mert azt nem kell akkor bérbe arattatnni, akkor már jó biznisz egy ekkora gép.
De ez csak az én eszme futtatásom, akinek ilyen van majd elmondja.
Válasz #679. hozzászólásra

Társalkodást akarok elinditani
Hátha tudtok olyat is má 4 év után bazze....
Válasz #678. hozzászólásra

Te most vagy nagyon utálod a matematikát vagy főnök vagy és jobban szereted ha más csinálja
Ide irom itt van élet.

Igaz szasza?
Ódákra kaphatóak leszünk ma ugyérzem magamon.
Adott 1 viszonylag nagy teljesitményre képes kombájn.
Vezessetek már le nekem 1 számitást ha én ujonnan veszek mindenestül épkézláb adapterekkel.......
Mennyit meg mennyiért kell levágnom per év h. irtózatosan jól járjak anyagilag ezzel a vétellel meg biznisszel?
Szóval ilyen kalkulációt merthát benne vagytok ebben egypáran.......
Válasz #676. hozzászólásra
hát ha én nagyolok akkor te mit csinálsz?????
Igen van földem ahol 2 ill 3 fejjel szántok de ott a te 20X pacis trakid egy 3 méteres gruberrel 20 centin lehaskolt! de a többi földemen is van 12 % os part és felvitte a négy fejet igaz ezen az éven először!
Azért Ermike is nagyollja a dógokat, a középkötött fődeken megy 4x30-as osztással neki de a nyirokban volt hogy 2fejjel is szántott.
3fejjel jól eldógozik az 54-es sorozat kisebbik fele is nemkell bexarni!
Csak ez a boost a gebaxos mert ha 3-as csoportban bírnánk szántani 3fejjel akkor már 4fejjel is menne a gép mert laza a főd
Akkor itt milyenek a földek? tm120 3fejes vf eke, mtz 130lovas 3fejes vf eke.....
Válasz #673. hozzászólásra

Válasz #672. hozzászólásra
ne kóstolgassatok!
Bírja az a négyet ahol minden évben szántva van ott megy de ahol 10 évente egyszer!
Válasz #669. hozzászólásra

ámbár 3x40 vagy 4x30 ugyanannyi

jó hogy nem ötös ekét akarsz a játéktraki után kötni
Válasz #670. hozzászólásra
Igen!!!
Fogod szeretni! Nehéz körülmények között is stabil munkavégző berendezés
Válasz #669. hozzászólásra

5445 max 100 ló, 3. és 4. csoportban boost + 10 ló elvileg... Mindegy hármas ekével itt a homokon így is szaladni fog 3A-ban
Válasz #668. hozzászólásra
Az 5455-ös 112 lóerős a 45-ös meg 100
Írják az 55-re, hogy 3-4csoportban 125-öt is tud de azt nemhiszem, igaz jól szalad a gép, meg érezni, de akkoris 125lovat nemtud.
csak éppen ahol 3-ban bír szántani ott 4fejjel is mehetne lehet akkor jobban haladna a munka. Ezt kikell próbálni.
Válasz #667. hozzászólásra

5455 kb 5-tel lett volna több, de ha kellene bele több kraft Pistiék megcsinálják 55-ösre, de elég lesz ez a 110 paci
Az 5455 mennyivel lett volna több???

Szanbergnek is van pólója!!!! Csak ő odaadta a feleségének hogy abba aludjon! Így még este is háromszögeket lát!!!
Te csávó hát még legalább öt fergás cuccod van!
Na mindegy! Szanberg ma jön az angyalka!
Válasz #665. hozzászólásra
Jaja
Válasz #663. hozzászólásra
50 e alatt volt ?
Válasz #660. hozzászólásra

Asszonynak jobban bejön a fülkerugó mint a matrac??
http://www.ketkata.hu/node/892!! Egy kis reklámot is csinálok már hátha küld vmi ajándékot a géppel jóságos Pistabátyánk
Amúgy egyenes orrú, csapottat nem hoznak Pistiék...
tényleg kicsi vagy nagy kerekű???
Válasz #655. hozzászólásra
egyenes vagy csapottelejü?
Válasz #659. hozzászólásra

Tanulni csak a szakmát lehet közben más nem!
Én ha normálisan dolgozok hugyozni meg enni sem tudok, illetve el is felejtem eszembe sem jut csak szárnyalok a hektárokon, blútúsz fejhallgató plusz autóstöltő hogy a telefonnal se legyen gond és kész.
Szóval szerintem ne a gépben tanulj, inkább akkor már valami lyánykát vigyél ki ejszakásba párszor ha mindenképpen keverni akarod a szezont a faxoddal
(én régebben hordtam az asszonyt)
Válasz #657. hozzászólásra

Ebben már lehet tanulni nem úgy mint az MTZ-ben

Jövőhéten ahogy megjön megyek is szántani, közben meg olvasom a kötelezőt
Válasz #656. hozzászólásra

Én meg OMÉK-on én két pólót,két sapkát,két tollat meg két füzetet is kaptam.... Jenő még a két Katát is odaadta volna

Ahogy kivettem szavaitokból új lett belőle!
Ha nem fog évente 1000 órát menni meg sem érdemled...

Ermike a nagy fanatikus amúgy nem én, éncsak szeretem őket mert jól kiszolgálnak és feltörik az elbaxott szétkent taposott fődeket, rendbeteszik a határt!!!
Szóval neki van póló pullóver mindenlótúró, nekem csak egy szalmakallap jutott ja meg néhány toll(azzal is a lyányom firkálja a falat)
Válasz #652. hozzászólásra

Amúgy 5445 

Vettem már egy fergás pólót nehogy már csak neked legyen
Válasz #643. hozzászólásra
Látod a sok felesleges fejlesztés ami xart sem ér...
Persze kényelmesebb....addig amíg nemkell hozzányúlni egykétpár évig...
A jóöreg 38-as kapcsolásától a világon nincsen jobb!!!!
kényelmesebb van de jobb nincs
Válasz #646. hozzászólásra

Akkor mondjad a feltöltési mennyiségeket 2percen belül!
Ez csak egy nagyon alap dolog ha nemmegy nem is kérdezünk tovább
Válasz #648. hozzászólásra

Milyet vettetek Ropi?
Ermikeé csak ránk fog maradni???
2014-ben eladja, aztmondta ha akkrra lesz kiút az egész világból akkor vesz egy nagyobbat ezmeg jólesz ide mtz helyett
hellóhelló!

nana!
hiába olvastam...nemazééé mer nemtudok olvasni :-)
Kéremszépen 4év elteltével kaptam kezelésit a nagyhoz, az 5455-nek meg van traktorosa aki elolvasta meg foglalkozzon ő vele de azt is nézegettem még újkorában kicsit.
A nagyhoz nemjót kaptunk annakidején (más típus) és egészenmás mondhatni "égésföld" különbségek voltak így felidegesített hogy mindent rosszul tud az a könyv és semmisem volt ugyanaz.
De nyár óta van könyv megjött végig is olvastam rögtön!
Szóval nem érzem magam lebaxva
így az Xtrához már nem is akarok mert mire megkapom mehet a méhtelepre

Azt hiszem akkor marad a szétszedés,kenés,összerakás egyelőre, aztán majd meglátjuk.Egyébként az egyszerű változat hogy működik?
Válasz #647. hozzászólásra

Szanberg?? Esélytelen....
Válasz #646. hozzászólásra

Műszakiról nem Jenő dönt, hanem másik kettő
Örülök hogy valaki végre elolvasta a kezelésit
Kiváncsacsi vagyok, Szanberg eljutott-e már ilyen szintre
Válasz #645. hozzászólásra

Műszakiról fogalmam sincs, tegnap óta nem beszéltünk Jenővel. A kezelésit meg ki lehet kérdezni
Válasz #644. hozzászólásra
Tüllem......másfél óra és odaérhet....de mint tudjuk.....minden az írástudókon múlik!
Mi lett megbeszélve? Műszaki mikor lesz?
Kezelésit bevágtad?

Pistabácsi!!!! Mikorra várható a gípezet??