Fórum
- Napraforgó ára új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Autók, kocsik, verdák ... paraszti harci szekerek! új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Epertermelés új
- Paradicsom termesztés új
- Poénok új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
Cikkajánló

Triplájára nőtt a mikro- és kisvállalkozások támogatásának keretösszege
A GINOP Plusz-1.2.4-25 pályázat forrása immár 150 milliárd forint, a feltételek...
716 hozzászólás
Válasz #65. hozzászólásra
És mennyi az a mérsékelt?
Válasz #63. hozzászólásra
Üdv, ne nagy betűvel írj mert az kiabálás,megértjük kicsivel is, vagy beragadt a Caps Lock ?
Most látom csak a kérdést, igazság szerint már kalászolás előtt kellett volna kiadni, de egy mérsékelt a virágzás illetve szemtelítődés idején adott kiegészítő nitrogén-lombtrágya a gabonaszem nyersfehérje-tartalmát emeli. A szemtelítődés időszakában adott kései nitrogénadagok elsősorban a szemben, és csak kisebb mértékben a vegetatív szervekben halmozódnak fel. Különösen ott van ennek jelentősége, ahol a gyenge termőképességű talajon kedvezőtlen időjárási körülmények között nem megfelelő nitrogén-műtrágyázás következtében a növény a rendelkezésre álló készleteket döntően felhasználta.
Moderálta: (575) 2012-06-02 19:18:19
Válasz #60. hozzászólásra

Ha a sor mellé a földbe teszed akkor örül neki.
MI A VÉLEMÉNYETEK A BUZA VIRÁGZÁS UTÁNI MITROSOLOS ADAGJÁRÓL. MENNYIRE HASZNOS A SZEM NÖVEKEDÉSÉRE ÉS A MINŐSÉGRE
KÖSZI
megperzselné, állományban emiatt nem szokás, pár éve valaki csinálta nálunk, nagyon csúnyán megégette a kukoricát, de őket nem érdekli minden évben megégetik a búzákat is minimum 2 szer/év. Lett belőle kukorica, de szerintem -10 mázsa simán elment

kicsit se örülne neki
Mondjuk,egy 60-70 cm-es napra,vagy kuki,mit szólna a nitrosolhoz??
Válasz #58. hozzászólásra
Sivatagi homokban kinlódok, igy intenzivebb növényekre nem is gondolhatok, tritit és őszi zabot cserélgetem, esetleg cirok-köles-somkóró .
Válasz #57. hozzászólásra
Mi ugyan ezt szórtuk mint amit te akarsz,csak dezormon helyett mustáng fortét...az sem drága ui de jővőre szója ne mehett bele(ez másnak is szól)
Havernak a 28%-os Nitrosol felesben a vizzel, 100-100 literhez Dezormont tett és kicsapódott , én majd tritikáléra tenném 150-150 literrel, milyen olcsó gyomirtót vegyek hozzá /+ keserű sót is gondoltam tenni bele/ amivel keverhető lenne ?
Válasz #54. hozzászólásra
hektáronként??Ja értem,te ezzel öntözöl is...
400 liter
Válasz #52. hozzászólásra
Egy Huniper tervben van nálunk is ,de ez az év nem egészen úgy kezdődik hogy összejöjjön , de majd meglátjuk.
Válasz #53. hozzászólásra
Üdv ez egy hektárra jutó mennyiség.
Válasz #49. hozzászólásra
Ezen gondolkoztam egy kicsit,de nem attól a víztől csípi amit a tartályba teszel,hanem attól ami a leveleken van amikor szórtad,de lehet nem is figyelted...A 200nitrosol és 200 víz és az epsok az egy vegyszerzőbe való adag vagy egy hektárra jutó mennyiség ???
Válasz #50. hozzászólásra
Nyugodt lehetsz,nem csípi akkor sem,mert mi pl felesbe is csináltuk idén és semmi baja...Tervben van egy hunuper is használtban,majd kicsit feltuningolom elektronikával is,mert jövőre majdnem teljesen átállunk erre,de a vegyszerezésben sokszor ezzel potoljuk nitrogén idén.is az alapkezeléseknél teljes egészében ezzel van keverve...Száz feltti terü leteken idén elég volt a talajzárás,amit kicsit átalakitott véderrel magágy készitésre állitottuk be,igy teljesen egy menet...Ezeket ne piszgáljuk csak azért,hogy a.műtrágyát bekeverjük amikor tökéletes a talajszerkezett és kerzészeti magágy minőségű ,ezért inkább nitrosol....Ezek várják a totált is,ma megnéztem előbújt minden amit vártam,jó sok idő kellett hozzá...
Válasz #50. hozzászólásra

Szia Feco, a Mg+S+Zn kombinációval már úgyis került bele víz,tehát mindenféleképpen megcsípi, - mondhatnám azt is hogy nem volt esőre kilátás :), de szó nincs róla hogy ennyi vízzel szerettem volna pótolni.:)
Kb két hét múlva nyoma nincs.
Tavaly hasonlóképpen jártam el, de attól rosszabb termésileg ne legyen.
Majd kalászolás előtt kap még 12,5 kg Mg+S+Zn + 20 l Nicrolt/hektáronként.
Remélem más nem kell.
Hacsak az idő nem fordul rosszabbra mert akkor nincs mese, öntözni kell.
Válasz #49. hozzászólásra
De mire kell a víz? Mi töményen nyomjuk rá és semmi baja nincs. Nekem valaki egyszer azt mondta, hogy akkor csípi, ha vizet teszek hozza.
A hétvégén ez is megvolt, 200 l Nikrol + 200 l víz + Epso-Top + Epso-Microtop , tudtam hogy megcsípi, de majd ha kiheverte teszek képeket is.
Most meg kap egy kis esőt.
Most alkalmazta-e valaki és milyen dózisban ??
Mi évek óta használjuk a nitrosolt búzában.
Tél végén amint lehet először 60-70 kg(hatóanyag) N szilárdban szórunk ki. Majd gyomirtás a szárbaindulás környékén 100 liter nitrosol+100 liter víz. Granstarral gyomirtunk általában, ilyenkor nem kell a nedvesítő mellé. A gyomirtás hatékonyságát nagyon javítja. Erős acatfertőzésnél is elég volt a 15 gramm.
vagy 40g Granstar Super SX.A folyékony formulációkkal óvatosabban kell próbálkozni. 4-es fúvókát használunk vagy sima v. légbeszívásos. Az elsodródás is csökken mert 1,3 körül van a nitrosol falysúlya. Perzselés ahogy már lentebb is irták csak harmatos állományban vagy erős napsütés és meleg esetén volt, de gyorsan kinövi.
Válasz #45. hozzászólásra
Itt esett tegnap egész délután de mára már csak a pocsolyákban van víz többit beitta a föld
Válasz #44. hozzászólásra

hah ki hinné ezt
Válasz #43. hozzászólásra
Felénk még eshetne csak várjon egy hetet hogy befejezzek minden szántást .
Válasz #41. hozzászólásra

de ott nálatok azt hinné az ember hogy beveszi a vizet
ezek szerint ami sok az sok
Válasz #39. hozzászólásra
kihagy az zagyam

bocsi
Válasz #38. hozzászólásra
Hát ez itt a gond felénk is ! Esett 12 mm oszt áll a vetések dűlőjén még a homokos területeken is a víz. A szántások barázdái nyakig vannak.
Válasz #23. hozzászólásra
Mi is akartunk szórni egy 50kg-ot de mire rátudtunk volna menni rendesen jött egy kis eső így elmarad az idén .
Válasz #37. hozzászólásra
csongrád megye déli része.
amugy már telitödik szépen hajdúban is a talajok

csak nehogy tulzásba vigye
Válasz #36. hozzászólásra
szabolcsban ugye szabi?
Válasz #34. hozzászólásra
felén is volt eső dögivel,de nem nyomaltunk talán pár 100m2 vízfoltom van,ahol volt víz,de a viztársulat lecsapolta a csatornákból a vizet,még permetezni is alíg bírtunk felszivatni!belvízveszély még nincs felénk!
szeretem én is csak sajnálom a permit!marja nagyon

Válasz #31. hozzászólásra
Igazad van akor ha nem jön ránk egy csapadékos tél!!Nálunk mostár anyira telitet a talaj hogy nem tudja elini a csapadék vizet!! A Másik hogy végig sem tudnál meni a területen!!Meg hogy nézne ki utána.. Tehát már most is a belviz határán bilegünk!!
Válasz #32. hozzászólásra
én meg attól sem.
Válasz #31. hozzászólásra
Nem is a kimosódástól tart, hanem az összefolyástól. Szerintem.
Válasz #30 hozzászólásaz előbb te magad írtad,hogy tavasszal helikopáterrel szórtak felétek,mer nem tudtak mással,nem mosódik az ki olyan könnyen,meg eső se szokott lenni túl sok télen mostanában!tavasszal ott lesz a hatóanyag ha kell!
Válasz #27. hozzászólásra
Szerintem most ez egy rosz idözités!!Azért hogy az árokban kösön ki?? Meg ösze legyen nyomozva??Talán a földalapubol futja csak most?? Öszel a talajba be kelet volna dolgozni vagy várni február végéig és majd akor!!
Válasz #26. hozzászólásra
összel szórtam komplexet,de holnapután már tél van!
Válasz #25. hozzászólásra
csak töményen,felejtsd el a hígítást,esetleg sok vízhez kevés nitrosol(160víz-40N).Hardi barna injektoros talán 05-ös fúvóka.150-200l/ha,10-12km/h,kárt még nem csináltam vele,csak ott volt barnulás ahol a kerék megtörte a buzát,de hamar kinőtte,keverhetsz hozzá vegyszereket de figyelj a formuláciojára ec nem mehet!!!!!harmatos,fagyos novényre nem mehet!
Válasz #26. hozzászólásra

Itt is mindenki szórja csak én nem, mert más dolgom is akad......
Miért épen most??Ezt még öszel is megteheted volna hisz nem rég kelt ki..
Töménység,mennyiség,fúvóka,permetezési nyomás?
Válasz #22. hozzászólásra
Ideális esetben miért is ne?! De azt is vedd figyelembe hogy retentöen kiszámithatatlan az idö!!Nálunk az járt jol aki egy cég mögé bebujva elszoratta a sajátját is helikopterel amikor az aktuális volt mi meg vagy 3 hétel késöbb csak ösze nyomozni tudtuk a miénket de akor már esö nem eset soha többet!!Tehát ugy sacold azt a 4-et..
a hétvégén szórtam 110kg pétisót a búzákra vagy bejön,vagy nem!
az idén mindenre nitrosol-t szórtam ,kérdezzetek?
Válasz #20. hozzászólásra
Az tényleg hülyeség hogy hetente szórogatni . Én öszesen 4 szórást szeretnék csinálni a tavaszon .
Válasz #1. hozzászólásra
Hali!
Amint rá lehet menni tavasszal a repcére mehet rá amennyit a pénztárcád bir 400-500l/ha csak az a lényeg hogy ne legyen utánna forróság, ha van pár nap hüvös
akkor semmi gond.
Válasz #12. hozzászólásra
Persze ez is igaz!!De nekem van egy haver akit egy önjelölt agronómus irányit azok minden héten szortak 70 kilót a buzájukra..Na anak mi értelme volt?! Ami szerintem is a lényeg a szórás idejének a kiválasztása.. Ha kell fogasal vagy hengerel vagy bármivel is takarásba jutatni a mütrágyát!
Válasz #15 hozzászólás

Igazad van a kalászdiferenciálódás márciusban dől el!
Válasz #16. hozzászólásra

Azzal dolgoznak baján !!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Tudtommal....)
Válasz #15. hozzászólásra